Predstavitve

Dovolj drugačen

Lexus UX: slovenska predstavitev

Najmanjši Lexusov križanec je novost, od katere pri znamki upravičeno pričakujejo veliko: je trendovski, cenovno dostopnejši in dovolj drugačen od konkurence, tako v oblikovanju, kvaliteti in obdelavi materialov kot nenazadnje na račun preverjene hibridne pogonske tehnike.

Urbani križanec

O novem Lexusu UX vam tokrat ne morem povedati dosti novega. Ne, ker ne bi imela o njem veliko informacij, bolj zato, ker sem se o prvih vtisih na široko razgovorila že v zapisu po mednarodni predstavitvi. Zato bom tokrat le na kratko ponovila osnovne lastnosti in dodala nekaj zanimivosti, ki delajo zgodbo najmanjšega Lexusa še bolj privlačno.

Lexus UX (4)Novi  UX smo kar nekaj časa pričakovali, od drznega koncepta do začetka prodaje serijske različice sta minili dobri dve leti. Pohvalno je, da so pri končnem izdelku Japonci zadržali velik del atraktivnih oblikovalskih potez koncepta, ki ga ločujejo od tekmecev. Izrazite linije, zanimivo oblikovani blatniški koši, serijsko nameščena 17-palčna platišča in zakrilca zadnjih luči pa niso le dizajnerska muha, saj v precejšnji meri pripomorejo k boljšim aerodinamičnim lastnostim vozila.

No, kakšen poudarek lahko pripišemo tudi iskrivim idejam posameznikov; zadnja neprekinjena linija luči je na primer sestavljena iz 120 diod v tehniki LED in je v sredini izrazito tanka, pri čemer so zanjo izbrali plastiko, ki zamegli posamezne diode in posledično daje učinek enega svetila. Če se še le še za trenutek ustavim pri svetlobnem podpisu: UX je prvi Lexus, ki ima prepoznavno linijo prednjih dnevnih luči nameščeno na zgornjem delu žarometa.


UX v številkah – dolžina: 4.495 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.520-1.540 mm (z upoštevanjem antene), medosna razdalja: 2.640 mm, odmik od tal: 160 mm, prostornina prtljažnika: 320-438 litrov (prednji pogon) oz. 283-401 litrov (E-Four).


Glavna inženirka projekta UX Chika Kako je svojo ekipo poimenovala Lantana, po rastlini, ki zaradi svojih drobnih cvetov sicer deluje nežno, a je izjemno trpežna in na račun svoje odpornosti lahko celo invazivna. Njena največja posebnost je spreminjanje barve socvetja, od rumene do intenzivno oranžne barve. Prav barvam karoserije so pri Lexusu posvetili še nekaj več pozornosti, v paleti imajo namreč tri posebne barve, karneolsko oranžno, kaki zeleno in nebesno modro, ki še bolj kot ostale odražajo karakter modela. Pri prvi za osnovo služi rdeča barva, nadgrajena z rumenimi poudarki, zaradi česar se pri različnih kotih padanja svetlobe videz avtomobila neprestano spreminja. Kaki zelena deluje na račun večjih metalnih delcev v barvi še posebej globoko, medtem ko je lahko nebesno modra zaradi drobnih steklenih kristalčkov videti kot kovinska ali kot navadna barva.

Zabrisane meje

Lexus UX (10)V oblikovanju notranjosti so pri Lexusu sledili filozofiji engawa, ki izhaja iz tradicionalne japonske arhitekture in z načrtnim povezovanjem zunanjosti in notranjosti briše meje med obema. V praksi se v modelu UX to odraža predvsem v pogledu izza volana, kjer ima zaradi položaja sedenja (do 60 mm prilagodljiva višina sedenja) in namestitve armaturne plošče voznik pred seboj široko vidno polje. Medtem ko je voznikov delovni prostor ergonomsko prilagojen optimalni izrabi, je prostor pred sovoznikom  odprt in prečiščen.

lexus-ux-15-1600x1067Mojstrstvo izdelave se v notranjosti UX kaže v več elementih, med njimi je tudi posebna opcijska obdelava armaturne plošče, ki s strukturo ponazarja vzorec papirja washi, kot so ga na Japonskem med drugim uporabljali za drsna vrata v hišah. Usnjeno oblazinjenje pa je nadgrajeno z okrasnimi šivi s tehniko sashiko, ki jo Japonci tradicionalno uporabljajo pri izdelavi uniform za borilne veščine judo in kendo, saj z do desetimi šivi na palec (2,5 cm) poskrbi za primerno čvrstost.

