Novice

Za vozila Renault razvijajo novo tehnologijo dvosmernega polnjenja

Renault v sodelovanju s francosko komisijo za alternativne in atomsko energijo razvija učinkovit dvosmerni polnilnik z vgradnjo v vozila.

Francoski avtomobilski proizvajalec skupaj s francosko komisijo za alternativne in atomsko energijo (CEA) razvija dvosmeren polnilnik, ki bo ob kompaktni zasnovi in zmanjšanih izgubah učinkoviteje polnil avtomobilsko baterijo in obenem omogočal, da bo električno vozilo lahko energijo tudi oddajalo nazaj v omrežje po načelu sistema V2G (vehicle-to-grid).

S tem namenom sta Skupina Renault in CEA že razvila novo elektronsko arhitekturo pretvornika moči, ki je vgrajen neposredno v polnilnik vozila. Razvoj je potekal skoraj tri leta in je predmet 11 skupnih patentnih prijav, pri njegovi zasnovi pa so strokovnjaki obeh strani združili znanje in izkušnje s področja vgrajene močnostne elektronike in polprevodniških materialov s širokim prepovedanim pasom (Wide gap) ter galijevim nitridom (GaN) ali silicijevim karbidom (SiC). Takšna zasnova omogoča zmanjšanje energijskih izgub med pretvarjanjem za 30 odstotkov in z manj segrevanja olajša njegovo hlajenje.

Optimizacija aktivnih (polprevodnikov) in pasivnih (kondenzatorjev in induktivnih sklopov z navitjem) sestavnih delov je omogočila zmanjšanje velikosti in stroškov za izdelavo polnilnika. Ta je ob uporabi feritnih materialov, namenjenih visokih frekvencam, ter postopku vbrizgavanja v model (Power Injection Molding) posledično lahko bolj kompaktne zasnove in omogoča boljše zmogljivosti. Nova arhitektura omogoča polnjenje preko trifaznega priključka z močjo do 22 kW in dvosmerno delovanje polnilnika, saj lahko energijo oddaja v omrežje ali pa pokriva potrebe gospodinjstva, seveda pod pogojem, da ima dvosmerni merilnik električne energije. Predstavljena rešitev je že združljiva s standardi za elektromagnetno združljivost (EMC) električnih omrežij in vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in grafika: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Za vozila Renault razvijajo novo tehnologijo dvosmernega polnjenja"


jack86
1 leto 3 meseci nazaj

Avto kot hranilnik energije, to smo cakali. Bravo reno

 
Povečana zmogljivost nove različice Dacie Spring
Novo poročilo ACEA o vozilih v Evropski uniji