Novice

Tesla pripravlja novo optimizacijo stroškov proizvodnje

Ameriški avtomobilski proizvajalec vidi prihodnost izdelave avtomobilov v čim manjšem številu komponent, zato pri Tesli že nekaj časa razvijajo nove postopke izdelave.

V okviru prizadevanj za zmanjšanje stroškov proizvodnje njihovih vozil naj bi pri Tesli že razvili nov postopek izdelave, pri katerem bo šasija vozila izdelana v enem kosu oziroma odlitku in ne iz številnih komponent kot pri trenutnem načinu proizvodnje. Na ta način bi lahko dosegli do petdeset odstotkov nižje stroške proizvodnje, proces razvoja novega modela pa bi se skrajšal na 18 do 24 mesecev. Za primerjavo, trenutno pri večini proizvajalcev tak postopek poteka od tri do štiri leta.

Po informacijah neimenovanih virov blizu ameriškega avtomobilskega proizvajalca naj bi Tesla že dosegla pomemben preboj na tem področju. Novi inovativni pristopi naj bi jim omogočili izdelavo šasije, ki združuje sprednji in zadnji del avtomobila, v sredinskem delu pa je prostor, namenjen namestitvi baterij. Osnova novega načina proizvodnje naj bi bili veliki kalupi, v katerih bi izdelovali odlitke šasij. Pri načrtovanju in izdelavi kalupov so pri Tesli sodelovali z nemškimi, britanskimi, japonskimi in ameriškimi podjetji, ki se ukvarjajo s 3D tiskanjem iz industrijski rabi primernih materialov in so opremljena za izdelavo oziroma tiskanje kalupov zahtevanih dimenzij.

Pri Tesli se še odločajo o točnem datumu pričetka izdelave avtomobilskih šasij po novih postopkih, po neuradnih informacijah pa bi se to, vsaj poskusno, lahko zgodilo že ta mesec. Prvi model, ki naj bi ga začeli serijsko izdelovati na takšen način, pa bi lahko bil že pred časom napovedani manjši in cenovno dostopnejši model.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Android Auto s podporo novim aplikacijam
Zmanjševanje porabe fosilnih goriv še pred koncem desetletja