Novice

Polestar na borzi do novih sredstev

Znamka Polestar, ki se je leta 2017 pod pokroviteljstvom podjetij Volvo in Geely prelevila v samostojnega izdelovalca električnih avtomobilov, bo pridobljeni kapital uporabila za razvoj novih modelov.

Borzno premiero naj bi pod okriljem novega, za ta namen osnovanega prevzemnega podjetja (SPAC – Special Purpose Acquisition Company) doživela na borzi NASDAQ v New Yorku, predvidena vrednost podjetja pa naj bi bila za ta namen ocenjena na 20 milijard ameriških dolarjev oziroma 17 milijard evrov po trenutnem tečaju. Prevzemno podjetje sta z namenom Polestarjevega borznega debuta osnovali investicijski podjetji The Gores Group in Guggenheim Capital, ki naj bi skupaj investirali 800 milijonov ameriških dolarjev (680 milijonov evrov), dodatnih 250 milijonov dolarjev (212,5 milijona evrov) pa naj bi pridobili preko drugih virov financiranja. Volvo naj bi vložil novih 600 milijonov dolarjev (510 milijonov evrov) in s tem ohranil približno polovični lastniški delež Polestarja.

Borzni nastop preko namensko osnovanega prevzemnega podjetja, ki je registrirano v Združenih državah Amerike, omogoča zunanja vlaganja v podjetje že pred dejansko izpeljano združitvijo in s tem odpravlja potrebo po prvi javni ponudbi delnic (IPO), na katero naj bi se sicer že pripravljali pri Volvu.

Po besedah predstavnikov znamke Polestar bo priliv svežega kapitala omogočil razvoj in predstavitev treh novih električnih modelov do leta 2024. Že prihodnje leto naj bi predstavili večjega križanca Polestar 3, ki naj bi mu sledila produkcijska različica koncepta Precept. Čeprav podrobnosti tretjega modela zaenkrat še ne razkrivajo, pa iz predstavitvenih materialov lahko sklepamo, da bo najverjetneje križanec srednje velikosti.

Thomas Ingenlath, prvi mož Polestarja je poudaril, da sodelovanje prinaša Polestarju finančno stabilno prihodnost pri uveljavljanju znamke v globalnem merilu, zbrana sredstva pa bodo pospeševala in zagotavljala rast ter omogočala uresničitev strategije prehoda k trajnostni mobilnosti. Polestar je sicer v preteklem letu prodal približno 10.000 avtomobilov, do leta 2025 pa naj bi ta številka zrasla na 290.000 enot letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Polestar. Foto: Polestar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni modeli Volva brez usnjene notranjosti
Mercedes-Benz in Stellantis združujeta razvoj in proizvodnjo baterij