Predstavitve

Vstopnica v svet japonskega prestiža

Lexus UX: mednarodna predstavitev

Verjetno bi lahko povsem neargumentirano razpravljali ali bo najmanjši Lexusov križanec pogosteje drugi Lexus v družini ali pristopna točka novih strank v družino prestižnih japonskih modelov. Jasno pa je, da je UX za znamko izjemnega pomena, saj bo v vsakem primeru razširil krog njihov kupcev na račun dostopnejše cene in umeščenosti v hitro rastoč segment.

Še en drzen Lexus

Lexus UX (27)Za začetek tole: zdi se mi hvalevredno, da prestižna znamka ne odstopa od svojega drznega prepoznavnega oblikovanja, ki jo še dodatno ločuje od premijskih tekmecev. Verjetno je tovrstno usmeritev še najlažje zastaviti pri novih modelih, a jim tudi pri velikih in dražjih limuzinah ne moremo očitati zadržanosti. Ker so Japonci praktični, so si za njegovo ime izbrali kratico UX, ki označuje, da gre za mestni (Urban) križanec (X-over oz. Crossover). Za zasnovo so mu premierno namenili novo platformo GA-C lahke gradnje s poudarjeno nizkim težiščem (594 mm), kar naj bi mu odprlo pot do vseh, ki cenijo dinamiko v vožnji. In prav teh naj bi bilo nadpovprečno veliko med zahtevnimi evropskimi kupci.

Lexus UX (29)Ob ostrih potezah, ki zaznamujejo njegovo zunanjost, je tu še kup podrobnosti, zaradi katerih je jasno, da oblika ni le sama sebi namen. Med takšnimi je oblikovanje zadnjih luči z izrazitim krilcem, ki preusmerja zračni tok za zadek avtomobila, s tem pa pripomore k boljši stabilnosti vozila. Podobno vlogo ima oblikovanje plastičnih obrob kolotekov, medtem ko zadnji spojler zmanjšuje hrup in porabo goriva. Standardno nameščena petkraka 17-palčna platišča pa s svojo obliko ob zmanjševanju zračnega upora skrbijo še za zračno hlajenje zavornih diskov.

Občutek in številke

Lexus UX (17)Zanimivo je, da se občutek prostornosti v novem Lexusovem križancu UX kar nekako ne ujema s tehničnimi podatki o njegovih najpomembnejših merah. Nekaj k občutku prostornosti zagotovo pripomore tudi pristop engawa, ki izhaja iz tradicionalne japonske arhitekture, s povezovanjem zunanjosti in notranjosti ter brisanjem mej med obema. Če že govorim o pogledu navzven, boljšo preglednost okolice si lahko voznik zagotovi s kar 60-milimetrsko prilagoditvijo sedalne višine. Potniški prostor nikakor ne deluje utesnjeno, ne v dolžino ne v širino, dovolj je celo prostora za noge in glave potnikov na zadnjih sedežih. Le po odprju prtljažnega prostora je jasno, da se manko centimetrov pač mora nekje poznati.


UX v številkah – dolžina: 4.495 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.520-1.540 mm (z upoštevanjem antene), medosna razdalja: 2.640 mm, odmik od tal: 160 mm, prostornina prtljažnika: 320-438 litrov (prednji pogon) oz. 283-401 litrov (E-Four).


Lexus UX je še eden od novodobnih križancev, kjer so inženirji s spretno razporeditvijo osnovnih gradnikov uspeli optimalno izkoristiti potniški prostor, za prtljažnik pa je v njegovem primeru kar razumljivo, da v razvoju ni spadal med prioritete.

V ospredju je občutek kakovosti

Pri Lexusu so naša pričakovanja visoka in kljub robustni zunanjosti s poudarjenimi plastičnimi Lexus UX (8)obrobami kolotekov voznika v notranjosti pričaka izbran nabor kakovostno obdelanih materialov ter zanimivih oblikovalskih elementov, kjer so se snovalci skušali omejiti na najnujnejše, da ne bi vse skupaj delovalo pretirano ali prenatrpano.

Kot povsod, tudi tukaj ne manjka zanimivosti; pri znamki so se na primer posebej posvetili odzivu uporabnika na zvok zapiranja vrat – ker so želeli, da je slednji pomirjujoč in daje občutek zadovoljstva, so se po dodatno znanje za izvedbo obrnili na nevroznanstvenike ter z izbiro materialov, prilagajanjem oblike in mikro namestitvami dosegli želen rezultat, popoln zvok zapiranja vrat premijskega avtomobila.

Lexus UX (21)Sicer pa tudi najmanjši Lexus v ponudbi ne razočara, ko je govora o podrobnostih, ki ga uvrščajo med prestižne modele. Usnjeno oblazinjenje je na primer na voljo z okrasnimi šivi, izdelanimi s tehniko sashiko, ki jo Japonci tradicionalno uporabljajo pri izdelavi uniform za borilne veščine judo in kendo, saj z do desetimi šivi na palec (2,5 cm) poskrbi za primerno čvrstost. Potem je tu še ena od obdelav armaturne plošče, ki s strukturo ponazarja vzorec papirja washi, kot so ga na Japonskem med drugim uporabljali za drsna vrata, s katerimi so ločevali prostore v hiši.

