Novice

Volvo predstavil pogled v prihodnost

Na dogodku Volvo Cars Tech Moment so pri znamki predstavili vizijo za prihodnost, ki naj bi bila čistejša, varnejša in tehnološko naprednejša.

Izvršni direktor znamke Volvo Håkan Samuelsson je v okviru dogodka Volvo Cars Tech Moment razkril načrte za prihodnost, po katerih nameravajo pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu povečati svoj delež na trgu premijskih električnih vozil. Za lažjo uresničitev ciljev že razvijajo nove rešitve s področja električnih tehnologij, sodobnih asistenčnih sistemov in programske opreme ter sklepajo partnerstva, ki bodo omogočila kar najbolj optimalen razvoj na vseh področjih.

Znamki Volvo elektrifikacija pomeni več kot le premik k električnim pogonskim sklopom, zato predstavljajo koncept Recharge kot osnovo nove generacije električnih modelov. Prva generacija njihovih električnih avtomobilov si še deli osnovo z modeli z motorji na notranje zgorevanje, zato je bilo pri njihovem razvoju potrebno upoštevati določene omejitve, ki jih z uporabo nove električne platforme pri naslednji generaciji ne bo več. Modeli druge generacije Volvovih električnih vozil bodo zaradi nove, električnim pogonskim sklopom prilagojene zasnove imeli ravno dno ter spremenjena razmerja, vključno z daljšo medosno razdaljo. Rezultat so krajši previsi in več notranjega prostora, vključno z velikim odlagalnim prostorom med sprednjima sedežema. Prvi model, ki bo sledil novim smernicam, prikazanim pri konceptu Recharge, bo električni naslednik modela Volvo XC90.

Širšo in učinkovitejšo uporabo električnih avtomobilov nameravajo pri Volvu zagotoviti tudi z razvojem nove generacije baterij, ki naj bi bile z uporabo celične strukture vgrajene v dno avtomobila in prispevale k celotni togosti. V sodelovanju s podjetjem Northvolt naj bi izboljšali obstoječo tehnologijo ter povečali energijsko gostoto za 50 odstotkov v primerjavi s paketi baterij, ki so trenutno v uporabi. Še v tem desetletju naj bi presegli mejnik gostote energije 1000 Wh/l ter s tem omogočili 1.000 km realnega dosega z enim polnjenjem. Še naprej se nameravajo osredotočati na odgovorno pridobivanje baterij ter njihovo recikliranje, obenem pa zmanjševati ogljični odtis z uporabo zelenih virov energije. Nova generacija električnih modelov naj bi že podpirala dvosmerno polnjenje, ki bo omogočalo vračanje odvečne energije iz avtomobilskih baterij v električno omrežje.

Volvo je v duhu svoje filozofije vedno stremel k zagotavljanju najvišje stopnje varnosti, trenutno pa se pri razvoju naslednje generacije avtomobilov osredotočajo na tehnologijo izmenjave podatkov v realnem času iz avtomobilov strank, ki bodo, v primeru da se odločijo za sodelovanje, pomagale znamki izboljšati varnost avtomobilov. Ti podatki naj bi vključevali neprekinjen tok informacij iz različnih tipal, vključno s tehnologijo lidar, ki so jo razvili v sodelovanju s podjetjem Luminar. Izmenjavo podatkov ter nove funkcionalnosti in neposredne posodobitve naj bi omogočala napredna strojna in programska oprema, s pomočjo katerih naj bi postavljali nove mejnike varnosti ter avtonomnih sistemov vožnje. Z namenom zagotavljanja kapacitet za obdelavo zbrane količine podatkov, Volvo v sodelovanju s podjetjem Zenseact vlaga v podatkovno tovarno, ki bo v naslednjih nekaj letih vsebovala več kot 200 PIB (225 milijonov gigabajtov) podatkov, ki jih bodo obdelovali s pomočjo zmogljivosti umetne inteligence (AI).

Za nadaljevanje in nadgradnjo varne in povezane uporabniške izkušnje bo švedski avtomobilski proizvajalec ohranil sodelovanje s podjetjem Google. Volvo je bil prvi avtomobilski proizvajalec, ki je predstavil avtomobile z informacijsko-multimedijskim sistemom na osnovi Androida, v prihodnosti pa naj bi uvedli VolvoCars.OS. Slednji bo produkt notranjega razvoja programske opreme kot krovni sistem različnih operacijskih sistemov v električnih avtomobilih Volvo med avtomobilom in podatki v oblaku in se bo začel z novim Android Automotive OS ter novim pristopom zaslonov v vozilu. Skupek tehnologij naj bi zagotavljal enostavno uporabniško izkušnjo s poudarkom na varnosti in intuitivnosti.

Po besedah glavnega tehnološkega direktorja Henrika Greena želijo strankam ponuditi trajnostne električne avtomobile, ki jim bodo olajšali življenje ter z zagotovitvijo večjega dosega, hitrejšega polnjenja ter nižjih stroškov dodatno spodbuditi uveljavitev električne mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo predstavil pogled v prihodnost"


JG2
5 meseci 3 dni nazaj

Bomo videli, sem pa spremljal ta dogodek in veliko je bilo izrečenih besed povedanega (konkretno) pa bolj malo. Se pa bolj pridružujem mnenju nekaterih ki menijo da je ta koncept v bistvu XC100, za katerega se je vedno govorilo da bo samo v elektro različici, za XC90 III znajo zaenkrat uporabit še SPA platformo, ki pa jo bodo začeli potem postopoma opuščati.

 
Volkswagen po letu 2035 v Evropi samo z električnimi avtomobili
Renault z novo strategijo elektrifikacije