Novice

Nemčija končno odpira ceste samovozečim avtomobilom

Zgornji dom nemškega parlamenta je v petek potrdil zakon, ki določa pogoje pod katerimi lahko največja podjetja pričnejo razvijati in preizkušati avtonomna vozila na njihovih cestah.

 

Kanclerka Angela Merkel je zakon predlagala že lansko leto, zdaj pa so ga sprejeli in vanj zapisali, da mora voznik med fazo preizkušanja nenehno sedeti za volanom in biti pripravljen prevzeti nadzor nad avtonomnim vozilom.

Nemčija je dom največjim avtomobilskim podjetjem, prav vsi vlagajo ogromna sredstva v razvoj novih tehnologij. Kot je dejal Alexander Dobrindt, nemški minister za promet, smo priča največji mobilnostni revoluciji od izuma avtomobila. Volkswagen, Daimler in BMW že nekaj let pospešeno razvijajo avtonomno tehnologijo, vsi so pred kratkim javnosti predstavili svoje načrte za prihodnost. Volkswagen je predstavil vizijo s pomočjo konceptov I.D., BMW je že demonstriral delovanje samovozečega vozila, Mercedes-Benz pa je sklenil partnerstvo s podjetjem Bosch.

Nova zakonodaja dovoljuje nemškim avtomobilskim proizvajalcem preizkušanje avtonomnih vozil na javnih cestah, brez da bi voznik držal roke na volanu in gledal na cesto. Vsako tako vozilo mora imeti nameščeno črno skrinjico, ki snema vse, kar se dogaja z vozilom, kar počne voznik in beleži ali je imel kontrolo v primeru nesreče voznik ali sistemi avtomobila. S pomočjo te črne skrinjice bo možno takoj pregledati podatke in ugotoviti, kdo je zakrivil morebitno nesrečo.

Če je vozilo upravljal voznik, bo za nesrečo kriv on, če pa je nad delovanjem vozila bdel avtonomni sistem, bo s pravnega vidika za nesrečo odgovoren proizvajalec, ki je poslal vozilo na ceste. Zakon bodo ponovno pregledali čez dve leti, z razvojem avtonomne tehnologije, ko bodo predvidoma odpravili nekatere pravne zadržke, ki so jih sedaj morali upoštevati. V prihodnosti se bodo usmerili predvsem na upravljanje s podatki, ki jih zberejo med vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi kralj Nürburgringa je postal električni Nio EP9
Prihajajoči modeli Audi in Volvo bodo imeli operacijski sistem Android