Novice

Volvo in Uber predstavljata prvi serijski avtomobil s sposobnostjo avtonomne vožnje

Švedski avtomobilski proizvajalec je s podjetjem Uber predstavil avtomobil, sposoben avtonomne vožnje.

Volvo in Uber sta pričela sodelovati leta 2016 s ciljem skupnega razvoja samodejnih avtomobilov, ki naj bi bili med drugim tudi del Uberjeve flote. Predstavljeni Volvo XC90 naj bi bil po nekaj vmesnih prototipih prvi avtomobil, ki je v kombinaciji s sistemom samodejne vožnje podjetja Uber sposoben avtonomne vožnje v vsakdanjem prometu.

Volvo XC90 naj bi bil že v osnovi opremljen z vsemi potrebnimi varnostnimi in krmilnimi sistemi, ki omogočajo relativno enostavno implementacijo Uberjevega sistema avtonomne vožnje. Obenem zanesljivo delovanje krmiljenja in zaviranja zagotavljajo redundantni sistemi in baterijsko napajanje, ki zagotavljajo zanesljivost in varnost, potrebni za varno udeležbo avtonomnih vozil v prometu. Cilj obeh podjetij je narediti avtomobil, ki naj bi bil v bližnji prihodnosti (in seveda ob sprejetju ustrezne zakonodaje) sposoben avtonomne vožnje brez prisotnosti in nadzora Uberjevega voznika.

Håkan Samuelsson, izvršni direktor Volva, je mnenja, da naj bi jim razvoj avtonomne tehnologije pomagal k nadaljnjemu povečanju varnosti njihovih avtomobilov, avtonomna vozila pa naj bi po njihovem mnenju na polovici prihodnjega desetletja že predstavljala približno tretjino vseh prodanih avtomobilov njihove znamke.

Volvo naj bi sicer podobno zasnovo uporabil tudi pri njihovih bodočih modelih s sposobnostjo samodejne vožnje, ki naj bi jih predstavili po letu 2020 in naj bi kot osnovo uporabljali njihovo novo platformo SPA2. Do uvedbe samodejnih vozil pa naj bi bila tovrstna tehnologija bolj v pomoč voznikom, saj naj bi jim olajšala delo v določenih prometnih situacijah.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in video: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo in Uber predstavljata prvi serijski avtomobil s sposobnostjo avtonomne vožnje"


xxl
4 leta 10 meseci nazaj

“Do uvedbe samodejnih vozil pa naj bi bila tovrstna tehnologija bolj v pomoč voznikom, saj naj bi jim olajšala delo v določenih prometnih situacijah”. Pri tem bi bilo najboljše, da tako ostane.
Samodejna vozila, raj za prevoznike. rabiš samo floto vozil in par zaposlenih. Vsi bomo prevozniki, samo kupiš par vozil in odpreš taksi službo, saj večino ljudi, tudi mene, samodejni avtomobili ne zanimajo kot privat lastnina.

 
Aston Martin izdelal prvi DB4 GT Zagato Continuation
BMW serije 3 od jeseni tudi kot Touring