Novice

Vračajo se motorji z večjo delovno prostornino

Že nekaj časa avtomobilski proizvajalci za doseganje vse bolj strogih emisijskih zahtev zmanjšujejo prostornino svojih motorjev, a videti je, da se bodo smernice ponovno obrnile v drugo stran. Od številnih proizvajalcev vozil pričakujejo, da bodo zavrgli prostorninsko najmanjše modele, ker kljub manjši delovni prostornini v realnih pogojih ne dosegajo emisijskih pogojev.

”Tehnike, ki smo jih uporabljali za zmanjševanje motornih kapacitet, nam ne bodo več dovoljevale dosegati emisijskih standardov. Dosegli smo skrajni nivo manjšanja prostornin,” je dejal Alain Raposo, vodja oddelka za pogonski sklop pri zvezi Renault-Nissan.

Po Reutersovih navedbah neimenovanih virov znotraj podjetja naj bi Renault povečal prostornino 1,6-litrskega dizelskega agregata R9M za 10 odstotkov. V zgodovino naj bi poslali 0,9-litrski trivaljni bencinski agregat H4Bt, ki je imel težave s pregrevanjem in ni bil pretirano varčen. Namesto da bi prenovili agregat, bodo denar namenili razvoju novega, prostorninsko večjega motorja.

Renaultu se bosta kmalu pridružila še General Motors in Volkswagen, ki naj bi v naslednjih treh letih prenehala vgrajevati motorje z majhno prostornino. GM se bo odrekel 1,2-litrskemu dizelskemu agregatu, Volkswagen pa bo zamenjal 1,4-litrski trivaljni dizelski agregat z 1,6-litrskim štirivaljnim agregatom. Kmalu naj bi se trendu sledili še ostali proizvajalci vozil. Zaradi afere Dieselgate se vse več proizvajalcev zaveda pomena realnih testiranj, ki so postala bistveno bolj relevantna. Nova evropska zakonodaja bo od leta 2019 od vseh novih avtomobilov zahtevala doseganjih norm emisij NOx v realnem ciklu. V Evropi so se v zadnjih testih najslabše odrezali pri Fiatu, Oplu in Renaultu, kjer so njihova nova vozila komaj zadostila dovoljeni meji.

Največji zmagovalec bo s tem postal Mercedes-Benz, ki ni sledil brezglavemu zmanjševanju prostornine in ohranil svoje motorje ter jih le posodabljal. ”Postalo je očitno, da majhen motor ni več prednosti. Zato nismo skočili na trivaljni motorni trend,” je dejal Thomas Weber, vodja raziskovalne skupine pri Mercedes-Benzu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Vračajo se motorji z večjo delovno prostornino"


7 leta 4 meseci nazaj

Mislim, da tako hitro to ne bo šlo, kaj vse so že novinarji napisali in se je le malokaj uresničilo, sploh pa je bencinar 1,2 s turbino zelo dober motor in bistveno boljši od 1,6 navadnega bencinarja, mogoče so začeli res pretiravati s temi trivaljniki 1,0 in celo manj, to bi se znalo ukiniti kar pa je 1,2 in več s štirimi valji pa mislim , da ne bo tako hitro šlo na odpad, so še prej na udaru dizli, ki jim je v večjih mestih pa EU že prepovedan vstop in tega bo vse več , do elektrike pa mislim je še kar daleč, predvsem zaradi kratkega dosega , še bolj pa zaradi predolgega čakanja, da napolniš baterije, ne vem zakaj se bolj ne razvija plin, ki je tudi bistveno manjši onesnaževalec okolja in je lahko povsem enakovreden bencinu in dizlu, oziroma je bistveno cenejši, pa kot kaže nekomu to ne ustreza, sicer bi se motorje že davno bolj razvijalo v tej smeri.

INFINITI
7 leta 4 meseci nazaj

Mazda je očitno že pred leti vedela kam razvijati motorje, ato pa ima 2.2 litraša dizla z vrhunskimi emisijami in bencinskega atmosferca brez turbine.

pskoda
7 leta 5 meseci nazaj

Da bi trivaljniki delali kot morejo, da bi bile res emisije nižje in poraba kot pri 4 bi jih proizvajali, ampak da to hočejo spraviti v realnost bo vsaj pomoje problem v ceni izdelave in razvoja kar končno pride dražje kot 4. Ps.: Iz mojega vidika, bi se morali vrnit 2.0 V6 turbo. To je top shit motor kot ga je včasih imela alfa

For
7 leta 5 meseci nazaj

Nekje sem že napisal da so teli trivaljni prdci modna muha in da ne bodo dolgo …. 🙂
Pravilno razmišljajo …všeč mi je!

Gosic
7 leta 5 meseci nazaj

Saj tu ni fora zmogljivost, ampak emisije.

 
Mercedes-Benz v Nemčiji zaganja storitev souporabe avtomobilov
PSA zmanjšuje število zaposlenih