Novice

Volvo in Luminar predstavljata tehnološko napredna tipala

Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu sta podjetji skupno predstavili nova tehnološko napredna tipala lidar, ki naj bi zmogla zaznavati predmete na desetkrat večji razdalji od tipal, ki so trenutno v uporabi.

Letos se je Volvo odločil za precej nenavadno potezo in na svojem razstavnem prostoru avtomobilskega salona v Los Angelesu ne predstavlja nobenega od svojih modelov. Prireditev so med drugim izkoristili predvsem za prikaz njihovega napredka na čedalje bolj razvijajočem se področju sistemov, ki omogočajo samodejno vožnjo. Skupaj s tehnološkim podjetjem Luminar so tako predstavili najnovejšo generacijo tipal lidar, ki naj bi bila zmožna zaznave na razdalji 250 m, kar naj bi omogočilo varno samodejno vožnjo tudi pri avtocestnih hitrostih. Tehnologija lidar za zaznavanje uporablja pulzirajoče laserske signale, s pomočjo katerih si sistem ustvari natančno sliko okolice. Sistem, ki sta ga podjetji predstavili, nima samo večjega dometa, ampak naj bi bil tudi precej bolj natančen. Tudi na večji razdalji naj bi zaznaval posamezne človekove okončine in njihove gibe in naj bi znatno pripomogel k večji varnosti. S pomočjo tovrstnih tipal bi na primer lahko samodejno vozilo zaznalo iztegnjeno roko nekoga, ki kliče taksi.

Volvo je sicer v letošnjem letu preko njihovega tehnološkega sklada (Volvo Tech Fund) kupil delež v podjetju Luminar, ki se je osredotočilo na razvoj in preizkušanje tehnologij zaznavanja. Investicija je še dodatno poglobila sodelovanje med obema podjetjema. Razvoj tovrstnih tehnologij naj bi Volvu omogočil uresničitev vizije potovanja, ki so jo letos predstavili s konceptom avtonomnega avtomobila Volvo 360c. Henrik Green, podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj pri Volvu, je ob tej priložnosti dejal, da bodo tehnologije, ki omogočajo samodejno vožnjo, postavile nov nivo varnosti na cestah, ki naj ne bi bil odvisen od človeškega dejavnika. V zaključku je povzel, da je zagotovilo povečane varnosti eden od razlogov, da želi Volvo postati vodilna znamka pri uvajanju avtonomnih tehnologij.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo in Luminar predstavljata tehnološko napredna tipala"


xxl
5 leta 5 meseci nazaj

Tudi na večji razdalji naj bi zaznaval posamezne človekove okončine in njihove gibe in naj bi znatno pripomogel k
večji varnosti. S pomočjo tovrstnih tipal bi na primer lahko samodejno vozilo zaznalo iztegnjeno roko nekoga, ki kliče taksi.
A res? In kaj če se mladina zajebava? To bo udobna in tekoča vožnja, res.

xxl
5 leta 5 meseci nazaj

OK Volvo, potem nimam več želje kupiti v prihodnosti vaše vozilo, če ga ne morem sam voziti.

 
Trenja v ozadju
Začetek novega obdobja z razkritjem modela Mazda3