Novice

Toyotine priprave na olimpijske igre v Tokiu

Za olimpijske in paraolimpijske igre prihodnje leto naj bi pripravili floto 3.700 vozil, od tega približno 90 odstotkov električnih.

Po besedah predstavnikov Toyote naj bi tako dosegli najmanjši ogljični odtis uradne flote vozil, kadarkoli uporabljene na olimpijskih igrah. Med prizorišči olimpijskih iger naj bi potovali s pomočjo prilagojene različice avtonomnega koncepta e-Palette, ki naj bi z električnim pogonom in avtonomno vožnjo četrte stopnje omogočal učinkovit transport na krajših razdaljah. Zaradi zasnove električne platforme z nizkim podom, ki je na postajališčih poravnan s pločnikom, naj bi omogočal lažji vstop in izstop osebam na invalidskih vozičkih. E-Palette bo lahko poleg operaterja prevažal do 20 potnikov, oziroma štiri potnike na invalidskih vozičkih z do sedmimi stoječimi spremljevalci.

Na voljo naj bi bilo še približno 300 manjših električnih vozil za prevoz v območjih za pešce, ki naj bi olajšali delo medicinskemu osebju in varnostnikom, v pomoč pa naj bi bili tudi osebam z omejeno zmožnostjo gibanja in osebam na invalidskih vozičkih.

Nekoliko posodobljeno konceptno vozilo Concept-i naj bi s pomočjo četrte stopnje avtonomne vožnje in umetne inteligence, uporabljene za komunikacijo s potniki, poskrbelo za prevoz olimpijskega ognja, uporabiti pa ga nameravajo tudi kot vodilno vozilo maratonske preizkušnje.

Poleg zgoraj omenjenih konceptov, v katerih naj bi bili kljub visoki stopnji avtonomije prisotni vozniki oziroma operaterji, naj bi floto vozil, uporabljenih za prevoz med prizorišči tekmovanj in olimpijsko vasjo, sestavljali še modeli Mirai, Prius PHV in nekaj ostalih modelov, ki so že v prosti prodaji. Od tega naj bi jih okoli 500 poganjal pogonski sklop z uporabo gorivnih celic, približno 850 pa naj bi imelo električni baterijski pogonski sklop.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Toyota. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skrivnostni Lamborghini
Honda od 2020 z novim tipom varnostnih blazin