Predstavitve

Dolgoživa Šestica

Mazda6 in CX-3: slovenska predstavitev

Mazdina serija 6 se še dobro drži, saj aktualna tretja generacija za japonske navade presenetljivo dolgo vztraja na trgih, a je očitno vseeno potrebovala prenovo.

Običajne poteze

Mazda 6 (18)Sicer so dodobra spremenili prednji in zadnji del (pri limuzini tudi pokrov prtljažnika), a so spremembe bolj drobne, kot ne. Jasno, v običajnem slogu: žarometa, maska, odbijača, zadnje luči in platišča. Spremembe, ki postanejo pri podrobnem opazovanju očitne, o njih pa smo se že nekoliko bolj razgovorili v vtisih z mednarodne predstavitve.


Mazda6 v številkah – dolžina: 4.870 (karavan 4.805) mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.450 (karavan 1.475) mm, medosna razdalja: 2.830  (karavan 2.750) mm, prostornina prtljažnika: 480 (karavan 522/1.648) l.


Šestica vozi v razredu, ki počasi, a vztrajno izumira. Ostajajo le še modeli prestižnih znamk, katerim se vztrajno približuje tudi Mazda. K sreči manj s ceno in bolj s kakovostjo. V notranjosti, ki se očitno približuje konceptnemu Vision Coupéju, je ostal nespremenjen le volanski obroč z okolico. Opazen je prehod v bolj v širino potegnjene površine armaturne plošče in njenih elementov, začenši z osrednjim zaslonom (zdaj 7-, prej 8-palčen), a tudi z upravljanjem klimatske naprave.

Pospešena digitalizacija in nabor pomagal

Mazda 6 (14)Nov pri tej znamki je projicirni zaslon (HUD), ki podaja informacije vozniku na prednje steklo in ne na dodaten plastičen zaslon, namenjen le temu. Precej spremenjeni so tudi merilniki, pri katerih je srednji digitalen. Sedeži so zdaj debelejši in bolj udobni (se pravi manj športni kot doslej), večina materialov je še bolj kakovostnih, nekoliko pa so spremenili razpoložljive barve.

Ker si pri Mazdi želijo s Šestico doseči vse možne zvezdice pri trčenjih Euro NCAP, so ukinili vstopni paket, sedanjemu osnovnemu (Challenge) pa so dodali vse potrebne asistenčne sisteme za dosego tega cilja. Med vozniškimi pomagali velja izpostaviti štiri kamere za 360-stopinsjki nadzor, radarski tempomat s funkcijo stop & go (ob samodejnem menjalniku) ter s funkcijo prilagajanja na hitrostno omejitev in prilagodljive žaromete s po 20 segmentov svetil LED v vsakem.

V skladu z normativi

Vsi motorji so izboljšani, da izpuščajo manj škodljivih snovi ter da dosegajo stroge norme izpustov. Dizloma so dodali sistem za čiščenje s sečnino (AdBlue), zmogljivejšemu pa celo opazno povečali navor in moč tudi na račun dvostopenjskega turbopuhala. Za palec so dizelskim različicam povečali tudi prednja zavorna koluta.

Bencinski stroji imajo nove bate in izboljšan proces zgorevanja, zaradi česar ne potrebujejo filtra delcev, 2,5-litrski motor pa je zdaj opremljen s sistemom za odklop valjev.

Slovenske navade kažejo, da so pri nas bolj priljubljene kombijevske različice (78 %), dizelski motorji (71 %) in ročni menjalniki (73 %), predvsem pa so v veliki meri zaželeni višji paketi opreme. Zato so k naboru paketov dodali še (naj)bogatejši Takumi Plus.

Mazda 6 (22)V ceniku bo zaznati precejšnje povečanje; prvič zato, ker ni več na voljo osnovnega paketa opreme, drugič pa zato, ker je Challenge dobil zajeten paket serijskih asistemčnih sistemov, ki so ga podražili za slaba dva tisočaka. Toda ker, kot rečeno, večino Mazd 6 prodajo s paketi z zgornje polovice ponudbe, velja pogledati ceno morda najbolj priljubljene po prenovi. To bi bila Sport Combi CD150 Revolution (31.490 evrov), morda CD184 Revolution Top (34.290 €) ali celo CD184 Takumi Plus (35.790 €).

Vetrc sprememb za CX-3

Pri Mazdi so nekoliko bolj nežno prenovili tudi uspešnico CX-3. Zunaj so ji spremenili masko, meglenke, platišča in zadnje luči, znotraj pa rahlo spremenili armaturno ploščo, nekatere materiale zamenjali z boljšimi in ročico ročne zavore zamenjali z gumbom. Zdaj ima (končno) tudi možnost parkirnega pripomočka spredaj, radarski tempomat pa je (s samodejnim menjalnikom) na voljo s sistemom stop & go.

02_2018_MAZDA_CX-3_ACTION_FRONTcPri vseh motornih različicah je zdaj lahko menjalnik samodejni. Dizlu so nekoliko povečali prostornino, da lahko deluje brez sistema čiščenja s sečnino (AdBlue), bencinski pa so dobili nove plašče batov in nove batne obročke ter izboljšan nadzor hlajenja, zato pa ne potrebujejo filtra trdih delcev.

V nasprotju z Mazdo 6 kupci pri CX-3 raje posežejo po bencinskih motorjih (90 %, od tega jih je kar 78 % G120), menjalnik je tudi tu največkrat (92 %) ročni in 85 odstotkov CX-3 je gnanih spredaj.

Z vsemi spremembami se je CX-3 podražil za od 200 evrov naprej, tako da stane G120 Takumi 18.690 evrov, Revolution pa 20.790 evrov.

Besedilo: Vinko Kernc. Foto: Vinko Kernc, Mazda.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vse večja pričakovanja
Brez omejitev