Novice

Volvo izvedel test kolesarskih čelad ob trku z avtomobilom.

V sodelovanju Volva s švedskim podjetjem POC, enim vodilnih na področju izdelave športnih in varnostnih pripomočkov, je bil prvič opravljen varnostni test kolesarskih čelad ob trku z avtomobilsko površino.

Volvo, eno vodilnih podjetij na področju avtomobilske varnosti, in POC tako odpirata novo poglavje z raziskavo, katere namen je dodatna zaščita kolesarjev. Glede na to, da se večina nesreč, v katerih so udeleženi avtomobili in kolesarji, konča s hujšimi poškodbami ali celo smrtjo kolesarja, so pri Volvu že uvedli nekaj varnostnih tehnologij, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju števila tovrstnih dogodkov, oziroma vsaj ublažile njihove posledice. V njihovih avtomobilih tako že vgrajujejo nadgrajene sisteme aktivne varnosti za zaznavo pešcev in zaviranje v sili, ki s pomočjo kamer in radarskih sistemov zaznajo kolesarja, ter ob morebitni možnosti trka opozorijo voznika ali po potrebi celo zaustavijo vozilo.

Poleg sistemov aktivne varnosti pa so pri Volvu skupaj s podjetjem POC naredili še korak naprej v odkrivanju možnosti za povečanje varnosti ob morebitnem trku. Njihov testni center v švedskem Gothenburgu je bil v sklopu širše raziskave med drugim prizorišče serije preizkusov kolesarskih čelad, ki so jih testirali s pomočjo modelov glave, na katere so namestili čelade. Prvi na svetu so tako simulirali različne primere trkov ob motorni pokrov stoječega avtomobila, pod različnimi koti in hitrostmi. Dosedanji testi kolesarskih čelad so namreč zajemali le spuščanje čelade z različnih višin na ravno ali poševno površino.

Testni scenariji so temeljili na že obstoječih protokolih, ki veljajo za preizkušanje varnosti pešcev ob trku z avtomobilom, saj so tako dobili primerjalne podatke o poškodbah ob uporabi varnostne čelade in brez nje.

Izkušnje, pridobljene v tem projektu, naj bi omogočile izdelavo varnejših in učinkovitejših čelad za kolesarje, seveda pa jih nameravajo pri Volvu s pridom uporabiti tudi pri načrtovanju bodočih sistemov aktivne in pasivne varnosti.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in video: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Končna podoba konceptnega Škodinega poltovornjaka
Volkswagen z ID. R prepričljivo najhitrejši okoli Nurburgringa