Novice

Toyota Aygo X vztraja med najmanjšimi

Toyotin predstavnik razreda kompaktnih križancev z unikatnim pristopom bogati ponudbo tega segmenta.

Pri snovanju novega modela so v Toyotinem oblikovalskem oddelku upoštevali želje in potrebe kupcev iz različnih koncev Evrope, saj so jim želeli prisluhniti in zasnovati avtomobil dovršenega sloga, kompaktne oblike in samozavestnega značaja tudi v najmanjšem razredu.

Najmanjši Toyotin avtomobil je zasnovan na osnovi platforme GA-B, ki je sestavni del nove globalne arhitekture TNGA in že predstavlja osnovo modelov Yaris in Yaris Cross. Zunanjost novega kompaktnega križanca izhaja iz koncepta Aygo X Prologue, zasnovanega v Toyotinemu evropskemu oblikovalskemu centru ED² (European Design Development) v Nici z vizijo avtomobila, ki bi temeljil na drznosti in začinjenosti. Z dolžino 3,7 m je od predhodnika daljši za 23,5 cm, za 9 cm pa je daljša tudi medosna razdalja.  Z obliko in izborom barv so pri Toyoti poudarili njegov igriv mestni značaj, v duhu sodobnih križancev pa bodo na voljo platišča velikosti do 18 palcev, ki še dodatno poudarijo njegov robustnejši videz. Dinamično plat značaja poudarja nova strešna linija, medtem ko na prečiščeni zasnovi sprednjega dela izstopajo predvsem veliki sprednji žarometi.

Poleg “običajne” dvobarvne zasnove in novih barv, ki so nastale na podlagi barve različnih začimb, bo novi Aygo X v prvih pol leta prodaje na voljo tudi v dodatni različici Cardamom z matiranimi oranžnimi dodatki zunaj in v notranjosti ter posebnimi 18-palčnimi platišči v črni mat izvedbi.

Tudi notranjost novega urbanega križanca temelji na barvni tematiki, ki se ujema z zunanjostjo, z uporabo sodobnih izolacijskih materialov pa so Toyotini inženirji še dodatno zmanjšali raven hrupa v potniški kabini. V sodelovanju s podjetjem JBL so zasnovali premijski zvočni sistem z nizkotonskim zvočnikom in ojačevalnikom z močjo 300 W. Za zabavo in podajanje informacij bo na voljo zadnja različica multimedijskega sistema Toyota Smart Connect z 9-palčnim zaslonom na dotik in različnimi možnostmi povezovanja. Povezava z avtomobilom bo možna preko sistema Toyota Smart Connect in preko aplikacije MyT, sistema Android Auto in Apple CarPlay pa bomo lahko uporabljali preko žične in brezžične povezave. V novem modelu Aygo X bo prvič v tem segmentu serijsko na voljo tudi paket varnostnih pomagal Toyota Safety Sense, ki v aktualni generaciji temelji na kombinaciji monokularne kamere in milimetrskega radarja.

Pogonska opcija naj bi bila samo ena, atmosferski bencinski trivaljnik z litrom prostornine, ki nudi 53 kW (72 KM) moči in 93 Nm navora. Pri Toyoti so ga dodatno izboljšali v skladu s strogimi evropskimi normativi in naj bi porabil le 4,7 l/100 km, emisije CO2 pa naj bi znašale 107 g/km. Na voljo bo v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim ali brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT.

Nova Toyota Aygo X je oblikovan in izdelan v Evropi, prvi primerki pa naj bi se v prodajnih salonih pojavili prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Toyota Aygo X vztraja med najmanjšimi"


2 leta 5 meseci nazaj

CVT, 53kw in pa majhen navor kar kličeta po “tuljenju” vsakič ko se hočeš premaknit malo hitreje. Motor je totalen fail, prešvoh, 5 prestav ročnega menjalnika fail.. Lahk bi mu dal Yarisov neuničljiv tastar motor iz 2017, 1,496 cm3, 82kW , 136 Nm pri 4,400rpm EURO 6C , pa bi bila tole mala raketa. Dobrih 900 kg, 111 konjev, 6 prestav pa bi bil žur. Al pa bi novega turbača notr dal.

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

zaradi emisij 😉

2 leta 5 meseci nazaj

107 g/km ni nič posebnega, pravzaprav je ogromno glede na moč in navor.. , tastar hybrid ma 75-85 g / km , tastar bencinar iz 2017 je pa tut euro6c in ima CO2 109 g/km, pa 40 konjev več.. Pri Toyoti so eni navadni čudaki..

MadIggy
2 leta 5 meseci nazaj

Niti ne, tale mlinček izjemno zanesljiv in poceni motor, ki je na trgu od leta 2005. Predidevam, da bo prodajna cena temu primerna.

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

Da ni hibrida še nekako razumem, lahko bi pa bil vsaj mild hibrid, še boljše, EV.

MadIggy
2 leta 5 meseci nazaj

Verjetno ni bilo potrebe, ker so okoljske standarde dosegli tudi brez tega in bi to avto samo podražilo, dodatnih kupcev pa ne bi bilo.

 
Koncept Hyundai Seven kot predhodnik modela Ioniq 7
Uporabniki Twitterja so glasovali za prodajo Muskovih delnic