Novice

Varnost za vse

Ceste brez smrtnih žrtev, brez poškodb in, končno, brez prometnih nesreč – trije koraki Continentalovega programa Vision Zero, ki ga uresničujejo tudi s pomočjo naprednih varnostnih tehnologij. Slednje se prebijajo iz velikih tovornih vozil in prestižnih avtomobilov v vse segmente vozil, da bi v prihodnosti delovale v korist čim večjega števila udeležencev v cestnem prometu.

Tehnologija je tu, da nam pomaga

“Normalno je, da ne želimo razmišljati in govoriti o nesrečah in najslabših možnih scenarijih na cesti. A se bo vsak, ki mu je v kritični situaciji na cesti na pomoč priskočil kateri izmed varnostnih asistenčnih sistemov, težko še kdaj odrekel tej tehnologiji. Potem pa so tukaj tisti, ki mislijo, da takšnih sistemov ne potrebujejo, in tretji, ki jih ne poznajo in se jih morda celo bojijo – zaradi njih aktivno osveščamo javnost,” mi je v začetku najinega pogovora v Frankfurtu dejala sogovornica Nicole Orgnon, predstavnica Continentalove divizije Šasije in varnost.

Na avtomobilskem salonu je Continental skušal čim bolje prikazati, na kakšen način želijo doseči končni cilj svojega programa Vision Zero: ničelno število prometnih nesreč. Med drugim gre za povezavo elementov, s katerimi vozilo zaznava dogajanje na cesti, da bi lahko kar najbolje reagiralo ter v najboljšem primeru preprečilo nesrečo. Med sisteme zaznavanja tako na primer spadajo kamera, lidar in senzorji hitrosti, ki zbrane informacije posredujejo različnim kontrolnim enotam, da lahko omogočijo delovanje varnostnih asistenčnih sistemov, kot so nadzor stabilnosti vozila ali zaviranje v sili.

Samodejno zaviranje v sili bo novi ESP

toyota-safety-sense-tss-vransko-51-1600x1068Na področju varnostnih sistemov se v zadnjih letih dogaja veliko, saj so jih proizvajalci po pomembnosti začeli postavljati ob bok zmogljivosti in ekonomičnosti avtomobilov. Tako se je pred kratkim deset največjih proizvajalcev avtomobilov v ZDA ob izdatni podpori vlade in njenih agencij dogovorilo, da bodo sistem za samodejno zaviranje v sili vključili v del osnovne opreme njihovih modelov ter s tem približali to varnostno tehnologijo čim večjemu številu uporabnikov.

Orgnonova je prepričana, da bo Evropa hitro sledila ameriškemu zgledu ter da je smiselno in pravzaprav že skrajni čas, da se samodejni varnostni sistemi iz velikih dostavnih vozil preselijo tudi v osebne avtomobile, vse do najmanjših. Sistem za samodejno zaviranje v sili bo po njenem mnenju doživel podoben scenarij kot pred časom sistem za elektronski nadzor stabilnosti vozila (ESP), katerega razširjenost v avtomobilih je obenem predpogoj za uporabo nekaterih naprednejših varnostnih sistemov.

Iz ozadja v ospredje

Družba Continental je eden od največjih dobaviteljev v avtomobilski industriji, a jih v preteklosti nismo bili vajeni spremljati v vlogi glavnega protagonista. Tokrat je drugače. V ospredje so stopili na področju varnosti, kjer poleg svojega programa Vision Zero na primer sodelujejo pri izobraževanju mladih voznikov na Kitajskem ter so del iniciative Stop the Crash, ki jo je zasnoval Global NCAP s ključnimi partnerji za promocijo najpomembnejših varnostnih tehnologij na razvijajočih se avtomobilskih trgih.

V svoji vlogi se, predvsem na področju delno avtomatizirane vožnje, soočajo z različnimi izzivi. Eden izmed njih so zagotovo potrebni zakonski okvirji, kjer po besedah Orgnonove delujejo v vlogi informatorja ter iz svojih pisarn v v Berlinu, Bruslju, Shanghaju in Washingtonu obveščajo regulatorje o tem, kaj vse dandanes zmore tehnologija v avtomobilih.

Varnost za vse

Kot dobavitelj opreme lahko Continental svojim partnerjem ponudi velik nabor tehnologij različnih nivojev zmogljivosti v širokem cenovnem razponu, kar je predpogoj, da lahko varnostni asistenčni sistemi pristanejo v vseh cenovnih in dimenzijskih segmentih vozil. Demokratizacija njihove uporabe pa je eden od ključnih elementov v zmanjševanju števila prometnih nesreč.

Svoje osnovno področje delovanja so, podobno kot konkurenti, v zadnjem času dopolnili z združevanjem s podobno mislečimi partnerji. Eden takšnih je finski Elektrobit, ki bo znotraj skupine skrbel za programsko opremo v pospešenem razvoju tehnologij za avtonomno vožnjo.

Kaj pa vaš avto?

Nicole Orgnon, VP komunikacij, Continental šasije in varnost
Nicole Orgnon, VP komunikacij, Continental šasije in varnost

Ob koncu pogovora se nisem mogla upreti vprašanju: “Kakšni varnostni sistemi so v vašem avtomobilu?”

Moja sogovornica se je najprej nasmejala, potem pa začela naštevati: “Sistem opozarjanja ob nenamernem zapuščanju voznega pasu, ki mi je že priskočil na pomoč, sistem za prepoznavanje prometnih znakov … naslednji bo imel še sistem za zaznavo objektov v mrtvem kotu in prilagodljiv radarski sistem nadzora hitrosti s samodejnim zaviranjem v sili, takšen z daljšim dosegom, ker večino časa vozim po avtocesti.”

Vsak od nas ima sicer svoje poglede, potrebe in zahteve glede asistenčnih sistemov v avtomobilu, prav pa je, da bi varnostne tehnologije delovale v korist vseh udeležencev v prometu.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Continental, Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda z osupljivim konceptom RX-Vision obuja rotacijski motor
Zvezda Tokia je Yamaha Sports Ride