Novice

Volkswagen na poti do ničelnih emisij

Volkswagen je na konvenciji Way to Zero objavil načrte, po katerih želi do leta 2050 doseči nevtralno bilanco CO2, že pred tem pa naj bi do leta 2030 v Evropi povprečne emisije CO2 na vozilo zmanjšali za 40 odstotkov.

Poleg pospešenega zagona električne mobilnosti naj bi v skupini nevtralno bilanco CO2 dosegli tudi v proizvodnji, vključno z dobavnimi verigami, v fazi uporabe električnih avtomobilov ter na področju recikli­ranja visokonapetostnih baterij iz rabljenih električnih vozil.

Ralf Brand­stätter, izvršni direktor Volks­wagna, je na konvenciji zagotovil: “Naša velika e-ofenziva je bila šele začetek. O dekarbonizaciji razmiš­ljamo celovito: od proizvodnje prek uporabe do recikliranja. Kot prvi avto­mobilski proizvajalec zdaj tudi sami podpiramo izgradnjo obnovljivih virov energije v industrijskem merilu.”

Na področju pridobivanja elektrike za polnjenje električnih avtomobilov stavijo na obnovljive vire. Pri tem neposredno podpirajo izgradnjo tovrstnih virov v velikem obsegu ter naj bi do leta 2025 v več evropskih regijah postavili nove vetrne in sončne elektrarne za okrog 7 teravatnih ur dodatne zelene električne energije. Nova sončna elektrarna s skupno kapaciteto 170 milijonov kilovatnih ur na leto naj bi na primer že do konca leta zrasla na območju Tramm-Göthen v pokrajini Mecklenburg; s skoraj 420.000 solarnimi moduli naj bi postala največji neodvisni solarni projekt v Nemčiji.

Na področju proizvodnje in dobavne verige že zdaj vse evropske tovarne vozil znamke Volkswagen električno energijo pridobivajo izključno iz obnovljivih virov. V naslednjem koraku napovedujejo, da se bodo od leta 2030 njihove tovarne po svetu, z izjemo kitajskih, oskrbovale z električno energijo iz obnovljivih virov. V dobavni verigi pa naj bi sistematično ugotavljali in zmanjševali dejavnike škodljivih emisij CO2.

Posebno pozornost namenjajo družini modelov ID., pri katerih naj bi povečali delež trajnostnih kompo­nen­t, kot so ohišja baterij, platišča iz zelenega aluminija ter pnevmatike iz nizkoemisijske proizvodnje. Pri novih avtomobilskih projektih naj bi Volkswagen emisije CO2 določil kot osrednje merilo pri sklepanju pogodb z dobavitelji. Hkrati naj bi se lastne gigatovarne za proizvodnjo baterijskih celic, napovedane na energetskem dnevu (Power Day), v celoti oskrbovale z zeleno elektriko. Dodatne prihranke CO2 nameravajo doseči s sistematičnim recikliranjem baterij, kjer naj bi v končni fazi dosegli zaprt krogotok za baterijo in njene surovine, ki ga bo podjetje na ravni koncerna imelo v svojih rokah.

V središču doseganja ogljične nevtralnosti je Volkswagnova strate­gija Accelerate s ciljem popolne elektrifikacije novih vozil. Do leta 2030 naj bi vsaj 70 odstotkov evropske prodaje predstavljali izključno električni avto­mobili, v Severni Ameriki in na Kitajskem pa naj bi njihov delež znašal vsaj 50 odstotkov.

Volkswagen naj bi s koncencijo Way to Zero spodbujal odprt dialog med podjetji, poli­tiko in družbo, zato se je predstavnikom koncerna na digitalnem dogodku pridružilo tudi več kot 20 udeležencev iz poli­tičnih strank, nevladnih organizacij, akademskih krogov in drugih podjetij.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda bo razkrila Fabio v začetku maja
Enajsta Honda Civic