Novice

Toyota bo skrbela za mobilnost na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu

Accesible People Mover ali na kratko APM je Toyotina zamisel, kako poskrbeti za mobilizacijo tekmovalcev in njihovih spremljevalnih ekip na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

Kot glavni partner olimpijskih iger 2020 v Tokiju bo Toyota poskrbela za futuristično oblikovan način prevoza tekmovalcev in njihovih spremljevalnih ekip iz olimpijske vasi na prizorišča in nazaj v času trajanja poletnih iger.

APM je baterijsko gnano električno vozilo, ki, upoštevajoč promocijo avtomobilske industrije in vsesplošno naprednost Japoncev, ne bo razpolagal z zmožnostjo avtonomne vožnje. Namesto tega bo v vsakem od skupno 200 enot, ki jih bo Toyota za dogodek priskrbela, sredinsko sedel voznik in poskrbel za upravljanje. Japonci za dogodek pripravljajo dve različici APM-a: Basic in Relief.

Pri prvi bo poleg voznika našlo svoje sedišče še največ pet potnikov. Za voznikom bo na skupni klopi prostora za do tri potnike, povsem zadaj pa še za dva. Klop v drugi vrsti bo moč enostavno zložiti in s tem sprostiti prostor za prevoz osebe na invalidskem vozičku. Za varno pritrjevanje vozička med vožnjo ima APM vgrajena v tleh tudi posebna sidrišča, v katera se bo le ta zapel.

Različica Relief se od Basic razlikuje v tem, da ima odstranjeno polovico sedežnih klopi v drugi in tretji vrsti s čimer bo moč v njej prevažati tudi nosila za primer nujnih prevozov. Deluje pa beseda nujni oziroma hitri prevoz v kontekstu Toyot APM nekoliko nenavadno, saj naj bi APM-i vozili najhitreje 19 km/h, baterije pa naj bi bilo dovolj za največ sto kilometrov dosega z eno polnitvijo. No, slednje bi predvidoma moralo zadoščati za vsakodnevno uporabo udeležencev olimpijskih in paraolimpijskih iger.

Mimogrede, olimpijske igre se bodo začele 24. julija in zaključile 9. avgusta, paraolimpijske igre pa bodo trajale od 25. avgusta do 6. sepetembra.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oliver Zipse naj bi prevzel vodstvo podjetja BMW
Kupci Lexusovih modelov so zvesti znamki