Novice

Volvo je razkril električni XC40 Recharge

Švedi so poslali v svet konkretne podatke in fotografije prvega baterijsko-električnega modela. To pa ni vse, kar so z njim sporočili javnosti.

Z razkritjem novinca so nam namreč pojasnili, da bodo vse svoje baterijsko električne modele in priključne hibride združili v liniji modelov Recharge. Ob razkritju je prvi mož Volva Håkan Samuelsson še enkrat ponovil, da ima Volvo resen namen elektrificirati celotno prodajno paleto. Njihov cilj je do leta 2025 povečati delež električnih Volvov na 50 odstotkov, druga polovica pa naj bi bila bolj (priključni hibridi) ali manj elektrificirana (navaden hibrid). No, z XC40 Recharge so prestopili naslednji zelo pomemben mejnik na poti do te razdelitve, zato si podrobneje poglejmo, kaj ta vsebuje.

Pogonski sklop v skladu z napovedmi sestavljata dva elektromotorja, vsak nameščen ob svoji premi, žene svoj par koles. Kar se tiče skupne moči, smo se zmotili, saj smo zmotno predvidevali, da ne bodo ponudili takšne konjenice kot v Polar 2, a so storili prav to. Izkazalo se je namreč, da je nazivna moč XC40 Recharge identična tisti pri Polarjevem sorodniku, saj tudi tu znaša konkretnih 408 KM. 78-kilovaturna litij-ionska baterija je nameščena pod dno, kjer naj bi zmanjšala nekaj centimetrov tudi oddaljenost trebuha avta od tal, nekaj litrov pa naj bi izgubil še osnovni prtljažnik v zadku avta. Je pa res, da so zaradi kompaktnejše gradnje pogonskega elektromotorja ob prednji premi uspeli iztržiti nekaj litrov (natančneje 30) v nosu pod sprednjim pokorovom. Polno napolnjena baterija naj bi zadoščala za 400-kilometrski doseg (WLTP). Serijsko primaknjen 150-kilovatni hitri polnilnik DC naj bi omogočal polnitev do 80 odstotkov stanja v 40 minutah.

Zaenkrat zgolj XC40 Recharge lastna je tudi nova infozabavna enota, ki deluje na Googlovem operacijskem sistemu Android. Ta naj bi bil tudi popolnoma integriran z digitalno storitvijo povezljivosti Volvo On Call.

Cenovne stretegije za XC40 Rechargea nam Volvo še ni razkril, a upoštevajoč zmogljivost njegovega pogonskega sklopa ter velikost baterije je pričakovati, da ne bo ravno ugodna. Sklepa se, da bi znala biti nekako na ravni Polestarja 2, ki ga v Nemčiji cenijo na 58.800 evrov. Začetek prodaje je napovedan za drugo polovico prihodnjega leta. Za prve kupce avta pa Švedi obljubljajo akcijsko ponudbo – povrnili jim bodo strošek elektrike za obdobje prvega leta lastništva. Povedano bolj nazorno, Volvo bo vsakemu kupcu XC40 Recharge dal popust v znesku povprečne letne porabe elektrike. Kolikor se to sliši na prvo žogo veliko, pa natančnejši razmislek in računica razkrijeta, da znesek pod črto ne bo prav velik. Pomislite, koliko plačujete na mesec za elektriko, potem pa pomnožite ta znesek z 12, da dobite približno višino popusta. Glede na pričakovano nakupno ceno avta preko 50.000 € je to pravi drobiž, se vam ne zdi?

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo je razkril električni XC40 Recharge"


jack86
4 leta 6 meseci nazaj

A zdaj tle šinfate volva, ki da minimalni popust, medtem ko je za vas pa revolucionarno pri audijiu zastonj navigacija, a osnovni radio je treba pa doplačati?

 
BMW serije 2 GranCoupe v lov za kupci CLA
Novi Yaris prihaja prihodnje leto