Reportaže

Dobil bo skoraj vse, kar imajo veliki

Pogled v notranjost prihajajoče generacije Mercedes-Benzovega razreda A

Kljub temu, da razred A ni tipičen predstavnik, ki pade na pamet ob omembi znamke Mercedes-Benz, je zanjo izjemnega pomena. Mali Benz je v aktualni generaciji prinesel prepotrebno svežino in jo približal mlajšim uporabnikom, obenem pa pritegne velik delež kupcev, ki se prvič srečujejo s to prestižno nemško znamko.

Od izogibanja losu do zgodbe o uspehu

V primeru, da že dlje časa spremljate avtomobilizem, zna biti vaš prvi spomin na razred A povezan s ponesrečenim poskusom izogibanja oviram na losovem testu, ki ga je leta 1997 izvedel švedski Teknikens Värld. Daimler je po uvodnem šoku naredil za takratne razmere precej neverjetno potezo, saj so v vpoklicu vseh izdelanih enot avtomobile nadgradili z elektronskim sistemom za stabilnost, zaviranjem v sili ter jim prilagodili vzmetenje.

Poteza se je očitno splačala. Razred A se je v dveh desetletjih izkazal za pravo prodajno uspešnico, ki je v bilanco do sedaj dodala več kot 5,5 milijonov prodanih avtomobilov. V naslednjem letu bomo spoznali njegovo četrto generacijo, mi pa smo si v Stuttgartu že lahko ogledali notranjost in nekatere druge novosti, ki jih bo imel novi najmanjši Mercedes.

Oblikovni znanilec nove dobe

Za pogovor o oblikovalskih usmeritvah razreda A se nam je pridružil Hartmut Sinkwitz, vodja notranjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Tudi njega je za začetek zaneslo v leto 1997, ko je znamka prvič predstavila model v kompaktnem razredu, ki je imel poleg vsega še izjemno radikalno enoprostorsko obliko. V drugi generaciji leta 2004 je razred A postal bolj funkcionalen, medtem ko so ga leta 2012 v aktualni generaciji povsem predrugačili.

Za dotedanje kupce je novi razred A predstavljal presenečenje, ni jih bilo malo, ki se jim je zdelo, da je zavil predaleč vstran od znanega in preizkušenega. A so se očitno oblikovalci dobro odločili, ko so namesto mestnega enoprostorca ustvarili trendovski čustven avtomobil z nekaj več športnega pridiha. Znamki je z njim uspelo, kar si pravzaprav želi večina proizvajalcev, a dosežejo le redki: povprečna starost kupca razreda A se je v primerjavi s predhodno generacijo zmanjšala za več kot 13 let!

Moderen prestiž

Mercedes-Benz novi razred A notranjost (15)Takšen rezultat je praktično nemogoče preseči. Namesto radikalnih sprememb je zdaj očitno nastopil čas za zrelost. Če je na nek način razred A po predstavitvi tretje generacije služil kot oblikovni navdih za določene elemente notranjosti večjih bratov, se zgodba v četrti generaciji obrača, saj dobiva v potniški prostor precej znanih detajlov, ki smo jih videli v razredu S in E.

Filozofija čutne čistosti (Sensual Purity) zavzema osrednjo vlogo tudi pri oblikovanju notranjosti novega razreda A. Sodoben videz in športnost dobivata prečiščene linije z manj potezami in spoji ter večjim poudarkom na izbiri in obdelavi materialov. Potniški prostor je po besedah Sinkwitza velik korak v smeri avantgarde, v kompakten razred pa prinaša moderen prestiž, ki združuje lepoto, vrhunske tehnologije ter mojstrsko obdelavo površin. Pri tem so se odločili, da bodo kupcem na voljo tudi določeni avtentični dekorativni materiali, kot sta les in aluminij.

