Novice

Pogled v prihodnost s konceptom Peugeot Inception

Francoska znamka je na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu predstavila koncept Inception, ki ponuja vpogled v prihodnje generacije njihovih modelov.

Peugeot Inception je zasnovan na novi električni platformi STLA Large, eni od štirih platform, ki so jih leta 2021 pri Stellantisu predstavili z namenom uresničitve ciljev električne prihodnosti. Koncept predstavlja električno limuzino, ki se ob futuristični zasnovi vizualno navezuje na leta 2018 predstavljeni koncept e-Legend in razkriva vizijo znamke Peugeot za obdobje po letu 2025.

Kupejevska silhueta električne limuzine prihodnosti predstavlja kombinacijo elegance in športnosti, identiteto znamke pa poudarjajo značilne dnevne luči na obeh straneh sprednje maske, v katero so Peugeotovi inženirji vgradili tudi vrsto tipal, namenjenih delovanju širokega nabora asistenčnih sistemov. Linije krajšega motornega pokrova se iztekajo v veliko vetrobransko steklo, ki se nadaljuje preko celotne površine prosojne strehe in razkriva futuristično zasnovo notranjosti.

V notranjosti predstavljenega koncepta ni več Peugeotu značilne zasnove i-Cockpit, saj so si oblikovalci za prihodnost ob nizko nameščenih sedežih zamislili volan Hypersquare, s sredinskim zaslonom med štirimi kontrolnimi gumbi oziroma obroči, preko katerih naj bi bilo možno upravljanje večine funkcij, brez potrebe po umiku rok z volana. Volan deluje po principu krmiljenja preko žice (steer-by-wire) in ga lahko umaknemo v primeru avtonomne vožnje. Predstavniki francoske znamke napovedujejo, da bo tovrstna zasnova in upravljanje na voljo v serijskih modelih proti koncu tega desetletja.

Za pogon naj bi skrbel sklop z dvema električnima motorjema skupne moči 500 kW (680 KM) v povezavi z 800-voltno električno arhitekturo in baterijo kapacitete 100 kWh. Ob porabi 12,5 kWh na 100 prevoženih kilometrov naj bi omogočala do 800 km dosega, pospešek iz mirovanja do 100 km/h pa naj bi trajal manj kot tri sekunde. Baterijo bomo lahko polnili tudi brezžično, v primeru hitrega polnjenja pa vsako minuto pridobili dovolj električne energije za dodatnih 30 kilometrov vožnje.

Kot poudarjajo pri Peugeotu, koncept Inception predstavlja njihovo optimistično vizijo prihodnosti ter najavlja vstop v novo obdobje, ki se pričenja na prelomu tega desetletja.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot, Autoblog. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pogled v prihodnost s konceptom Peugeot Inception"


drugmirko
1 leto 2 meseci nazaj

Ne.

 
Sony in Honda z novo znamko Afeela
Ogrevan varnostni pas za povečanje dosega električnih vozil