Novice

Tudi Britanci napovedali zaustavitev prodaje avtomobilov s tradicionalnim motorjem na notranje zgorevanje

Britanska vlada je razburkala javnost z razkritjem načrtov, da bodo z letom 2040 prepovedali prodajo vseh novih vozil z tradicionalnim bencinskim in dizelskim motorjem ter s tem občutno pripomogli k izboljšanju kvalitete zraka.

Britanski ministri so potrdili 3 milijarde funtov vredno novo strategijo za izboljšanje zraka, ki med drugim prinaša načrte o zaustavitvi prodaje vozil z motorjem na notranje zgorevanje v naslednjih dveh desetletjih, da bi do leta 2050 povsem izginili iz uporabe. Kljub drugačnim prvim tolmačenjem medijev, načrt ne predvideva prepovedi prodaje hibridnih avtomobilov.

Če še kdo dvomi o hitrosti sprememb, ki bodo v prihodnjih letih zaznamovale avtomobilsko industrijo, ga lahko spomnimo, da so prepoved prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2040 napovedali že Francozi, Volvo pa je kot prvi med proizvajalci oznanil, da namerava od leta 2020 izdeloval le modele z elektrificiranim pogonom.

Obstoječi avtomobili, ki so v prometu, bodo najverjetneje močno obdavčeni, da bi njihove lastnike spodbudili, da kupijo novo električno vozilo. Ker gre za naraven premik proti elektrifikaciji, britanska vlada le sledi avtomobilskim trendom. Po njihovem prepričanju bo potrebnih 23 let, preden bosta tehnologija in polnilna infrastruktura pripravljeni na prehod na električna vozila.

Vlada trdi, da vsako leto zaradi posledic onesnaženja predčasno umre 40.000 ljudi, ukrepi bodo pripomogli k čistejšemu zraku in boljšemu življenju na Otoku. Za obdobje do leta 2040 imajo vrsto pripravljalnih ukrepov: 255 milijonov funtov bodo namenili lokalnim skupnostim za boj proti onesnaženosti, spodbujali bodo uporabo javnega prevoza in dodatno obdavčili najbolj umazana vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine, Automotive News Europe. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni Mini prihaja leta 2019
Izjemni Rolls-Royce Phantom VIII