Novice

Mercedes-Benz pospešeno načrtuje električno prihodnost

Po letu 2025 naj bi imel vsak njihov model že baterijsko gnano električno različico, ki bo omogočala vožnjo brez lokalnih emisij.

Predstavniki nemškega avtomobilskega proizvajalca so razkrili prenovljeno strategijo prihodnosti, ki vključuje zmanjševanje vlaganj v razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem in postopen prehod k elektrifikaciji ter posledično zniževanje stroškov izdelave električnih vozil. Po trenutnih načrtih, seveda v primeru ustreznih razmer na trgu, naj bi bili vsi njihovi modeli popolnoma električni do konca tega desetletja.

Novi cilji pospešeno sledijo strategiji “Ambition 2039“, v kateri so se pred dvema letoma zavezali, da bodo do leta 2039 postali ogljično nevtralni. Od prihodnjega leta naj bi ponujali baterijsko gnano električno opcijo pogona v vsakem segmentu ponudbe, po letu 2025 pa naj bi bila celotna paleta njihovih modelov na voljo tudi v popolnoma električni različici.

S tem ciljem poteka tudi razvoj novih platform, saj naj bi po letu 2025 razkrili tri nove, ki bodo s svojo arhitekturo predstavljale osnovo vseh njihovih modelov. Leto pred tem naj bi uvedli še platformo MMA EV, ki bo namenjena manjšim vozilom. Platforma MB.EA naj bi pokrivala področje srednjih in večjih potniških avtomobilov kot prilagodljiva osnova električnim modelom tega segmenta, platforma AMG.EA naj bi bila osnova visoko zmogljivim električnim modelom pod okriljem oddelka Mercedes-AMG, medtem ko bo platforma VAN.EA namenjena električnim kombiniranim vozilom in lahkim gospodarskim vozilom prihodnosti.

Po letošnji predstavitvi modelov EQA, EQB, EQS in EQV naj bi najverjetneje v prihodnjem letu pod oznako EQE predstavili še limuzino in model športnega križanca, ki jima bo sledil model prestižnega športnega križanca EQS. Za zahtevnejše (in bolj petične) kupce kot vrh ponudbe pripravljajo še limuzinski različici modela EQS v športni AMG in prestižni Maybach preobleki. Pomemben del njihove ponudbe še naprej ostajajo modeli s tehnologijo priključnega hibrida, kot je na primer novi C300e, ki naj bi ponujal daljši (do stokilometrski) doseg vožnje na elektriko.

Predstavili so tudi nove finančne načrte, ki vključujejo povečevanje vlaganj v razvoj in proizvodne zmogljivosti. Za razvoj novih električnih vozil naj bi namenili več kot 40 milijard evrov, za napoved in dosego finančnih ciljev pa zaenkrat ostajajo pri lanskih okvirjih. Ti so bili postavljeni na predpostavki, da bo do leta 2025 delež prodaje električnih in hibridnih vozil dosegel 25 odstotkov, po novih predvidevanjih pa naj bi tovrstna vozila v enakem časovnem obdobju dosegla skoraj polovični delež njihove celotne prodaje. Za ohranitev ciljev v zvezi z dobičkom nameravajo povečati delež prodaje prestižnejših modelov, dodatne prihodke pa si obetajo še od prodaje digitalnih storitev. Stroške izdelave električnih vozil naj bi zniževali z uporabo skupnih komponent na modularnih platformah, dodatno zmanjšanje stroškov proizvodnje pa naj bi omogočila tudi predvidena nižja cena izdelave baterij.

Zadostne količine baterij in posledično njihovo nižjo ceno nameravajo doseči z osmimi novimi gigatovarnami za izdelavo baterij, od tega naj bi štiri stale v Evropi in vsaj ena v Združenih državah Amerike, načrtovana proizvodnja baterij in potrebe po njih naj bi presegale skupno kapaciteto 200 GWh. Naslednjo generacijo baterij namenjenih njihovim modelom bodo sestavljali standardizirani paketi, ki naj bi zagotavljali energijo večini (preko 90 %) njihovih modelov. Uporaba tehnologije silicij-ogljikovih anod naj bi v prihodnosti omogočala povečanje energijske gostote in krajše čase polnjenja, dodatne upe pa polagajo še na tehnologijo baterij z elektrolitom v trdnem stanju.

Nove standarde nameravajo postaviti tudi na področju polnjenja ter še izboljšati uporabniško izkušnjo s pomočjo programa “Plug & Charge” ter razširiti obstoječo polnilnih točk Mercedes me Charge, ki trenutno v sodelovanju s partnerji obsega preko 530.000 polnilnih mest po vsem svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz Vision EQXX bo utemeljil bodoče električne modele
Volvo Cars prevzema lastništvo nad proizvodnimi in prodajnimi dejavnostmi na Kitajskem