Predstavitve

Vse lepši in naprednejši

Hyundai N Line in napredne varnostne rešitve: slovenska predstavitev

Hyundai ima za ljubitelje športnih avtomobilov lastno podznamko N. Za vse, ki cenijo športno navdahnjeno oblikovanje, a ne zahtevajo nadgrajene zmogljivosti, pa so pri proizvajalcu pripravili paleto modelov N Line.

Nadgradnja videza

Hyundai N Line (13)Modela športne družine N, i30 N in i30 N Fastback, smo pri nas že dodobra spoznali. Za znamko Hyundai sta odprla novo poglavje, ob tem pa sta poskrbela še za oblikovni navdih, ki se je prenesel v pakete N Line. Slednji so sicer zgolj lepotna nadgradnja obstoječih različic (v odvisnosti od modela z nekoliko prilagojenim krmiljenjem, vzmetenjem, zaviranjem ali odzivnostjo), a predstavljajo zanimivo razširitev palete modelov i30, i30 Fastback in Tucson. Po njih bodo posegali vsi, ki so za na tak način polepšane avtomobile pripravljeni plačati nekaj več – konec koncev so jih pri znamki označili z besedno zvezo premijska športnost.

Članstvo v družinah N in N Line pa z naštetimi člani ni zaključeno, saj za bližnjo prihodnosti Hyundai napoveduje nove modele.

Hyundai Tucson N Line

 • na voljo z motorji 1.6 T-GDI, 1.6 CRDi – 136 in 2.0 CRDi – 185 kot nadgradnja paketov Style, Premium in Impression;
 • cena N Line – od 1.400 do 2.300 evrov;
 • sestavo paketa najdete v priloženem ceniku modela Tucson.

Hyundai i30 N Line:

 • v različnem obsegu opcij na voljo z motorji T-GDI 120, T-GDI 140, Smartstream 116 in Smartstream 136 kot nadgradnja paketov Premium in Impression;
 • cena N Line – od 1.400 do 2.400 evrov;
 • sestavo paketa najdete v priloženem ceniku modela i30.

Hyundai i30 Fastback N Line:

 • v različnem obsegu opcij na voljo z motorji T-GDI 120, T-GDI 140 in Smartstream 136 kot nadgradnja paketov Premium in Impression;
 • cena N Line – od 1.400 do 2.400 evrov;
 • sestavo paketa najdete v priloženem ceniku modela i30 Fastback.

Napredne varnostne rešitve

Kot je nazorno pojasnil Aleksander Stojanovič, tehnični inštruktor znamke Hyundai, prinaša nenehni razvoj varnostnih sistemov v avtomobilski industriji vse več pomagal, ki svojo pravo vrednost pokažejo šele v najbolj kritičnih situacijah na cesti.

Pri tem je seveda vsakomur jasno, da so tehnične rešitve, ki danes sicer nosijo enako ime kot nekoč – ABS, ESP in podobno – v desetletjih od nastanka močno napredovale in do določene mere prilagodile svoje delovanje. Odveč ni niti poudariti, da sisteme morda v določeni meri še vedno navajamo ločeno, a je njihovo delovanje v veliki meri povezano ter se dopolnjuje.

Stojanovič pri tem dodaja, da je končni cilj razvoja asistenčnih  sistemov v samodejni vožnji avtonomnih vozil. Po predvidevanjih Hyundaija naj bi bilo do leta 2025 na cestah približno 0,5 %, v letu 2035 pa že do 10 % vozil s 3. ali višjo stopnjo avtomatizacije* v vožnji.

SAE levels of driving automation J3016

Skupek naprednih asistenčnih sistemov znamke Hyundai je zaščiten z imenom SmartSense, pri čemer je, enako kot pri sistemih ostalih znamk, verjetno vsem voznikom jasno, da gre za tehniko, ki je v pomoč vozniku in ga v ničemer ne nadomešča. Ne glede na njeno naprednost, kot je na primer prikazana v spodnjem videu, ki prikazuje vožnjo priključno hibridnega Nexa od Seula do Pjongčanga.

Med naprednimi pomagali Hyundai SmartSense so tudi:

 • sistem za preprečevanje naleta s funkcijo zaznavanja pešcev (FCA);
 • sistem za pomoč pri ohranjanju voznega pasu (LKA);
 • sistem za samodejno preklapljanje med zasenčenim in nezasenčenim snopom žarometov (HBA);
 • sistem za zaznavanje utrujenosti voznika (DAW).

Seveda je varnostne asistenčne sisteme najbolj varno in primerno preizkušati na poligonu, ko ga imajo v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, a se z njimi marsikateri voznik bolj ali manj podrobno prvič spozna šele v vožnji.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*Klasifikacija SAE

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Možnost za uspeh
Dovolj drugačen