Novice

Teslin Cybertruck preseneča v več pogledih

Prvi Teslin poltovornjak naj bi združeval lastnosti poltovornjaka z zmogljivostmi športnega avtomobila, predvsem pa je marsikoga presenetil s svojim videzom.

Predstavili so ga v prostorih podjetja SpaceX v kalifornijskem Hawthornu, na izbiro lokacije pa je morda vplivalo tudi dejstvo, da je novi Teslin model, podobno kot njihovo vesoljsko plovilo Starship, zasnovan na jekleni šasiji. Hladno valjano jeklo naj bi omogočilo trdnost in neobčutljivost na poškodbe, kar je zgovorno demonstriral direktor Teslinega oddelka za oblikovanje, Franz von Holzhausen, ko je s kladivom poskušal razbiti vrata. Na udarce naj bi bile odporne tudi steklene površine, saj naj bi zaustavile celo naboj 9 mm pištole oziroma udarce večjih predmetov.

Znanstveno fantastični poltovornjak jeklenega videza naj ne bi imel niti ene zaobljene površine in je definiran z obliko trikotnika, robustna zasnova pa naj bi omogočala uporabo v vseh okoliščinah. Cybertruck naj bi bilo možno naročiti z različnimi kapacitetami baterij, ki bodo omogočale različne dosege (400 km, 480 km in 800 km) ter z enim od treh pogonskih sklopov. Osnovno verzijo s pogonom na zadnja kolesa bo poganjal električni motor na zadnji osi, na voljo pa bosta še model z dvema električnima motorjema in štirikolesnim pogonom ter najzmogljivejši z novim sistemom treh električnih motorjev, štirikolesnim pogonom in približno trisekundnim pospeškom iz mirovanja do 100 km/h. Poleg polnjenja na domačih vtičnicah, naj bi bilo omogočeno tudi hitro polnjenje z močjo do 250 kW ob uporabi najnovejše tehnologije V3. Teslinim uporabnikom naj bi bilo na voljo že več kot 14.000 hitrih polnilnih mest.

Notranjost je zasnovana z dvema vrstama sedežev in omogoča prevoz do šestim odraslim osebam, na sredini armaturne plošče pa je vgrajen 17-palčni zaslon na dotik. Tovorni prostor dolžine dveh metrov naj bi ob dobri toni in pol nosilnosti ponujal okoli 2.800 litrov prostora, medtem ko naj bi največja dovoljena teža priklopnika pri najmočnejši različici znašala 6.350 kg.

Pri Tesli so že pričeli z zbiranjem prednaročil preko njihove spletne strani, kjer si s plačilom 100 evrov lahko zagotovimo svoje mesto v vrsti. S proizvodnjo naj bi pričeli proti koncu leta 2021, cene pa naj bi se gibale med 39.900 ameriških dolarjev (36.600€) za osnovni model in vse do 69.900 dolarjev (64.100€) za najzmogljivejšo različico.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Tesla. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Teslin Cybertruck preseneča v več pogledih"


dask
3 meseci 1 dan nazaj

Saj vemo, kako se je za marsikoga končala zgodba s Teslo 3. Podoben način prodaje, kot TAS Golf, poznam jih nekaj, ki so že davno prodali mesto v čakalni vrsti. En kup teorije, kupujejo pa samo še verniki. K sreči jih je dovolj.

Fnatic
3 meseci 1 dan nazaj

Leta 21 bodo začeli s proizvodnjo 1 motorne izvedbe, leta 22 pa šele 3 motorne. 100$ je kavcija za vrsto ampak lahko kadarkoli odstopiš in ti vrnejo denar. Naročila zgolj prek spleta, v showroomu ni možno (pri nas ga tako nimamo). Pozabili ste še dopisat, da je za sistem avtopilot potrebno doplačat 7.000$

 
Mercedes-Maybach GLS kot nova stopnica na lestvici prestiža
AMG tretma tudi za sedemsedežni Mercedes-AMG GLS 63