Novice

Tata načrtuje pričetek proizvodnje baterij v Evropi

Indijska skupina Tata načrtuje izgradnjo evropskega proizvodnega obrata za izdelavo baterij, ki bo pokrival potrebe elektrifikacije njihovega hčerinskega podjetja Jaguar Land Rover.

Finančni direktor podjetja Tata Motors PB Balaji je na avtomobilskem salonu v Delhiju najavil skorajšen pričetek proizvodnje baterij v Evropi za zagotavljanje dodatnih kapacitet za prihodnost. Baterije, proizvedene v novem evropskem obratu, bodo prvenstveno namenjene električnim modelom znamk Jaguar Land Rover, kasneje naj bi jih pričeli prodajati tudi ostalim proizvajalcem električnih vozil.

V načrtovani tovarni naj bi potekala proizvodnja baterij dveh različnih kemijskih sestav – litij železo fosfat in nikelj mangan kobalt. Na ta način naj bi zagotovili skladnost britanske znamke z evropskimi pravili izvora surovin za električna vozila, ki naj bi se dodatno zaostrila po letu 2024. Trenutno mora biti vsaj 40 odstotkov sestavnih delov električnega ali elektrificiranega vozila, ki je v prodaji na britanskem ali evropskem trgu, lokalnega porekla, že prihodnje leto pa naj bi se ta delež povečal za dodatnih pet odstotkov. Dodatno povečanje deleža zahtevanih komponent lokalnega porekla bo še bolj izrazito pri baterijah, saj se bo s trenutnih 30 odstotkov ta povečal na 60 odstotkov.

Zaenkrat sicer še ni znano, kolikšen delež načrtovane proizvodnje bo namenjen znamki Jaguar Land Rover. Po besedah direktorja za trajnostni razvoj pri britanski znamki pa naj bi si, tudi po zaslugi dogovorov z ostalimi dobavitelji, že zagotovili zadostno raven dobave baterij za novo generacijo električnih modelov, ki bodo predstavljeni po letu 2024.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault Megane RS Ultime v omejeni seriji
Potrditev nove generacije Škode Superb