Novice

Zmanjševanje porabe fosilnih goriv še pred koncem desetletja

Nove projekcije, ki temeljijo na trenutnih trendih uvajanja zelenih virov energije, predvidevajo, da se bo povpraševanje po fosilnih gorivih pričelo zmanjševati še pred letom 2030.

Mednarodna agencija za energijo IEA (International Energy Agency) je predstavila nove projekcije rabe fosilnih goriv, ki naj bi svoj vrh dosegla še pred koncem tega desetletja. Na podlagi svežih podatkov o razvoju zelenih tehnologij, zmanjševanju kitajskih investicij na področju uporabe premoga in hitrejšem uvajanju električnih vozil, so popravili prejšnjo napoved, ki je predvidevala vrh porabe okrog leta 2030.

Po besedah Fatiha Birola, direktorja agencije IEA, se na podlagi ukrepov in zavez, ki jih sprejemajo vlade po vsem svetu, vrh porabe fosilnih goriv obeta že tekom prihodnjih nekaj let. Dejavniki, ki kažejo na to, so zviševanje uporabe naravnih virov (veter, sonce) za pridobivanje električne energije, zmanjševanje kitajskih investicij v pridobivanje in uporabo premoga ter orientacija k uporabi naravnih virov in jedrske energije skupaj z globanim vzponom električnih vozil. Poleg tega je vojna v Ukrajini večino evropskih držav prisilila k iskanju virov energije kot alternativo ruski nafti in plinu, kar je uvajanju novih energetskih smernic dalo dodaten pospešek.

Pri agenciji sicer tudi v prihodnosti še dopuščajo možnost novih vlaganj v področje izkoriščanja fosilnih goriv, ki bodo potrebna za ohranjanje energetske varnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Marius Vassnes.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zmanjševanje porabe fosilnih goriv še pred koncem desetletja"


xxl
10 meseci 8 dni nazaj

Ni problema, OPEC bo zniževal količino dnevno načrpanega goriva in bo ohranjal visoko ceno nafte. Toliko o kaznivosti/prepovedi kartelnega dogovarjanja.

 
Tesla pripravlja novo optimizacijo stroškov proizvodnje
Prihaja nov superšportnik slovenskega izvora