Novice

Toyotin Yaris bo popestril avtomobilistično jesen

Mali avtomobil v ponudbi japonskega proizvajalca je tako pomemben, da ga ob prihodu na trg niso zadržale niti ekstremne poletne temperature niti epidemiološke razmere. Še pomembneje je, da je kljub svojim skromnim zunanjim dimenzijam v vseh pogledih dobro pripravljen tako za gnečo mestnih prometnih konic, kot tudi za daljše poti.

Yaris, četrtič

yarisdpl2020-dynamics-071-2O prihajajoči generaciji Yarisa smo se dodobra razpisali že pred slabim letom, nekaj mesecev preden naj bi se začela njegova prodaja na domačem japonskem trgu. Največja sprememba v primerjavi s predhodnikom izhaja iz premierne uporabe arhitekture GA-B, za katero pri Toyoti trdijo, da z nizkim težiščem in povečano torzijsko trdnostjo karoserije vpliva na odlične dinamične vozne sposobnosti novinca.

Nova zasnova hkrati bistveno vpliva na vse najpomembnejše elemente novega modela, ki z videzom ostaja zvest novodobnemu Toyotinemu izzivalnemu pristopu. Zanj je glavni inženir Yasunori Suezawa med drugim povedal: »Želel sem si, da bi Yarisova zunanjost spominjala na atleta, ki je pripravljen v startnih blokih. To smo dosegli z zadnjimi krilci in novimi razmerji zunanjosti, ki je širša, nižja in kompaktnejša. Vse to ustvarja vtis kondenzirane moči.«

Še bolj kompakten

yarisdpl2020-details-031-2Po skupni dolžini je novi Yaris krajši od predhodnika, a ima 50 milimetrov daljšo medosno razdaljo in je za enako razdaljo (50 mm) širši. Nova platforma mu je prinesla znižanje za 40 milimetrov, kar ob skrajšanih prednjem in zadnjem previsu z vseh zornih kotov ustvarja vtis stabilnosti. Stebriček A je po novem pomaknjen nekoliko nazaj za večjo preglednost. Prednje luči z integriranimi smerniki so opremljene s tehniko LED, dinamičen videz pa zaokrožuje nabor platišč dimenzij od 15 do 17 palcev (glede na pogonski sklop).

Povečanje medosne razdalje je Yarisu prineslo razširjeno potniško kabino, med voznikom in sovoznikom je nekaj več prostora, sprednja sedeža pa sta pomaknjena 60 mm bolj nazaj in spuščena za 21 mm. Volan je nameščen bolj pokončno in s povečanim pomikom omogoča boljšo prilagoditev voznikovim potrebam. Prtljažni prostor ob 700 milimetrih globine ponuja 286 litrov prostornine.

Nadgrajuje standarde

yarisdpl2020-dynamics-022-2Tudi prihajajoči Yaris je opremljen z varnostnim sistemom TSS (Toyota Safety Sense), a z razširjenim naborom vozniških pomagal. Tako ima med drugim v vsaki konfiguraciji opreme vključene napredne sisteme za ohranjanje voznega pasu, asistenco krmiljenja in zaznavo morebitnega trka pri zavijanju v križišču (Intersection Turn Assistance). Sistem za zaznavanje trka so nadgradili, da zaznava pešce podnevi in ponoči, kolesarje pa podnevi. Hkrati je prvi avtomobil znamke s sredinsko zračno blazino med voznikom in sovoznikom.

Polovica hibridov

Prav pogonski sklopi so tisti, ki mali Yaris ločujejo od konkurence. Poleg tega, da je na voljo z 1,5-litrskim turbobencinskim trivaljnikom (92 kW) in 6-stopenjskim ročnim ali CVT menjalnikom, na nekaterih trgih pa tudi litrskim bencinskim trivaljnikom (53 kW) s 5-atopenjskim ročnim menjalnikom, bo verjetno najbolj zanimiva hibridna izpeljanka, ki je na slovenskem trgu lani prepričala kar polovico vseh kupcev.

