Novice

Uber svoj prvi borzni nastop začel s padcem

Prva javna ponudba delnic podjetja Uber se ni izšla čisto po načrtih, saj so njihove delnice svoj borzni debut pričele s 7,6 odstotnim padcem.

Najverjetneje je zato krivo tudi vsesplošno slabše vzdušje na ameriških borzah konec preteklega tedna, pogojeno z izjavami predsednika Trumpa glede trgovinske vojne z Kitajsko. Po začetnem tečaju 45 $ za delnico je njena vrednost ob koncu dneva pristala na 41,57 $. Vrednost kapitalizacije, ki se je na koncu ustavila pri 76,5 milijarde dolarjev, je bila tako posledično precej nižja od načrtovanih 120 milijard.

Uber je sicer do sedaj v 23 krogih financiranja pred vstopom na borzo že uspel zbrati skoraj 25 milijard ameriških dolarjev, svoje prve korake na borznem parketu pa so napravili približno šest tednov za enim od večjih rivalov, podjetjem Lyft. Ob dvomih o profitabilnosti podjetij s tovrstno ponudbo se tudi oni soočajo s precejšnjim padcem vrednosti delnic, ki so z začetne vrednosti 78,29 $ v zadnjih šestih tednih padle na 51,09 $.

Izvršni direktor podjetja Uber, Dara Khosrowshahi, je ob tej priložnosti dejal, da je to velik trenutek za podjetje in njihove zaposlene ter obenem poudaril, da se njihova poslovna pot ne obrača po vetru, saj se stabilno nadaljuje v boljših in slabših razmerah. Po njegovem mnenju naj bi bil nakup njihovih delnic, dolgoročno gledano, dobra investicija za vlagatelje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Uber, Rimshot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda s šestvaljniki po lestvici navzgor
Tata odločno zanika prodajo Jaguar Land Roverja