Novice

Novi Yaris prihaja prihodnje leto

Tokrat pri Toyoti obljubljajo veliko, saj je prihajajoči Yaris zasnovan na novi platformi ter naj bi izstopal iz razrednega povprečja v vseh vidikih.

Četrta generacija Toyotinega mestnega avtomobila je namreč prvi avtomobil, zasnovan na novi platformi GA-B, namenjeni razredu kompaktnih avtomobilov. Njene prednosti naj bi bile večja trdnost ob manjši masi ter nižje težišče.

Videz zunanjosti je v skladu z filozofijo “B-Dash” ki pooseblja drznost, okretnost in lepoto. Posledično silhueta avtomobila, kljub kompaktnim meram, deluje mogočno, linije potekajo iz centra avtomobila ter poudarjajo dinamiko in željo po gibanju. Možna bo izbira med 12 barvnimi odtenki ter šestimi dvobarvnimi shemami v kombinaciji z belo ali črno barvo strehe.

Pri oblikovanju notranjosti novega Yarisa so se Toyotini oblikovalci držali načela urejenosti ter kljub manjšim zunanjim meram dosegli vtis prostornosti in širine. Ob uporabi kvalitetnejših materialov so se držali principa “roke na volanu, pogled na cesto”, saj so digitalni prikazovalniki instrumentne plošče in zaslon multimedijskega sistema v višini voznikovih oči. Na voljo naj bi bilo več možnosti povezave, vključno s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto.

Velik korak naprej so pri Toyoti naredili na področju varnosti, saj naj bi bili, poleg izboljšane pasivne varnosti, na voljo aktivni sistemi v sklopu paketa Toyota Safety Sense, ki vključuje sistem za preprečitev morebitnega trka z zaznavo pešcev in kolesarjev, sistem za prepoznavo prometnih znakov in za ohranjanje voznega pasu, prvič pa bo na voljo tudi sistem ki preprečuje nehoteno pospeševanje pri nižjih hitrostih (Low Speed Acceleration Control). Vozniku bodo v pomoč še aktivni radarski tempomat ter samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi, na voljo pa naj bi bil tudi sistem samodejnega parkiranja, ki poleg upravljanja volana nadzira tudi pospeševanje in zaviranje.

Pogonski sklopi za evropski trg naj bi bili zasnovani na izboljšanem litrskem trivaljniku s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom oziroma novem 1,5-litrskem trivaljniku v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali brezstopenjskim menjalnikom CVT. Slednji naj bi bil na voljo tudi v kombinaciji s hibridnim sistemom nove generacije, z močnejšo in lažjo litij-ionsko baterijo.

Nova Toyota Yaris bo premierno predstavljena na avtomobilskem salonu v Tokiu. Datum prihoda na evropski trg še ni znan, medtem ko naj bi s prodajo na japonskem trgu pričeli februarja prihodnje leto. Evropsko različico Yarisa naj bi še naprej proizvajali v Toyotinem proizvodnem obratu v francoskem Valenciennesu, v katerega je bilo za posodobitev proizvodnih procesov vloženih preko 300 milijonov evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo je razkril električni XC40 Recharge
Ambicije Volva za čistejšo prihodnost