Novice

Tudi koncern FCA bo postopoma ukinjal dizelske motorje

Pri avtomobilskem koncernu FCA (Fiat Chrysler Automobiles) so v preteklem tednu razkrili svoj novi petletni strateški plan, v katerem so zapisali, da bodo v svojih modelih pričeli počasi ukinjati dizelske motorje, čedalje večji poudarek pa dajali električnim in hibridnim alternativam. Prvi mož koncerna, kontroverzni Sergio Marchionne, ki zapušča FCA koncem tega leta, je obenem razkril načrte posameznih znamk.

Prvi mož koncerna FCA je med drugim še obelodanil, da bodo v prihodnjih petih letih daleč največ pozornosti namenili njihovim najbolj dobičkonosnim znamkam (Jeep, Ram, Maserati, Alfa Romeo), precej sredstev pa bodo namenili tudi razvoju električnih in hibridnih vozil ter avtonomni vožnji. Tako se je koncern že povezal s podjetjem Waymo, da bo oskrbel 62.000 Chryslerjevih vozil Pacifica Hybrid s tehnologijo samodejne vožnje.

Pri znamki Fiat, kjer bodo proizvodnjo v celoti preselili iz matične Italije, tako načrtujejo električno gnan model 500 (različica Giardiniera), medtem ko bodo nekateri ostali modeli dobili hibridni pogon. Izjemno uspešna znamka Jeep, ki se počasi približuje dvema milijonoma prodanih vozil na letni ravni, naj bi se okrepila s kar nekaj novimi modeli, pri čemer bodo počasi opuščali dizelsko gnane različice. Med zanimivejšimi novostmi naj bi se tako pojavil najmanjši model v njihovi zgodovini, ki bo pozicioniran pod Renegadeom, srednje velik poltovornjak, ki naj bi se pojavil že aprila 2019, ter dolgo pričakovani luksuzni Wagoneer.

Pri Alfi Romeo želijo v naslednjih petih letih končno doseči prodajo 400.000 vozil letno (sedaj 170.000), med zanimivejšimi novostmi pa naj bi predstavili manjšega športno uporabnega križanca (velikosti Compassa) ter dva nova športna modela (nova generaciji modelov 8C in GTV). Model 8C naj bi se ponašal z več kot 700 »konji« najvišje moči, za pospeševanje od 0 do 100 km/h na uro pa naj bi potreboval manj kot 3 sekunde.

Med zanimivejše Maseratijeve novosti lahko štejemo novi Quattroporte ter športni kupe, ki bo zasnovan na konceptnem Alfieriju iz leta 2014.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend, Motor Talk. Foto: FCA, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Biti povprečen za avtomobilsko tovarno
Koncept Škoda Sunroq izpod rok vajencev