Novice

Zmogljiva Škoda Octavia RS iV z okolju prijaznejšim pogonom

Škoda Octavia RS iV naj bi z zmogljivim priključno-hibridnim pogonskim sklopom poskrbela tako za veselje voznika kot tudi za manjšo obremenitev okolja.

Čeprav ima Škoda s športno družino RS že dolgo tradicijo, so z Octavio RS iV dinamiko premierno dopolnili s priključno-hibridnim pogonskim sklopom, ki ga v osnovi sestavljata 1,4-litrski bencinski TSI (110 kW/150 KM) in elektromotor (85 kW) za skupno sistemsko moč 180 kW (245 KM) ter do 400 Nm navora, ki se na prednji kolesni par prenašata s pomočjo 6-stopenjskega menjalnika DSG. Litij-ionska visokonapetostna baterija (13 kWh) vozilu omogoča do 60 km izključno električne vožnje (preliminarni podatki WLTP). Z okvirno vrednostjo emisij CO2 30 g/km zadovoljuje kriterije emisijskega standarda EU6d, ki naj bi začel za vsa novo registrirana vozila v EU veljati s 1. januarjem 2021.

Octavia RS iV je na račun takojšnjih 330 Nm navora poskočna pri speljevanju, v športnem načinu pa naj bi iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pospešila v 7,3 sekundah ter stopnjevala hitrost vse do 225 km/h. Serijsko so ji primaknili sistem progresivnega krmiljenja, poleg tega pa je za potrebe zahtevnejših voznikov na voljo dinamično prilagajanje športnega vzmetenja.

Različico RS od ostalih članov loči bolj izbrana notranjost (prevladujoča črnina, multifunkcijski trikraki usnjen športni volan z logom RS in obvolanskimi ročicami za prestavljanje, opcijski sedeži Ergo v alkantari in usnju z logotipom RS in kontrastnimi šivi, dekorativne obloge in aluminijaste stopalke) in črni detajli zunanjosti, po katerih boste ugotovili, da ne gre za nekoliko manj zmogljivo izvedenko Octavia iV s skupno sistemsko močjo prav tako nezanemarljivih 150 kW (204 KM). Slednja je opremljena z enako baterijo, 6-stopenjskim menjalnikom DSG (shift-by-wire) ter omogoča enak električni doseg kot njena divja sestra – le da ga bodo uporabniki v tem primeru zaradi manj skomin po hitri vožnji verjetno lažje dosegli. Polnjenje doma lahko poteka preko gospodinjske šuko vtičnice ali stenske domače polnilnice (o času polnjenja pri proizvajalcu še molčijo), pri čemer je priklop na vozilu izveden na voznikovi strani prednjega odbijača.

Prtljažnik je v primerjavi z običajno Octavio precej okrnjen, v petvratni različici premore 450 litrov, pri karavanu pa 490 litro. Rezervoar za gorivo sprejme 40 litrov bencina, kar je le 5 litrov manj kot pri izvedenki s klasičnim pogonom.

Družino Octavia razširjata še dve različici e-TEC (81 kW/110 KM oziroma 110 kW/150 KM), ki v Škodino ponudbo prvič uvajata tehnologijo blagega hibrida. Pod pokrovom motorja imata litrski bencinski trivaljnik TSI v šibkejši, oziroma 1,5-litrski bencinski štirivaljnik TSI v močnejši verziji, pri obeh pa za prenos moči skrbi 7-stopenjski menjalnik DSG. Pogonski sklop dopolnjujeta 48-voltna jermenski zagonski alternator ter litij-ionska baterija (0,6 kWh), ki je nameščena pod sovoznikovim sedežem.

 

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Zmogljiva Škoda Octavia RS iV z okolju prijaznejšim pogonom"


4 leta 1 mesec nazaj

Pospeški in končna hitrost nekje v rangu s prvo 1.8T rs-ko. Wow.

frgo
4 leta 1 mesec nazaj

pa se zavedajo tile plugin hibridarji, da si precej zmanjšujejo krog potencialnih kupcev? preden pridemo sploh do manjšega prtljažnika.

srcnik
4 leta 1 mesec nazaj

Zakaj, če ostajata še vedno tudi bencinska in dizelska RSka? Kvečjemu si povečujejo krog potencialnih kupcev.

frgo
4 leta 1 mesec nazaj

jaz ne vidim nikjer omenjene kakšne druge kot plugin in hibridne

frgo
4 leta 1 mesec nazaj

potem pa ni problema 🙂

 
Cupra Formentor brez tančic
Porsche 911 Turbo S v znamenju dodatne moči, dinamike in udobja