Hibridni pogonski sklop četrte generacije sistemske moči 85 kW (116 KM) sestavljajo 1,5-litrski turbobencinski trivaljnik (68 kW) s 40-odstotnim toplotnim izkoristkom, ki deluje v Atkinsovem ciklu, brezstopenjski menjalnik e-CVT, dva motorna generatorja (en za zagon in polnjenje baterije, drugi za prednji pogon) ter izboljšana litij-ionska baterija. Slednja ima manj celic (prej 120, zdaj 48), je lažja in kompaktnejša, kar je omogočilo njeno namestitev za zadnje sedeže.

Cene na našem trgu naj bi se pričele pri okvirno 12 tisoč evrih za opremo Luna in litrski bencinski trivaljnik. Za bolje opremljeni paket Sol z bencinskim 1,5-litrskim trivaljnikom bo treba odšteti približno 14.300 evrov, za hibrid z enakim paketom opreme pa 17.300 evrov. Prodajo bo začela prav hibridna verzija, ki jo pričakujemo letos oktobra, novembra pa naj bi se ji pridružila še bencinska.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

25 komentarjev za "Toyotin Yaris bo popestril avtomobilistično jesen"


svetilnik
3 leta 8 meseci nazaj

Manjka navaden štiricilindraš, 1.5 in nekje okoli 150KM, ter športno podvozje in ostali dodatki za zmerno ceno. Potem bi ga imel.

3 leta 8 meseci nazaj

imaš trenutnega GRmn-ja 1.8 z 212hp če hočeš športni avto..

tha_man
3 leta 8 meseci nazaj

Po specifikacijah zgleda tale novi 1.5 hibrid boljši kot 1.8 v Corolli, me prav zanima kako bo s tem v praksi.

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

No ja, v prvi vrsti je lažji.

mavrica
3 leta 8 meseci nazaj

japonski čunga lunga stil

Blinder
3 leta 8 meseci nazaj

116 km sistemske moči, performanse pa so na nivoju 90 km ne-hibrida

J.McLane
3 leta 8 meseci nazaj

Nabijaš na pamet, tole so podatki 0-100 kmh
Yaris hybrid 116 KM: 9,7 s
Renault Clio TCE 100: 11,8 s
Renault Clio dCI 115: 9,9 s
Polo TSI 95 KM: 10,8 s
Polo TSI 110 KM: 9,5 s

Torej performance čisto v skladu z današnjo konkurenco, upoštevati je treba maso vozil, današnji avti niso več Honde iz 90ih let.

Blinder
3 leta 8 meseci nazaj

Mogoce. Komentar sem napisal zaradi podatkov iz tega testa:
Yaris hybrid 100 KM: 11.8

vir: https://avto-magazin.metropolitan.si/avtomobilski-testi/kratki-test-toyota-yaris-15-hsd-e-cvt-bitone-blue-majhen-mestni-hibrid/

J.McLane
3 leta 8 meseci nazaj

Blinder, test ki ga lepiš je za starega Yarisa, pa še ta ima primerljive perfomance s Cliom TCE100.
Toyota je nekje z 2016 ko so predstavili novega Priusa te sistemske konje postavila malo bolj realno, prej je imel Prius/Auris 136 konj, sedaj jih ima (tudi Corolla 1.8) 122, v praksi pa razlike skoraj ni. Enako bo novi Yaris imel to sistemsko moč bolj realno kot predhodnik, kar dokazuje že podatek o 0-100 kmh.

mavrica
3 leta 8 meseci nazaj

moja izbira je clio dci

3 leta 8 meseci nazaj

pojdi potem cliota kupit 🙂

mrtwelvetrees
3 leta 8 meseci nazaj

Hibrid bolje opremljen bo potem sigurno 25.000 ali več ?

3 leta 8 meseci nazaj

ah kje pa, Luna piše 17.300, pomojem max oprema bo tam nekaj čez 20. Ponavad je tista srednja varianta tanajtabolš

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Mislim,da več kot 22 000 ne bo.

J.McLane
3 leta 8 meseci nazaj

V tekstu piše da bo Sol 17.300 €, torej bo Luna paket opreme še cenejši.

 
Vodenje Škode prevzema Thomas Schäfer
GMA T.50 je McLaren F1 21. stoletja