Novice

Trivaljnik in 147 kilovatov za Ford Fiesto ST

Pri Fordu so držali obljubo in danes predstavili novo generacijo športne Fieste ST, ki bo z 1,5-litrskim trivaljnim motorjem EcoBoost poskusila odbiti napade tekmecev in ostati najbolj vozniško zabaven mali športni avtomobil.

2018-ford-fiesta-st-8V vročo malčico so pri športnem oddelku Forda vgradili novo razviti 1,5-litrski trivaljni EcoBoost agregat, ki proizvede 147 kilovatov (200 KM) moči in 290 njutnmetrov navora. Iz mirovanja bo do stotice potrebovala 6,7 sekund, kar je 0,2 sekunde manj kot predhodnica z vgrajenim štirivaljnim 1,6-litrskim agregatom EcoBoost.

Tretja generacija Fieste ST je prvi model oddelka Ford Performance, ki ga poganja trivaljni motor, obenem pa bo to prva Fiesta ST z možnostjo izbire voznih načinov. Voznik lahko izbere način Normal, Sport in Track, ki mu s prilagojenimi nastavitvami motorja, krmiljenja in nadzora stabilnosti omogočajo drugačno izkušnjo v najrazličnejših pogojih.

Fordovi družini bencinskih motorjev EcoBoost se bo s prihodom Fieste ST pridružil novi 1,5-litrski agregat, ki bo s pomočjo prisilnega polnjenja, visokotlačnega direktnega vbrizgavanja goriva in z dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov v vseh pogojih zagotavljal optimalno zmogljivost. Kombinacija posrednega in direktnega vbrizgavanja goriva pomaga pri zmanjšanju izpustov CO2 na 114 gramov ter po drugi strani nudi maksimalne zmogljivosti, ko to zahteva voznik.

Fordova nova tehnologija izklopa valja  bo s samodejno prekinitvijo dovoda goriva in delovanja ventilov enega od valjev motorja pri pogojih, ki ne zahtevajo polne 2018-ford-fiesta-st-12zmogljivosti, na primer pri umirjeni vožnji brez pospeševanja, dodatno povečala učinkovitost porabe goriva Fieste ST, ne da bi vplivala na zmogljivost. Tehnologija lahko izklopi ali ponovno vklopi valj v 14 milisekundah, kar je 20-krat hitreje kot pomežik.

Povsem iz aluminija izdelan motor je opremljen z vgrajenim izpušnim kolektorjem, ki izboljša učinkovitost motorja, saj mu pomaga hitreje doseči optimalno temperaturo, s skrajšanjem poti izpušnih plinov med valji in turbopolnilnikom pa tudi hitreje zagotovi navor. Na voljo bo tudi tehnologija s filtrom trdnih delcev, ki zmanjša izpuste saj.

Fiesta ST naslednje generacije bo naprodaj v začetku leta 2018, kupci pa bodo lahko izbirali med različico s tremi ali 2018-ford-fiesta-st-16petimi vrati. Če sklepamo po predhodnici, bodo odlično uravnovešene vozne lastnosti eden izmed glavnih adutov, ki bodo lahko prevesili tehtnico v njeno smer. Na vrata ji namreč trkajo odlični konkurenti, od Opel Corse OPC, Renault Clia R.S. do Volkswagen Pola GTI. Ravno zato so pri Fordu poskrbeli za izboljšano tehnologijo nadzora vektorjev navora, ki izboljša oprijem na cestišču in zmanjša podkrmiljenje z zaviranjem notranjega sprednjega kolesa. Tristopenjski ESC bo vozniku omogočil izbiro med posegi sistema v vseh ustreznih primerih, omejenih posegih pri znatnem zanašanju in popolnim izklopom sistema.

V potniški kabini bodo nameščeni sedeži Recaro, spodaj prirezan volanski obroč, kupci pa se bodo lahko odločali med vrsto personalizacijskih elementov. V sredini armaturne plošče je najnovejša večopravilna enota Sync3 s prostostoječim 8-palčnim zaslonom. Poleg upravljanja z gestami in glasovnimi ukazi, Sync3 podpira sistema Android Auto in Apple CarPlay.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Ford. Foto in video: Ford.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Trivaljnik in 147 kilovatov za Ford Fiesto ST"


Bucko99
7 leta 1 mesec nazaj

Reklama mi je pa bolj la BMX kot pa za ST 😉

MORDOR
7 leta 1 mesec nazaj

Zanimiv izbor motorja za ST(trivaljnik).Ampak verjetno ga bo odlično vozit,ker fordovi motorji so špica.

 
Alfa Romeo Stelvio v 151 fotografijah in 4 videih
Prvi oblikovni detajli prihajajočega Volkswagna Arteon