Sodobna zasnova

lexus-ux-22-1600x1067Nova platforma GA-C lahke gradnje in poudarjeno nizko težišče (594 mm) sta po zagotovilih Lexusovih strokovnjakov ključni sestavini, ki modelu UX odpirata pot do zavidljive dinamike v vožnji. Zasnovo so nadgradili z odzivnim in natančnim krmiljenjem, ki vozniku daje več povratnih informacij, ob običajni izvedbi vzmetenja pa je zahtevnejšim uporabnikom na voljo tudi opcija prilagodljivega vzmetenja z dodatnim izbirnim voznim načinom Sport.


Četrta generacija Lexusovega nepriključnega hibridnega pogonskega sklopa v UX 250h združuje nov dvolitrski bencinski štrivaljnik s 112 kW (152 KM) najvišje moči in 190 Nm navora (na voljo v območju od 4.400-5.200 vrt./minuto), elektromotor/generator najvišje moči 80 kW (109 KM) ter nikelj metal-hidridno baterijo s 180 celicami nominalne napetosti 216 voltov. Skupna sistemska moč znaša 135 kW (184 KM), kar mu omogoča pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h v 8,5 sekundah (8,7 s štirikolesnim pogonom E-Four) in najvišjo hitrost 177 km/h. Štirikolesna različica E-Four v enačbo dodaja dodaten elektromotor/generator, integriran v zadnji deferencial, pri čemer porazdelitev moči med prednjim in zadnjim kolesnim parom samodejno optimizira sistem elektronskega nadzora stabilnosti, še posebej koristen pa je pri pospeševanju, v ovinkih in pri vožnji po spolzki podlagi.


Lexus UX je kupcem na voljo v hibridni različici 250h s prednjim ali štirikolesnim pogonom in v nekoliko dostopnejši izvedbi z dvolitrskim štirivaljnim bencinskim motorjem s 125 kW (171 KM) moči. Obe različici sta opremljeni s samodejnim menjalnikom CVT. Cene se pričenjajo malo pod 30 evrskimi tisočaki za bencinski UX 200, medtem ko najcenejša hibridna izvedenka stane 33.950 evrov. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku. 

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Dovolj drugačen"


chad
1 leto 3 dni nazaj

Ni napačen ne, malo drugačen, ampak po svoje dobro izgleda. Interior je lep. Kvaliteten pa tudi, ko vse ostalo pocrka, to dela. Tudi hibrid me je pred kratkim navdušil, imel ga sicer še ne bi.

JG2
1 leto 3 dni nazaj

Zelo lep in tudi kvaliteten avto. Bravo Lexus.

1 leto 3 dni nazaj

Upaš da iz Toyota grupacije ne more priti še bolj grd design in na koncu dobiš še večjo grdobo.

Vse designer-je iz Toyote je potrebno peljati k oftalmologu na resen očesni pregled ampak ne na Japonsko (deluje da so vsi korumpirani, ker ne vem kako jih spustijo ven).

Ko sem videl zadnjo Corolla-o sem mislil da je vsaj kanček upanja, ampak takoj pride kruta streznitev.

Sovražim, ko vidim Toyoto na cesti, ker je to popolna agresija sa moj očesni vid in mi takoj uniči lepoto prostora v katerem se nahajam.

J.McLane
1 leto 3 dni nazaj

Ti pa ne potrebuješ oftamologa ampak psihiatra, da ti izbije iz glave te “grde” Toyote, ker sicer ne boš imel prijetnega življenja, ker v prihodnje boš videval vedno več Toyot/Lexusov 🙂

xxl
1 leto 4 dni nazaj

S takšnim malim prtljažnikom, je lahko samo drugi avto v družini. Za damo ali damico, neskončni menjalnik, je kot nalašč za njiju.

 
Vse lepši in naprednejši
Optimizem na račun hibridnega karavana