Novice

Volkswagen po letu 2035 v Evropi samo z električnimi avtomobili

Nemški avtomobilski proizvajalec naj bi na evropskih trgih do leta 2035 prenehal s prodajo avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

V nedavnem intervjuju za nemški časopis Münchner Merkur naj bi Volkswagnov šef prodaje Klaus Zellmer potrdil namero, da naj bi med letoma 2033 in 2035 znamka v Evropi prenehala s ponudbo avtomobilov s klasičnim pogonom. Skladno z načrti za prihodnost naj bi do takrat razširili paleto električnih modelov, ki naj bi zadovoljevala potrebe večine njihovih kupcev, obenem pa naj bi poskrbeli tudi za ustrezno polnilno infrastrukturo.

Ne glede na ukinitev ponudbe bencinskih in dizelskih pogonskih opcij v Evropi naj bi tudi po letu 2035 tovrstni modeli še nekaj časa predstavljali del njihove ponudbe v ZDA in na Kitajskem. Dodal je še, da zaenkrat še ne morejo predvideti konca prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov na trgih Južne Amerike in Afrike, saj tam za uvedbo električnih avtomobilov še ni pravih pogojev.

Klaus Zellmer je razkril tudi načrte, po katerih naj bi bila najkasneje do leta 2050 celotna flota znamke Volkswagen ogljično nevtralna, saj naj bi pred kratkim sprejeti strožji predpisi Evropske unije puščali le malo manevrskega prostora avtomobilskim proizvajalcem, ki bi hoteli v svoji ponudbi obdržati modele s klasičnimi vrstami pogona.

Na podobno pot so se odpravili tudi pri znamki Audi, kjer naj bi bili vsi njihovi novi modeli po letu 2026 električni, z motorji na notranje izgorevanje pa naj bi dokončno opravili po letu 2033. Kljub temu si po besedah izvršnega direktorja Markusa Duesmanna še puščajo nekaj manevrskega prostora na tem področju, dokončna ukinitev klasičnih pogonov pri Audijevih modelih pa bo odvisna tudi od zahtev kupcev in takratne zakonodaje. Podobno kot pri Volkswagnu tudi pri Audiju na kitajskem trgu po letu 2033 še naprej pričakujejo povpraševanje po bencinskih in dizelskih modelih, ki pa naj bi jih najverjetneje izdelovali v tamkajšnjih proizvodnih obratih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Volkswagen po letu 2035 v Evropi samo z električnimi avtomobili"


On
2 leta 9 meseci nazaj

Kdaj bodo zaprli vrata?

mavrica
2 leta 9 meseci nazaj

Torej je letos odlična priložnost za nabavo novega vozila, ki ga lahko v miru popolnoma amortiziraš v 13 letih.

thunderbolt
2 leta 9 meseci nazaj

Mene zanima, kje bomo vsi polnili avtomobile, sploh tisti v mestih. Še novi bloki z garazami nimajo polnilnih kapacitet. Razen, ce ze sedaj vejo, da se na podrocju baterij in polnjenja obeta kak preboj. V nasprotnem primeru cel nateg.

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

Kako rečejo ; živi bili pa videli.

2 leta 9 meseci nazaj

Hvala ker boste outsource-ali stroške novih elektrarn in omrežij na pleča davkoplačevalcev.

 
Članice Evropske unije odobrile sveženj strožjih okoljskih predpisov
Volvo predstavil pogled v prihodnost