Novice

Prenovljeni 1,5-litrski TSI evo2 bo najprej na voljo v modelu T-Roc

Volkswagen je s prenovo motorju 1.5 TSI evo2 dodatno povečal učinkovitost ob nižjih emisijah, njegova uporaba pa naj bi bila možna tudi z gorivi z deležem obnovljivih sestavin.

Prenovljena različica motorja 1.5 TSI evo2 bo najprej na voljo v osveženih modelih T-Roc in T-Roc Cabriolet, kmalu zatem pa bo predstavljal pogonsko opcijo še ostalim modelom znamk Skupine Volkswagen.

Nova različica motorja 1.5 TSI evo2 bo najprej na voljo z enako zmogljivostjo kot pri predhodniku (110 kW/150 KM), različice, ki bodo sledile, pa naj bi bile dobavljive tudi v kombinaciji s hibridno tehnologijo. Priključno-hibridni pogonski sklop, sestavljen iz prenovljenega motorja TSI in električnega motorja, naj bi ponujal 200 kW (272 KM).

Evolucija enega najbolj razširjenih motorjev koncerna Volkswagen prinaša spremenjeno lokacijo tristeznega katalizatorja in filtra trdnih delcev bencinskih motorjev, ki sta sedaj kot en modul (MAR) nameščena bližje motorju. Nova postavitev dodatno poveča učinkovitost nadzora emisij in v trajnostnem duhu zmanjšuje potrebo po plemenitih in vedno bolj dragocenih kovinah.

Z namenom dodatnega zmanjševanja porabe je bil določenih izboljšav deležen tudi sistem aktivnega upravljanja valjev ACTplus (ACT – Active Cylinder Management), ki omogoča začasni izklop srednjih dveh valjev in je plod skupnega razvoja tovarn v Wolfsburgu in Salzgittru. Motor ob visokotlačnem sistemu vbrizgavanja (do 350 barov) in podpori turbopolnilnika z variabilno geometrijo lopatic (VGT) še naprej deluje v Millerjevem zgorevalnem ciklu, inženirji pa so s spremembami dosegli učinkovitejše odvajanje toplote iz zgorevalnih komor.

Po besedah Thomasa Ulbricha, člana upravnega odbora Skupine Volkswagen za področje tehničnega razvoja, je motor 1.5 TSI najpomembnejši člen njihove motorne palete, saj poganja vrsto modelov njihovih znamk in je v ponudbi na vseh svetovnih trgih. Tovrsten motor je bil prvič predstavljen v letu 2012, nadgrajena generacija evo je sledila štiri leta kasneje, letos pa pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu predstavljajo generacijo motorjev evo2. Letno naj bi v koncernu Volkswagen proizvedli preko štiri milijone teh motorjev, njihova proizvodnja pa poteka v enajstih obratih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prihodnje leto bo v Hanovru VW Bus festival
Xiaomi najavlja skorajšnje razkritje prvega prototipa njihovega električnega avtomobila