Novice

Kombinirana vozila pod drobnogledom Euro NCAP

Pri organizaciji Euro NCAP so se tokrat odločili za testiranje varnostnih sistemov v segmentu lahkih dostavnikov, ki so v trenutnih razmerah vse bolj iskani.

Preizkuševalci organizacije Euro NCAP so tokratne preizkuse že izvajali na podlagi novo razvitih kriterijev, ki se med drugim osredotočajo tudi na delovanje asistenčnih sistemov in sistemov za preprečevanje trkov. Na preizkusu se je znašla večina kombiniranih vozil, ki so trenutno v prodaji na evropskem trgu, pri organizaciji Euro NCAP pa so bili negativno presenečeni nad dejstvom, da so vozila v tem segmentu še vedno precej slabo opremljena z varnostnimi pripomočki. Med drugim so opozorili tudi na dejstvo, da je opremljenost lahkih dostavnikov z varnostnimi tehnologijami različna od države do države, razlike pa se pojavljajo tudi med enakimi modeli, ki se prodajajo pod različnimi znamkami.

Testiranja so potekala na podlagi različnih scenarijev, ki so vključevali preizkuse delovanja sistema za zaviranje v sili, ločeno za zaznavanje drugih vozil ter zaznavo pešcev in kolesarjev. Ločeni preizkusi so potekali še za delovanje sistema za ohranjanje voznega pasu ter delovanja sistema za nadzor hitrosti.

Od devetnajstih preizkušenih kombiniranih vozi jih je po opravljenih testih le 14 dobilo pozitivno oceno. Najbolje so se odrezali Ford Transit, Mercedes-Benz Vito ter Volkswagen Transporter, ki so se uvrstili v najvišjo, zlato kategorijo. V srebrno kategorijo so bili umeščeni Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Sprinter, Opel Vivaro, Peugeot Expert ter Volkswagen Crafter, medtem ko so se v tretjo, bronasto kategorijo uvrstili Citroen Jumper in Jumpy, Fiat Ducato, Iveco Daily, Peogeot Boxer in Toyota ProAce. Brez uvrstitve, če uporabimo športni žargon, so ostali Fiat Talento, Opel Movano, Nissan NV400 in njegov Renaultov dvojček Master, prav tako pa se je slabo izkazal tudi Renault Trafic.

Po besedah generalnega sekretarja organizacije Euro NCAP Michiela van Ratingena bi morali proizvajalci varnost tega segmenta vozil pričeti jemati bolj resno, zahteve po večji prisotnosti varnostno-asistenčnih sistemov v tem razredu pa bi morali izraziti tudi upravljalci flot, ki predstavljajo velik delež kupcev teh vozil. Po njegovem mnenju bi morali tovrstni varnostni sistemi tudi v razredu lahkih dostavnikov čim prej postati del standardne opreme.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Euro NCAP. Foto in video: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kombinirana vozila pod drobnogledom Euro NCAP"


golfabimu
3 leta 3 meseci nazaj

Šparanje na varnosti. Bravo. So pa zato cenejši :). Važn da je poceni, ko j… varnost.

 
Prvi krog izbora Evropski avto leta 2021
Volkswagen razkriva prve prototipe robotskih polnilnic