Novice

Podrobna uradna napoved prihajajoče Škode Octavia

Škoda je dober teden dni pred uradnim razkritjem čisto nove Octavie objavila prve podrobnejše podatke o novinki. Ob fotografijah zamaskiranega avtomobila so pravzaprav že zdaj razkrili skoraj vse, kar nas o njej zanima.

Prva bistvena sprememba je, da je avto v vse smeri večji ter posledično prostornejši. S 4.689 milimetri sta karavan in limuzina od predhodnice daljša za 22 oziroma 19 milimetrov, v širino sta oba pridobila 15 milimetrov in merita zdaj 1.829 milimetrov. Medosna razdalja znaša po novem 2.686 milimetrov. Večje zunanje mere ter na novo zasnovana notranja arhitektura in ureditev se po znamkini interpretaciji odražajo v še prostornejši kabini. Potniki na zadnji klopi naj bi tako imeli po novem kar 78 mm več prostora za kolena kot prej, v prtljažnikih pa je že v osnovi najmanj 600 litrov (limuzina) oziroma celo 640 litrov prostora (karavan). Čehi obešajo na velik zvon tudi aerodinamičnost Octavie, ki naj bi se ponašala z rekordnima količnikoma zračnega upora v svojem razredu: 0,24 (limuzina) oziroma 0,26 (karavan).

Žarometi so po novem izvedeni izključno s svetilno tehniko LED, za najbogatejše izpeljanke pa bodo na voljo matrični žarometi LED. Enaka tehnika je vključena tudi v zadnjih združenih svetilkah, od katerih imata smernika dodano animacijo tako imenovanih dinamičnih smernikov.

V kabini je zaslediti, kot pri Golfu osme generacije, digitaliziran kokpit z največ desetpalčnim na dotik občutljivim zaslonom vrh sredine armaturne plošče ter ravno tako desetpalčnim zaslonom namesto običajnih merilnikov pred voznikom. Kot prva Škoda bo Octavia ponujala možnost doplačila za projicirni zaslon, ki bo izpisoval glavne podatke za voznika neposredno na prednje steklo v voznikovo vidno polje.

Nova Octavia bo premogla tudi konkretno povezljiost. Ta bo obsegala možnost brezžične povezanosti prenosnih naprava z avtom preko sistema SmartLink+, razne USB ključke in druge medijske naprave pa bo moč tudi fizično povezati z večopravilnim sistemom preko dveh do največ petih USB-C priključnih mest.

Na področju pogonskih sklopov je prva novost dvosklopkovni menjalnik DSG, ki se prvič ponaša s tehniko prestavljanja »po žici«. Pri tem ne gre za nič drugega kot za zamenjavo običajne izbirne ročice z manjšim klecnim stikalom in na volanski obroč vedno dodanima stikaloma za pretikanje navzgor in navzdol.

Med pogonskimi motorji najdemo obsežno paleto izpopolnjenih turbobencinskih TSI in turbodizelskih TDI tri- in štirivaljnikov. Novi sta opciji 48-voltnega hibridnega pogona e-TSI v kombinaciji z bencinskim litrskim in 1,5-litrskim TSI-jem, pogon na stisnjen zemeljski plin G-TEC ter priključni hibrid v Octaviji iV z 1,4-litrskim TSI bencinarjem v dveh izvedbah s 150 kW (204 KM) in 180 kW (245 KM) moči. V roku leta dni se bo ponudbi pridružila še terensko navdahnjena različica Octavia Scout in najbolj ostra Octavia RS.

Na področju podvozij bo lahko kupec izbiral med skupno štirimi opcijami: običajno serijsko izpeljanko, športno bolj čvrsto in za 15 mm spuščeno, podvozje za slabše terene s povečanim odmikom od tal (+15 mm), vrh ponudbe pa bo predstavljalo prilagodljivo DCC podvozje, ki bo v primerjavi z običajnim podvozjem tudi 10 mm nižje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kitajski trg je željan električnih avtomobilov, zato Volkswagen preureja obstoječe obrate
Volkswagen se bo na avtonomne tehnologije osredotočal v novem podjetju VWAT