Novice

Toyota RAV4 bo po prenovi digitalno naprednejša

Toyota RAV4 z novim modelnim letom dobiva izboljšano povezljivost, nov multimedijski sistem in naprednejše funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense.

Japonski avtomobilski proizvajalec je predstavil osveženo različico modela Toyota RAV4, ki bo z modelnim letom 2023 deležna številnih izboljšav. Peta generacija tega modela je bila predstavljena leta 2019 in je zasnovana na platformi GA-K. Kot hibrid je na voljo z 2,5-litrskim motorjem Hybrid Dynamic Force z 218 KM oziroma 222 KM pri različici s štirikolesnim pogonom AWD-i in pa kot priključni hibrid s 306 KM. Poleg nove biserne bele barve Platinum in možnosti dvobarvne kombinacije s streho v kovinski črni barvi ob izbiri opremskega paketa Style, tokratna prenova prinaša številne novosti in izboljšave predvsem na področju multimedije, povezljivosti ter varnostnih sistemov.

Novi RAV4 bo opremljen z najnovejšim informacijsko-multimedijskim sistemom z zaslonom visoke ločljivosti v velikosti 10,5 palca, ki že v osnovi ponuja možnost navigacije v oblaku. Z njeno pomočjo bo mogoče še bolj natančno načrtovanje poti ob upoštevanju aktualnega stanja prometa, sistem pa bo omogočal tudi iskanje prostega parkirnega mesta. Štiri leta povezljivosti, brez potrebe po povezavi z mobilnim telefonom, bo omogočala izbira paketa Smart Service, uporabniško izkušnjo pa dopolnjuje še aplikacija MyT, ki na pametnem telefonu omogoča spremljanje različnih informacij o vozilu v zvezi z analitiko vožnje, nivojem goriva ter prikazom morebitnih opozoril. Poleg možnosti sledenja vozilu bo na razpolago tudi uporaba raznih daljinskih funkcij in preverjanje stanja vozila preko obvestil na daljavo. Poleg tega bo možno na daljavo odkleniti ali zakleniti vrata, sprožiti utripanje luči za lažjo identifikacijo avtomobila na parkirišču ter ohladiti ali ogreti vozilo pred začetkom vožnje.

Poleg standardne žične povezljivosti s sistemom Android Auto in brezžične povezave Apple CarPlay bo upravljanje vrste funkcionalnosti možno tudi ob pomoči glasovnega asistenta, ki ob pozivu “Hey Toyota” razume pogovorni jezik. Nov je tudi digitalni kombinirani merilnik s prilagodljivimi nastavitvami zaslona, ki ponuja štiri grafične sloge (Casual, Smart, Sport in Tough) in je zasnovan na način, da podaja informacije vozniku brez nepotrebnega odvračanja njegove pozornosti s ceste. V osnovnem paketu opreme bo na voljo v velikosti sedmih palcev, medtem ko bo pri vseh ostalih različicah opreme v velikosti 12,3 palca.

Prenova Toyoti RAV4 prinaša tudi izboljšavo funkcij varnostnega paketa Toyota Safety Sense. Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka s prenovo pomaga tudi pri vožnji skozi križišče ter omogoča pomoč pri krmiljenju v sili ob nenadejanih ovirah pred vozilom. Pri priključno-hibridni različici bo sistem zaznaval tudi kolesarje in vozila, parkirana ob robu cestišča, ter ob zaznavanju nasproti vozečih vozil zmanjševal možnost čelnega trčenja.

S proizvodnjo osvežene različice Toyote RAV4 za evropski trg naj bi pričeli v tretjem četrtletju letošnjega leta, prvi primerki pa naj bi bili na voljo slovenskim kupcem predvidoma proti koncu leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemški dvomi o smiselnosti prepovedi prodaje novih avtomobilov na fosilna goriva
Mercedes-Benz Vision EQXX z novim rekordom