Novice

Sony in Honda z novo znamko Afeela

Pod okriljem nove znamke so v Las Vegasu predstavili prototip električne limuzine, ki naj bi prišel na trg v letu 2026.

Sony in Honda v okviru skupnega podjetja nadaljujeta razvoj električnih vozil, ki bodo trgu predstavljeni v okviru nove znamke Afeela. Predstavljeni prototip, katerega imena zaenkrat še ne razkrivajo, v dolžino meri 4,895 m (širina 1,900 m, višina 1,460 m) ter naj bi z vitko aerodinamično zasnovo že predstavljal vpogled v produkcijsko različico.

Zasnova zunanjosti razkriva formo aerodinamične limuzine s kamerami namesto stranskih ogledal in skritimi kljukami vrat, videz pa zaokrožajo še 21-palčna platišča in spredaj nameščeni svetlobni trak, ki je poleg osvetlitve namenjen tudi interakciji z drugimi udeleženci v prometu.

Prostorna notranjost bo pod veliko panoramsko streho zagotavljala udobno vožnjo največ petim osebam, poleg sprednjih zaslonov digitalne instrumentne plošče in informacijsko-multimedijskega sistema pa bodo vpogled v dogajanje potnikom zadaj ponujali tudi zasloni, nameščeni na naslonjalih sprednjih sedežev.

Pogled na sprednji del strehe z vgrajenimi tipali lidar razkriva prisotnost avtonomnih tehnologij, vozniku pa naj bi bil na voljo širok nabor sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci, obogateni resničnosti in na razširjenih možnostih personalizacije. Predstavniki skupnega podjetja Sony Honda Mobility dodajajo, da nameravajo pri produkcijskem modelu uporabiti tehnologijo Snapdragon Digital Chasis, ki so jo razvili pri podjetju Qualcomm. Obdela lahko do 800 trilijonov računskih operacij v sekundi na podlagi podatkov, ki jih zagotavlja 45 kamer in tipal ter bodo predstavljali osnovo sistema avtonomne vožnje tretje stopnje, ki je trenutno še v razvoju.

Dodatnih podrobnosti, vključno s pogonskim sklopom in zmogljivostjo baterij, zaenkrat še ne razkrivajo. Znano je le, da naj bi s pobiranjem prvih naročil pričeli v drugi polovici leta 2025. Prve dobave ameriškim kupcem naj bi stekle v letu 2026.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops. Foto: Sony Honda Mobility.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Sony in Honda z novo znamko Afeela"


drugmirko
1 leto 3 meseci nazaj

tudi ne!

 
BMW i Vision Dee ponuja vpogled v električno prihodnost modelov serije 3
Pogled v prihodnost s konceptom Peugeot Inception