Novice

Yugo še ni rekel zadnje besede

Čeprav Zastavin Yugo tudi na naših cestah že postaja redkost, pa avtomobilu naše mladosti na drugi strani Atlantika ponovno raste priljubljenost med zbiratelji.

S prodajo Zastavinega modela Yugo v ZDA je Malcolm Bricklin pričel leta 1985 in hitro se ga je prijel sloves enega najslabših avtomobilov v zgodovini. Krepko si ga je privoščil tudi Jay Leno v svojih oddajah, nastopil pa je celo v nekaj filmskih vlogah. Po besedah enega od prodajalcev tega avtomobila na ameriških tleh, Steva Moskowitza, je bil tudi to eden od žebljev v krsto prodaje Zastavinega avtomobila v Ameriki, saj se nihče ni hotel voziti v avtomobilu, iz katerega so se večino časa norčevali. Kjub temu Valerie Hansen trenutno obnavlja četrti avtomobil znamke Yugo iz leta 1984, ki je bil v Ameriko uvožen še pred uradnim pričetkom prodaje. Še naprej ostaja ljubiteljica modela in je ne moti, da je stanje vozila potrebno neprestano preverjati, po njenih besedah pa ga je v sili možno popraviti le z nožem za maslo in gumijastim trakom – seveda v figurativnem pomenu, ki pa ni daleč od resnice.

Res je, da v več pogledih Yugo ni zgleden primer odlične mehanike, vendar je treba upoštevati tudi dejstvo, da ni bil zasnovan za vožnjo v ekstremnih razmerah, kot je recimo 12-urna vožnja preko države Teksas v julijski vročini. Čeprav je bil precej na slabem glasu, tudi ni bil edini evropski avtomobil s tovrstnimi težavami, saj naj bi se ameriški lastniki originalnih Minijev iz obdobja šestdesetih let prav tako pritoževali nad nezanesljivostjo.

Skupno naj bi v Ameriki prodali 141,651 primerkov tega avtomobila, največ (48.812) v letu 1987, medtem ko so v zadnjem letu prodaje v Ameriki (1992) prodali le še 1.412 primerkov. Sedaj, po skoraj treh desetletjih od zadnjega prodanega avtomobila na ameriških tleh, Yugo ponovno postaja priljubljen med zbiratelji in pridobiva na vrednosti. V intervjuju za časnik New York Times je eden od ljubiteljskih zbirateljev potrdil, da kljub slabemu slovesu Yugo ni slaba izbira in da v zadnjem času res pridobiva na popularnosti.

Vzdrževani ali obnovljeni primerki naj bi pogosto osvajali nagrade na avtomobilskih prireditvah, posledično pa jim raste tudi vrednost. Glede na podatke dražbene platforme Cars & Bids so lani oktobra prodali Yugo letnik 1988 za 6.100 ameriških dolarjev (cca 5.000 evrov), s čimer se je približal Porscheju 924 letnika 1987 in Mercedes-Benzu 500SL letnika 1990, ki sta bila prodana v podobnem cenovnem razponu. Iz radovednosti smo na hitro preleteli še ponudbo naših oglasnikov in ugotovili, da se cene, odvisno od ohranjenosti, gibajo med nekaj sto in 3.500 evri.

Za konec lahko rečemo, da se še ohranjenim primerkom nekoč osovraženega avtomobila očitno pišejo boljši časi, saj poln rezervoar za gorivo ne bo več dovolj, da mu podvojimo vrednost.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Cars & Bids.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Yugo še ni rekel zadnje besede"


Firediver
2 leta 9 meseci nazaj

No ja, kot “fosil” bi za nekatere utegnil imeti višjo ceno kot nov. Ampak ne tukaj pri nas.

Ivan36
2 leta 9 meseci nazaj

Malčk je ćudno tole malikovanje Yuga ? Leta 1993 smo raje za 11000DM kupil VW Jetta 1.6 letnik 1988, kot pa NOV Yugo 55 ali Skala 55? Pa leta 1997 sem raje kupil Audi 100 2.2 za 1400DM, kot pa Yugo 55 za 2900DM! Ali spet Lancia Thema 2.0ie letnik 1988 za 5400DM leta 1997 …. Nikoli pa Yugo 55!

 
Volkswagen Multivan T7 bo tudi elektrificiran
Huawei naj bi prvi avtonomni avtomobil predstavil do leta 2025