Novice

Volkswagen odpira novo poglavje polnjenja električnih avtomobilov

Robotska polnilnica naj bi zmanjšala potrebo po iskanju prostih polnilnih mest, saj naj bi omogočila polnjenje na vseh parkirnih mestih na določenem območju.

Pri Volkswagnu ne razvijajo le nove palete električnih modelov, temveč iščejo tudi rešitve, kako čim bolj optimizirati njihovo vsakdanjo uporabo. Najnovejša v vrsti rešitev z namenom boljše uporabniške izkušnje lastnikov električnih avtomobilov je koncept robotske polnilnice, ki zmanjšuje potrebo po dolgotrajnem iskanju polnilnega mesta.

Inovativne polnilnice so sestavljene iz robota, sposobnega samodejnega priklopa polnilne enote na vozilo, ter shrambe električne energije. Polnilna enota naj bi ob kapaciteti 25 kWh omogočala hitro polnjenje (DC) do moči 50 kW. Ob prihodu na lokacijo bo voznik preko aplikacije na pametnem telefonu ali preko sistema povezave v električnem avtomobilu poklical robota, ki bo na trenutno lokacijo avtomobila pripeljal polnilno enoto ter s pomočjo kamer in tipal izvedel priklop, potreben za začetek polnjenja. Po opravljenem priklopu ter pričetku polnjenja bo robot  zapustil lokacijo in po potrebi nadaljeval s priklopi polnilnih enot na ostale avtomobile na območju njegovega delovanja, po končanem polnjenju pa bo samodejno odklopil in odpeljal polnilno enoto nazaj na polnilno postajo.

Po besedah Marka Möllera, vodje razvojnega oddelka pri poslovni enoti Volkswagen Group Components, naj bi bilo možno s pomočjo predstavljene tehnologije vsako parkirno mesto pretvoriti v električno polnilnico, brez potrebe po gradnji drage infrastrukture, saj je ideja koncepta pripeljati polnilno mesto k avtomobilu in ne obratno. Po njegovih besedah naj bi bilo predstavljeni prototip moč v primernih okoliščinah relativno hitro razviti do serijske proizvodnje, saj so v sklopu njihovega oddelka že razvili mobilne polnilne postaje, ki naj bi postale del polnilne infrastrukture prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Volkswagen. Slike in infografike: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagen odpira novo poglavje polnjenja električnih avtomobilov"


aeroplane1
4 leta 3 meseci nazaj

Lahko bi bilo uporabno kot hranilnik energije, ki ga imaš doma priklopljenega, ko si v službi in preko njega nato napolniš avto, ko prideš domov. S tem na nek način rešiš konico, ki bi nastopila, ko pridemo vsi domov in se priklopimo na javno omrežje. Seveda bi bila lahko zadeva še pametnejša na način, da je povezana v sistem tako, da ji sam el. eng. sistem dovoli polnjenje samega sebe, ko je na voljo dovolj energije. Nekaj na to temo govori koncept E8, ki ga reklamira ELES.

matejxx
4 leta 3 meseci nazaj

Ja, to bo pa res uporabno v Sloveniji, ko so parkirišča narejena po meri fičekov in že sedaj komaj izstopiš iz avta. Kaj šele, da bi se tole vozilo po parkiriščih.

 
Novoletno darilo lastnikom Teslinih vozil
Novi finančni vložki za Rivian