Novice

Četrt stoletja unikatnih slovenskih avtomobilističnih koledarjev

Naš kolega in izjemen oblikovalec Aleksander Praper že četrt stoletja piše navdihujočo zgodbo ustvarjanja unikatnih nevtralnih avtomobilističnih koledarjev.

Ob 25. izdaji svojega koledarja je Aleksander zapisal:

“Leta 1994, ko sem bil še mlad dijak in sem ustvaril prvi koledar Alpra design, si nisem mislil, da bom četrt stoletja kasneje pisal to besedilo. Pred vami je jubilejni koledar Alpra Design! Z njim se zaključuje prvih 25 let zorenja in napredka ter pridobivanja zveste zbirateljske publike, ki ima rada avtomobile, umetnost, estetiko.

Medtem, ko je koledar Alpra design od svojih začetkov naprej zvest globalno edinstveni tematiki prikazovanja nevtralnega avtomobilskega dizajna, se je avtomobil skozi svojo zgodovino precej spremenil. Danes je v notranjosti nasičen z obiljem funkcij, informacij in dodatkov, na zunanjosti pa s prelomi, gubami, režami ter okraski. Hkrati izgublja svoj nekdanji pomen in postaja digitaliziran pomičen bivalni prostor. V končni fazi bo očitno postal samopomičen in s tem uresničil pomen besede avtomobil.

AD_2019-07Koledarji Alpra design predstavljajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje in ljubezen do dizajna. Zato tudi tokratna izdaja ni »eksplozija« digitalnih efektov in barv, temveč na preprosto estetski način prikazuje vozila, ki so videti kot avtomobili in ne potujoči računalniki. Njihove oblike uravnoteženo združujejo obline in robove v skladno celoto, brez pretiravanj. Na to prečiščenost vsega nepotrebnega nakazuje tudi svetla barva, ki izpostavi avtomobil in mu pusti »dihati« v prostoru. Linije v ozadju pa so stilizirane rimske številke mescev – opomnik na preteklost, ki je skoraj pozabljena ostala za nami, kot bodo nekoč verjetno tudi avtomobili današnjega časa. Koledarji Alpra design bodo tudi v bodoče iskali svojo pot in pisali svojo zgodbo.”

Koledarji, ki jih ustvarja Aleksander, predstavljajo edinstvene vizije avtomobilov prihodnosti. Ker so nevtralni, ne delajo reklame nobeni obstoječi znamki in nobene ne zanemarjajo. V razvoj posameznega koledarja in dizajnov na njem je vsako leto vloženih več mesecev dela, vsak izvod je ročno podpisan in oštevilčen, za simboliko dobrih medčloveških odnosov pa ima dodane poštne kartice z motivi s koledarja.

Več informacij najdete na spletni strani Alpra Design, Aleksandrove koledarje pa si lahko do 19. decembra ogledate na razstavi presežkov slovenske avtomobilske industrije “Future mobility” v upravni stavbi GZS v Ljubljani.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in slike: Alpra Design.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai vstopa v razred poltovornjakov
Zračne blazine bi lahko nameščali tudi zunaj