Novice

Dizelska afera bo za Volkswagen katalizator sprememb

Matthias Müller, novi prvi mož skupine Volkswagen, ne bo dovolil, da bi dizelska afera paralizirala podjetje, temveč bo nastalo situacijo uporabil kot katalizator za spremembe.

Na včerajšnji tiskovni konferenci v Wolsburgu je ob Müllerju sedel tudi predsednik uprave skupine Volkswagen Hans Dieter Pötsch, vse skupaj pa je delovalo kot letošnje sklepno dejanje v emisijskih aferah, ki zadnje tedne pretresajo drugega največjega svetovnega proizvajalca vozil.

V uvodu je Pötsch izjavil: “Ne bom vam izdal nikakršne skrivnosti, če povem, da so se v zadnjih dveh mesecih in pol dogajale stvari, ki jih nihče tukaj še ni izkusil. Nihče si ni mogel niti predstavljati, da se bo podjetje,  kjer toliko ljudi dan za dnem daje od sebe vse najboljše, znašlo v situaciji, kot jo doživljamo.”

V nadaljevanju je obnovil, da se v skupini ukvarjajo z dvema povsem različnima situacijama: prirejeno pogramsko opremo, s katero so v približno 11 milijonih vozil med testi uspeli izpolnjevati stroge zahteve glede emisij NOx, ter nepravilnostmi pri navajanju emisij CO2, ki so po prvih ocenah vključevale približno 800 vozil, pred dnevi pa so z interno raziskavo odkrili, da gre za bistveno manjši obseg: pri znamki Volkswagen obsega devet modelskih različic z okvirno letno proizvodnjo 36.000 enot.

Po Pötschevih besedah naj bi do škandala z emisijami NOx prišlo zaradi kombinacije individualnih napačnih postopanj in napak v enem delu posla, kot tudi napak v procesih znotraj podjetja ter dopuščanju kršenja pravil. Natančnejši rezultati preiskave, ki še vedno poteka in jo izvaja približno 450 internih in eksternih strokovnjakov, naj bi bili znani aprila na naslednji letni poslovni konferenci skupine. Volkswagen naj bi v prihodnosti objavljal podatke o realni porabi in emisijah CO2, rezultati testov pa naj bi bili eksterno verificirani.

Müller je na tiskovni konferenci ponovil osnovne točke načrtovanega programa okrevanja, ki naj bi povrnil ugled skupini.

Ponovno je izpostavil pomen transparentnosti ter hitrih in učinkovitih tehničnih rešitev za vozila njihovih kupcev. Kljub temu, da so potrebni popravki za prizadete evropske avtomobile z dizelskim motorjem tipa EA189 že znani in odobreni, pa je Müller priznal, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo prišli do rešitve za ameriške modele.

Implementacija nove organizacijske strukture skupine naj bi se začela že s prvim kvartalom leta 2016 ter zaključila do začetka leta 2017, več podrobnosti o prihodnjem poslovanju pa naj bi razkrili aprila prihodnje leto, ko bo podjetje v celoti objavilo svojo strategijo do leta 2025.

Müller je med drugim optimistično zatrdil, da se niso odpovedali željam po prevzemu vodilnega položaja v industriji ter da želijo ustvariti nov, boljši in močnejši Volkswagen – podjetje, ki izkorišča svojo moč za prehod v nov svet avtomobilov, sprošča nove sile in bolje izkorišča svoj ogromni potencial ter bo dolgoročno uspešno na temeljih močnih vrednot.

Na vprašanja zbranih novinarjev sta predstavnika Volkswagna med drugim odgovorila, da:

  • predvidene tehnične rešitve za motorje ne bodo vplivale na zmogljivost avtomobilov ter da so kupci vedno v središču njihove pozornosti, zato jim skušajo povsod ponuditi celostne pakete ugodnosti;
  • ni znakov, da bi bili v škandale vpleteni člani uprave ter nimajo načrtov za odprodajo delov premoženja, da bi lahko pokrili nastale stroške;
  • bodo pregledali vse modelne linije znamk ter preverili njihovo profitabilnost – konkretno je potrjen prihod Bugatti Chirona v Ženevo;
  • ne bodo pritiskali na dobavitelje za znižanje cen;
  • je povpraševanje po dizelskih motorjih še vedno močno, dodatno pa ga nameravajo okrepiti z dizelsko kampanjo v bližnji prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Volkswagen.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda ukinja model Roomster
Lahko Hyundai z novim dirkalnikom i20 WRC poseže po najvišjih mestih?