Hibridna prednost

Kljub temu, da je po obliki Lexus UX eden Lexus UX (34)med številnimi manjšimi križanci, ga od njih ločuje pomembna prednost, saj je poleg bencinskega na voljo tudi s hibridnim pogonskim sklopom. Pravzaprav bi bilo bolj prav, če bi zapisala, da si ga bodo kupci sicer lahko omislili tudi z bencinskim motorjem, a je že zdaj vsem jasno, da bodo na cestah vozila skoraj izključno s hibridnim pogonskim sklopom.

Tako pri Toyoti kot tudi pri Lexusu že nekaj časa, ko je govora o hibridih, poudarjajo besedno zvezo “self-charging” oziroma dejstvo, da tovrstnih hibridov ni potrebno polniti. Morda se komu zdi nenavadno, a se še vedno najde kar nekaj kupcev, ki ne poznajo osnovnih značilnosti, sploh če se za tovrsten pogon odločajo prvič. Zato v povezavi z novim UX v komunikacijo pri znamki prvič uvajajo izraz nepriključni hibrid.


Četrta generacija Lexusovega nepriključnega hibridnega pogonskega sklopa v UX 250h združuje nov dvolitrski bencinski štrivaljnik s 112 kW (152 KM) najvišje moči in 190 Nm navora (na voljo v območju od 4.400-5.200 vrt./minuto), elektromotor/generator najvišje moči 80 kW (109 KM) ter nikelj metal-hidridno baterijo s 180 celicami nominalne napetosti 216 voltov. Skupna sistemska moč znaša 135 kW (184 KM), kar mu omogoča pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h v 8,5 sekundah (8,7 s štirikolesnim pogonom E-Four) in najvišjo hitrost 177 km/h. Štirikolesna različica E-Four v enačbo dodaja dodaten elektromotor/generator, integriran v zadnji deferencial, pri čemer porazdelitev moči med prednjim in zadnjim kolesnim parom samodejno optimizira sistem elektronskega nadzora stabilnosti, še posebej koristen pa je pri pospeševanju, v ovinkih in pri vožnji po spolzki podlagi.


Lexus UX (5)Kljub temu, da je Lexus praktično sinonim za hibrid, bo – predvidoma največ zaradi nižje vstopne nakupne cene – morda komu zanimiva tudi bencinska izvedenka UX 200 z dvolitrskim bencinskim štirivaljnikom, ki ponuja do 125 kW (171 KM) moči.

Jeseni letos naj bi Lexus na trg pripeljal še električno različico UX 300e, ki bo hkrati prvo znamkino izključno električno vozilo. Čeprav zaenkrat še niso znane vse podrobnosti, naj bi z močjo dobrih 150 kW (204 KM) ter nameščeno 53 kWh baterijo novi UX 300e prevozil do 350 kilometrov dosega z enim polnjenjem (NEDC), dosegel najvišjo hitrost 160 km/h ter iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pospešil v 7,6 sekundah.

Nepogrešljivi pripomočki

Glede na kupce, ki jim je trendovski UX namenjen, v njem ne sme manjkati vozniških pomagal. Za začetek so za pregled vseh pomembnejših podatkov na voljo trije zasloni, 7-palčni za digitalni prikaz merilnikov, opcijski projicirni virtualni zaslon pred voznikom ter 7- ali 10,25-palčni osrednji zaslon multimedijskega sistema.

Lexus UX (14)Lexus, podobno kot pri prepoznavni analogni uri, morda malo trmasto, vztraja pri upravljanju s pomočjo drsne ploščice s haptičnim odzivom, ki naj bi se uporabnikom prikupila na račun intuitivnih potez, kot jih uporabljamo pri pametnih mobilnikih. Morda je prav slednja tisti del japonske drugačnosti, ki se je človek najtežje privadi.

Modelu UX je namenjen nabor varnostno asistenčnih sistemov Lexus Safety System +, ki že v osnovi med drugim vključuje dinamičen radarsko podprt tempomat, sistem za preprečevanje naleta z zaznavo pešcev, sistem za sledenje voznemu pasu z aktivnim usmerjanjem, sistem prepoznave prometnih znakov ter samodejni preklop med dolgim in zasenčenim snopom žarometov.

Cene za hibridni UX na slovenskem trgu znašajo od 33.950 evrov dalje, za bencinsko različico pa od 29.950 evrov dalje. Brez dvoma številke, s katerimi se Lexus lahko približa tudi slovenskim kupcem.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Vstopnica v svet japonskega prestiža"


tha_man
1 leto 2 meseci nazaj

Kar hudo zgledajo tile novi Lexusi. Ne vem kaj čakajo s prenovo CT-ja, zdaj je že pravi grdi raček.

whitee
1 leto 2 meseci nazaj

Je in ni, meni se je CT v zadnjem času precej prikupil, kljub starosti. Je nekako drugačen od ostalih.

chad
1 leto 2 meseci nazaj

Že par let jim praktično vsi yt kanali s testi avtomobilov grajajo najprej miško, zdaj pa to drsno ploščico. Preprost vrtljiv gumb s pomikom iz bmw bi rešil vse, ampak enostavno se ne dajo.

frgo
1 leto 2 meseci nazaj

ker gre za toyoto je verjetno na mestu vprašanje kako je kaj s carplayem in android autom

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Ma kaj vem. Mogoče cena niti ni pretirana, ampak, moral bi tole najprej videt in preizkusit v živo.

 
Za sproščeno vožnjo
Elegantnejši od bratov N