Novice

Mazda s šestvaljniki po lestvici navzgor

Navkljub relativni majhnosti nas uspe Mazda vedno znova in znova navdušiti s svojim samosvojim ravnanjem. V zadnjih letih so pri proizvajalcu že večkrat dokazali, da iščejo svojo pot in ne sledijo slepo večini drugih avtomobilskih proizvajalcev.

Leta nazaj, ko so skoraj vsi tiščali v smer pomanjševanja ali po angleško »downsizinga«, so Japonci trmasto vztrajali na atmosferski zasnovi svojih štirivaljnikov. Podobno tudi zdaj, ko praktično vsi ostali vlagajo milijarde v elektrifikacijo modelne palete, Mazda napoveduje, da bo razvila vsaj dva šestvaljna agregata. Prvi  bo iz družine Skyactiv-X, ki ga v sklopu predstavitve čisto nove Mazde3 intenzivno promovirajo. Zanj je, naj spomnimo, značilen sila napreden in učinkovit princip z iskro nadzorovanega kompresijskega vžiga (po angleško SPark-Controlled Compression Ignition – SPCCI). Bolj presenetljivo je, da je drugi šestvaljnik turbodizel, saj smo v obdobju, ko navdušenje nad dizli postopoma ugaša.

Dodatno presenečenje je, da bosta imela oba agregata valje zložene v ravni vrsti, svojevrstna pika na i celotni najavi Mazde pa je, da ju bodo vgrajevali vzdolžno v svoje modele, ki bodo po novem tudi zadaj gnani. Da elektrifikaciji vendar niso povsem obrnili hrbta, priča napoved lastnega razvoja baterijsko gnanega električnega modela na mali arhitekturi. Za veliko arhitekturo pa obljubljajo izpeljanke z 48-voltno hibridizacijo ter priključne hibride. Ali bosta ta dva združena s šestvaljnikoma, Mazda ni izrecno potrdila, a tudi ne zavrnila.

Pri proizvajalcu v tem trenutku še niso povedali, v katerih modelih se lahko nadejamo tega bistvenega odklona v zasnovi avta. Zelo verjetno je, da bodo to povsem novi modeli, tako mersko kot tudi cenovno umeščeni nad njihove obstoječe modele. S tem pa smo prišli tudi do bistva, ki se skriva v ozadju celotne zgodbe o izdatnem investiranju v nove pogonske tehnike. Japonci so namreč očitno presodili, da so zreli za vstop v premium avtomobilski razred. Upoštevajoč zapeljive linije konceptnega Vision Coupe iz jeseni 2017, bi sami stavili, da je ravno serijska podoba velike kupejevsko zasnovane limuzine kot nalašč za takšen korak.

Pa ime zanjo? Kaj pravite na Mazda9? Morda pa bodo za vstop v luksuzni razred tudi pri Mazdi ocenili, da rabijo kakšno bolj žlahtno ime znamke. Ob tem se nam je obudil spomin na Xedose, ki so leta nazaj predstavljali Mazdin vrh ponudbe …

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Mazda s šestvaljniki po lestvici navzgor"


emozul
4 leta 11 meseci nazaj

To na slikah je pa meni TOP.

srcnik
4 leta 11 meseci nazaj

Lepo od mazde, idealka bi bila mazda 3 mps 6cyl pa zadnji pogon. Ne bi imeli konkurence, zdaj ko gre bmw na sprednji pogon pri enki.

chad
4 leta 11 meseci nazaj

Končno PAMETNA novica

 
Deset tisoč rezervacij Volkswagen ID.3 v prvih 24 urah
Uber svoj prvi borzni nastop začel s padcem