Predstavitve

Vse večja pričakovanja

Kia Ceed: slovenska predstavitev

Družina Ceed je s prehodom v tretjo generacijo doživela nekaj pomembnih sprememb, zaradi katerih bi bila lahko še bolj uspešna, kot je bila do zdaj.

Prevetritev karoserijskih različic

Kia Ceed (7)Že nekaj časa je jasno, da v razredu kompaktnih avtomobilov ni več posebnega povpraševanja po trivratnih karoserijskih različicah, zato je ne bo več niti v naboru modelne družine Ceed. Ob tradicionalni kombilimuzinski petvratni in karavanski izvedbi (november 2018) bo znamka trgu v začetku naslednjega leta ponudila še atraktivno shooting brake izvedenko Proceed. Slednja bo morda res manj racionalna izbira (na voljo le kot GT Line ali GT), a po drugi strani toliko bolj pomembna zaradi svojega izstopajočega oblikovanja, ki pritegne poglede in veča prepoznavnost modela. Potem pa je tu še pomembno dejstvo, da s tem stopajo korak pred svoje najbližje tekmece, namesto da bi jim sledili. Verjetno so se za takšno potezo odločili tudi na podlagi odzivov na športni Stinger in zaključili, da čustva pod črto še kako štejejo, tudi če ekstravagantni modeli sami po sebi ne delajo velikih prodajnih številk.

Če primerjamo kupce Ceeda naj bi jim bilo po internih podatkih zastopnika znamke v primerjavi z ostalimi kupci segmenta C pred odločitvijo o nakupu nadpovprečno pomembno zunanje oblikovanje, v avtomobilu pa poleg tega pričakujejo več opreme za vložen denar ter seveda čim manjše stroške vzdrževanja, kar je v dobršnji meri povezano z znamkino garancijsko strategijo. Rezultati anket o zadovoljstvu strank še kažejo, da so nadpovprečno lojalni tako modelu kot tudi znamki.

Prerazporeditev

Kia Ceed (10)Ceed je prešel na novo platformo K2, sicer pa so mu v okviru enake skupne dolžine in medosne razdalje nekoliko prerazporedili zunanja razmerja. Kabina je po novem pomaknjena nekoliko bolj nazaj, zadnji previs je nekaj daljši, prednji pa posledično krajši, model je nižji (-23 mm) in širši (+20 mm), kar ga naredi že na pogled nekoliko bolj stabilnega in odločnega. Poleg tega ga od predhodnika loči videz prednjih žarometov z integriranimi dnevnimi lučmi LED ter zadnje luči v tehniki LED.


Ceed v številkah – dolžina: 4.310 mm (karavan 4.600 mm), širina: 1.800 mm, višina: 1.447 mm (karavan 1.465 mm), medosna razdalja: 2.650 mm, prostornina prtljažnika: 395 litrov (karavan 625 litrov).


Kia Ceed (17)V notranjosti ima Ceed po novem armaturno ploščo z več vodoravnimi linijami, ki je razdeljena na dva dela; na zgornjem je nameščen zaslon na dotik, na spodnjem pa so stikala za nastavitev avdio sistema, ogrevanja in prezračevanja. Prednja potnika naj bi imela več prostora v predelu nog, poleg tega naj bi po trditvah znamke model po novem nudil boljšo preglednost spredaj. V karavanski različici bo zadnja klop deljiva v razmerju 40:20:40 ter omogočala enostavno zlaganje naslona sedežev s potegom vzvoda iz prtljažnega prostora, poleg tega bo imela možnost shranjevanja roloja prtljažnega prostora, na razpolago pa bo še sistem tirov za pregrade.

Tudi kot blagi hibrid

Ceed blagi hibridSicer bo pri nas treba počakati še kakšno leto, a Ceed začnejo z majem 2019 opremljati tudi s pogonskim sklopom, ki uporablja zaganjalnik z dodatno 48-voltno baterijo. Do takrat bodo na voljo klasične pogonske izvedbe, sodobnejša različica bencinskega 1,0-litrskega T-GDi  motorja s turbopolnilnikom (89 kW/120 KM), novi 1.4 T-GDi (103 kW/140 KM, nadomešča 1.6 GDI motor) ter 1.4 MPI (75 kW/100 KM). Med dizelskimi agregati je v ponudbi 1,6-litrski motor CRDi s selektivno katalitično redukcijo v dveh različicah moči (85 kW/115 KM in 100 kW/136 KM). Pogonske sklope zaokroža ročni 6-stopenjski menjalnik, nova motorja 1.4 T-GDi in 1.6 CRDi pa bosta na voljo tudi v kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom DCT z dvojno sklopko.

