Novice

Volkswagen se bo na avtonomne tehnologije osredotočal v novem podjetju VWAT

Novoustanovljena podružnica Volkswagen Autonomy (VWAT) naj bi delovala pod vodstvom Alexandra Hitzingerja, ki se je nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu pridružil januarja.

 

Hitzinger je v Volkswagen prišel iz podjetja Apple, kjer je sodeloval pri razvoju avtonomnih tehnologij v sklopu projekta Titan, z delom pa bo nadaljeval na področju avtonomnih tehnologij s ciljem implementacije sistemov za samodejno vožnjo z doseženo četrto stopnjo avtonomije (SAE). Po njegovih besedah naj bi VWAT postalo globalno tehnološko podjetje, ki naj bi združevalo znanje s področij tehnološke in avtomobilske industrije kot kombinacijo kreativnosti in agilnosti ob visoki učinkovitosti in prilagodljivosti.

Podružnica naj bi nadomestila delo podjetja AID (Autonomous Intelligent Driving), ki je delovalo pod okriljem Audija ter pokrivalo področje tehnologij samodejne vožnje. Ob julijski poglobitvi Volkswagnovega sodelovanja s Fordom se je slednje namreč združilo z ameriškim podjetjem Argo AI. Volkswagen Autonomy naj bi tako skupaj s podjetjem Argo AI še naprej sodeloval pri razvoju zanesljivih avtonomnih sistemov, lažje sodelovanje pa jim bo omogočilo še dejstvo, da je sedež obeh podjetij v bavarski prestolnici. Ob Münchnu in Wolfsburgu naj bi VWAT v prihodnje posloval tudi na lokacijah v Silicijevi dolini ter na Kitajskem.

Volkswagen sicer že testira obstoječe avtonomne tehnologije v vsakdanjem prometu. Sistem, vgrajen v testnih avtomobilih, sestavlja 11 laserskih čitalnikov, ki skupaj s štirinajstimi kamerami ustvarijo približno 5 Gb podatkov za vsako minuto vožnje. Podatki se obdelujejo s pomočjo programske opreme na podlagi umetne inteligence, ki poskrbi za upravljanje vozila. Sistem naj bi bil sposoben predvideti vse možne situacije za obdobje prihodnjih desetih sekund, medtem ko se trenutne razmere osvežujejo nekajkrat na sekundo.

Avtonomni sistemi, razviti v novi podružnici, naj bi bili najprej uporabljeni v samovozečih vozilih, namenjenih prevozu oseb in blaga ob upoštevanju omejitev, ki jih prinaša četrta stopnja avtonomije. Uporaba tovrstnih tehnologij naj bi tako bila do prihoda sistemov pete stopnje, ki jo že lahko enačimo s sposobnostmi voznika, ob upoštevanju specifičnih zahtev predvsem omejena na določena geografska območja. Zgoraj omenjene storitve mobilnosti naj bi bile uporabnikom na voljo preko Volkswagnovega podjetja za komercialna vozila, novo razvite tehnologije pa naj bi prišle v uporabo do leta 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Podrobna uradna napoved prihajajoče Škode Octavia
Uradna potrditev pogovorov o združitvi skupin PSA in FCA