Novice

Z julijem bodo morali vsi elektrificirani avti zvočno opozarjati nase

Očitno postajamo družba, ki počasi, a vztrajno izgublja stik z realnostjo in čisto običajno zdravo kmečko pametjo. Za čisto vsako malenkost potrebujemo svoj pravilnik ali zakon. Najnovejši, ki stopi v veljavo že prihodnji mesec, tako narekuje, da morajo imeti vsi novi elekrificirani avti, ki se prodajo na trgih Evropske unije, vgrajen sistem zvočnega opozarjanja mimoidočih.

S tovrstnimi zvočnimi sistemi je po naših podatkih že zdaj opremljena velika večina električnih avtomobilov, a predpis sega preko njih. Od prvega julija naprej bodo morala imeta vsa nova vozila, prodana na trgih Evropske unije, bodisi strogo električna ali zgolj hibridna, vgrajen sistem zvočnega opozarjanja. V tem trenutku sicer še ni povsem jasno ali se bo ta zahteva nanašala poleg baterijskih električnih avtomobilov še samo na priključne hibride ali na vse vrste hibridnih modelov, ki se zmorejo peljati vsaj malo zgolj na elektriko. Jasno pa je, da bodo morali zvočni opozorilniki delovati do hitrosti od nič do vsaj 20 km/h hitrosti, zvok pa bo moral biti vsaj 56 dB glasen. Za občutek, ta vrednost ustreza približno glasnosti papirnatega rezalnika v pisarni.

A s tem pravilnik še ne zaključi, saj narekuje tudi, da mora biti glas enakomeren in stalno prisoten ter da mora biti njegova intenzivnost vezana na hitrost vožnje. Zelo podobno, kot nam je vsem dobro poznano že iz tradicionalnih avtomobilov z vgrajenim motorjem z notranjim zgorevanjem, kjer postaja zvok s pospeševanjem vse glasnejši.

Kakorkoli že: še en predpis, za katerega nismo povsem prepričani, da bi ga neka normalno delujoča družba z neko logiko in navadno kmečko pametjo zares potrebovala. Že vrabci na strehi čivkajo, da so električni avti pri majhnih hitrostih praktično neslišni in da je iz tega razloga smiselno na nek način nanje opozariti ostale udeležence v prometu. Navsezadnje je to že od vsega začetka tudi eden od njihovih glavnih prodajnih argumentov. Prepričani smo, da se točno zato sami ne moremo spomniti niti električnega avta, ki tovrstnega opozorilnika ne bi imel vgrajenega serijsko. Že res, da se na drugi strani ne spomnimo hibrida, ki bi ta sistem imel vgrajen, a zato sami vseeno nismo prepričani, da je treba za to pripraviti še en pravilnik oziroma zakon v vrsti nepregledne množice le teh.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Z julijem bodo morali vsi elektrificirani avti zvočno opozarjati nase"


4 leta 10 meseci nazaj

Po eni strani logicno, tudi elektricna kolesa, rolke in skiroji (predvsem zadnja dva) imata s tem kaj nekaj problemov(v Sloveniji). Ker baje ogrozas clovestvo,si prehiter in te ljudje ne vidijo ipd. Saj to je samo zaradi pescev,ki ne gledajo okrog in imajo v usesih slusalke ter ne spremljajo okolice ampak zijajo v ekran svoje Nokie.

sewer
4 leta 10 meseci nazaj

Ja in baje so elektricna kolesa ful bolj tiha od obicajnih koles.
Sploh jih ne slisis, medtem ko navadno kolo na pedala nase opozarja se dalec naokrog 🙂
sarcasm off

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Nokie? Kje ti živiš? Malo heca. Ko bo, če bo vse električno, bo piskalo na vse strani. Čudovito.

4 leta 10 meseci nazaj

Se strinjam

4 leta 10 meseci nazaj

Traparija. Pri sodobnih avtih se tako in tako slišijo bolj ali manj samo gume.

mrtwelvetrees
4 leta 10 meseci nazaj

A Tesla ima to opcijo ?

4 leta 10 meseci nazaj

To da vsi mislijo, da bo elektrifikacija nadomestila fosilna goriva je ubistvu največja izguba stika z realnostjo.

 
Toyota in Subaru v skupen razvoj nove električne platforme
Tudi Mazda z lastnim električnim modelom