Kia je veliko pozornosti namenila vozni dinamiki novega Ceeda na podlagi dosedanjih odzivov s trga, pri čemer izboljšave obsegajo praktično vse sklope, od same zasnove karoserije z zmanjšanjem mase in povečanjem togosti, do izdatnih nastavitev podvozja in krmiljenja.

Druga stopnja samodejne vožnje

Kia Ceed (24)V Ceedu je serijsko ali za doplačilo na voljo pričakovano dolg seznam vozniških pomagal, med katerimi je tudi sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA – Lane Following Assist), ki ga uvrščajo med tehnologije 2. stopnje avtonomne vožnje. Ob njem so tu še številni drugi, ki jih nima smisla na dolgo naštevati, saj jih lahko (glede na stopnje opreme) podrobno raziščete v priloženem ceniku.

Tudi cenik je takšen, kot so ga Kiini kupci že vajeni, saj se cene izdatno razlikujejo glede na izbran način financiranja nakupa. V najbolj idiličnem scenariju bo petvratni Ceed na voljo že od 12.990 evrov za različico LX Active z motorjem 1.4 MPI. Znane so tudi cene za karavansko izvedenko, ki si jih lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Vse večja pričakovanja"


Veronika.borghesi
5 leta 4 meseci nazaj

Še vedno edini avto tega razreda s 7-letno tovarniško garancijo, ne pa neki kvazi lokalnimi podaljšanimi jamstvi za 3, 4 in morda 5 leto življenja, kjer gre v prvi vrsti za z jamstvom pogojeno obvezno servisiranja v servisnih centrih lokalnega zastopnika, ne pa zaščito kupca pred nepredvidenimi okvarami.

Novinec1968
5 leta 4 meseci nazaj

Prva tri leta velja neomejeno število prevoženih kilometrov, za celotno obdobje garancije pa velja do 150.000 kilometrov. Povsem dovolj da prideš v nedeljo do cerkve, včasih še na Brezje, ter med tednom do Eurospina, Interspara in zdravnika.

frgo
5 leta 4 meseci nazaj

Kako kaj 7 letna garancija na radio in ostale zadeve v notranjosti?

svetilnik
5 leta 4 meseci nazaj

Ojoj, za ta denar se dobi dosti boljši izdelek, predvsem na cesti in motorizaciji, Ford focus 1.5 ali Honda Civic 1.5… pa tudi Ford Fiesto ST… mah… 🙂

frgo
5 leta 4 meseci nazaj

Za najbolj zabaven prispevek ta teden dobiš od mene like.

svetilnik
5 leta 4 meseci nazaj

Frigo, utemelij, zakaj je, oziroma ni tako. Prej si pa zgoraj poglej cenik.

5 leta 4 meseci nazaj

Pogledaš na avto.net, pa ti je vse jasno. Koliko je novih Ceedov do 20k € in koliko novih Focusov? Je*eš uradni cenik, na katerega se že lep čas ni več za zanašat.

nejc1
5 leta 4 meseci nazaj

Si ti ziher da gledaš prave cenike? Pa si upošteval dodatnih 3000 oz. 1500 popusta glede na vauuu ceno?

xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Cena je pogojno ugodna, 3000 eura na njihovo financiranje, ampak, največ z 30% pologom+obresti, seveda. Ugodno? No, ja.

emozul
5 leta 4 meseci nazaj

Avto ni slab, pa verjetno je kar zanesljiv (vsaj po statistikah).
Me pa moti, da nimajo določenih stvari kot so:
– boljše ozvočenje
– močnejši motor (kot pri sportage).
Pa na koncu še cena, ki je večja od hyundaia. Nič treba se bo sprijazniti, da bodo bolje opremljeni avtomobili tega segmenta, okoli 28.000 evrov.

frgo
5 leta 4 meseci nazaj

Đabe hvaljenje z lane following assistom, če ga ni na slovenskem ceniku. Ali pa full led luči.

frgo
5 leta 4 meseci nazaj

led luči pa ne bo, ker Slovenci pregorno dobro vidimo? 🙂

 
Za nove dogodivščine
Dolgoživa Šestica