Novice

Uber in Lyft pripravljata prvo javno prodajo delnic

Obe podjetji sta v sklopu priprav na borzni debut v New Yorku že pričeli z urejanjem formalnosti pri ameriški Komisiji za nadzor vrednostnih papirjev in borzo (SEC).

Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi podjetje Lyft načrtovalo prvo prodajo delnic (IPO) že v marcu ali aprilu prihodnjega leta, medtem ko Uber še ni razkril svojih načrtov. Dara Khosrowshahi, izvršni direktor Uberja, je sicer v pojasnilu vlagateljem razkril, da naj bi se njihova prodaja odvila v prvi polovici prihodnjega leta, tako da verjetno lahko pričakujemo podobno časovnico tudi pri Uberju. Po podatkih Bloomberga naj bi bil zadnji rok za uvrstitev na borzo konec prihodnjega leta, saj naj bi po tem lahko nekateri investitorji ponujali svoje deleže na prostem trgu.

Kljub temu, da sta se podjetji skoraj istočasno odločili za nastop na borznem parketu, pa se njuna ocenjena vrednost precej razlikuje. Po nekaterih podatkih naj bi se vrednost Uberja vrtela okoli 120 milijard dolarjev, njihov naskok na borzo pa naj bi vodila banka Morgan Stanley ob sodelovanju finančnikov iz Goldman Sachsa. Po drugi strani se pri Lyftu še odločajo, kolikšen delež delnic bo v prodaji. Odločitev bo odvisna od cene delnice, pri prodaji pa naj bi sodelovali z bankami JPMorgan Chase & Co, Credit Suisse Group AG in Jefferies Financial Group Inc, ki so vrednost podjetja ocenile nekje med 18 in 30 milijardami dolarjev.

Ob nameravanemu nastopu na borzi v New Yorku pa si obe podjetji v zadnjem obdobju prizadevata ohraniti pozitivno bilanco, kar naj bi omogočilo dobro izhodišče ob začetku javne prodaje delnic in posledično še povečalo interes vlagateljev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jeffrey Zeldman, Uber, Lyft.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz na CES z novim CLA
Dodatek T tudi za Porscheja 718 Boxster in 718 Cayman