Mercedes-Benz A-Klasse, Interieur // Mercedes-Benz A-Class interior

Tudi tokrat so pri oblikovanju za navdih med drugim uporabili linije letalskega krila ter reaktivnega motorja. Armaturna plošča je sestavljena iz dveh ležečih tridimenzionalnih elementov, pri čemer se za zgornjega zdi, da je povsem integriran ter lebdi nad spodnjim delom, k učinku pa pripomore indirektna ambientalna osvetlitev od spodaj navzgor. Na spodnji del armaturne plošče je nameščen širok sredinski info-zabavni prikazovalnik, ki bo na voljo v treh izvedbah – z dvema 7-palčnima zaslonoma, enim 7-palčnim in enim 10,25-palčnim zaslonom ali z dvema 10,25-palčnima zaslonoma. Sredinska konzola ima nameščen rolo, ki prekriva odlagalni prostor pred naslonom za roke ter vmesnikom z drsno površino.

Ambientalna osvetlitev ima tokrat še bolj izpostavljeno vlogo, saj so razširili ponudbo iz 12 na kar 64 barv, kombinacija posrednih in neposrednih osvetlitev poudarja izpostavljene elemente, kot so med drugim prezračevalne odprtine. Barvne kombinacije ustvarjajo v avtomobilu med nočno vožnjo različna vzdušja (deset možnosti), kar je za ta segment precej napredno.

Udobje sedenja kot v razredih višje

Mercedes-Benz novi razred A notranjost (4)Iz večjih in dražjih družinskih modelov prihajajo v novi razred A tudi udobnejši sedeži. Premierno bodo možnosti naročila ogrevanih sedežev dodane tudi naprednejše rešitve v obliki prezračevanja sedežev. Poleg tega si bodo vozniki, ki v avtomobilu preživijo več časa ali so enostavno bolj zahtevni glede nastavitev sedenja, omislili paket, ki bo učinkovito prilagajal stranski in ledveni oprijem. Vgrajena pnevmatska črpalka bo ob nastavitvah oprijema poskrbela tudi za masažno funkcijo v ledvenem predelu

Razred A bo uporabnikom ob osnovni konfiguraciji prednjih sedežev ponudil še t.i. komfortne sedeže z do 20 nastavitvami in športne sedeže z integriranim naslonom za glavo, ki bodo na voljo v ustreznih opremskih paketih (Comfort, Style, Progressive, Sport). Zadnja klop bo serijsko na voljo z delitvijo naslona v razmerju 60:40, medtem ko bo za doplačilo na voljo tudi možnost delitve v razmerju 40:20:40. Paket prilagoditve prtljažnega prostora bo k temu dodal še alternativno spreminjanje naklona naslonskega dela.

Več prostora povsod

Mercedes-Benz novi razred A notranjost (12)Če smo že pri prtljažnem prostoru, ne bo odveč podatek, da se ta povečuje za 29 litrov na skupnih 370 litrov osnovne prostornine. Ob tem je za veliko uporabnikov še pomembnejši podatek, da nova generacija prihaja z 20 centimetrov širšo odprtino za nalaganje in 11,5 daljšim dnom prtljažnega prostora. Če te podatke pretvorimo v bolj jasen prikaz, ki je Nemcem še kako blizu, bodo kupci namesto štirih zabojev pijače v razredu A lahko peljali kar šest zabojev.

Povečan je tudi prostor v potniškem delu, kjer bodo uporabniki cenili več centimetrov nad glavo, med rameni ter v višini komolcev, tako na sprednjih, kot tudi na zadnjih sedežih. Če temu dodamo še izboljšanje preglednosti v vseh smereh, je zgodba zaokrožena, saj so s trudom inženirjev uspeli mrtve kote v okolici vozila na račun zožitve stebričkov in drugačne namestitve zunanjih ogledal zmanjšati za desetino v primerjavi s predhodnikom.

Novi družinski člani

Mercedes-Benzovo ponudbo kompaktnih modelov trenutno sestavljajo razreda A in B, CLA, CLA Shooting Brake in GLA, v prihodnje pa jo bodo pri proizvajalcu razširili na skupaj osem predstavnikov. Kaj prinaša prihodnost, so med drugim napovedali s konceptom limuzine razreda A ter najnovejšim električnim konceptom EQA, ki smo si ga prvič lahko ogledali jeseni v Frankfurtu.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Mercedes-Benz, Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Dobil bo skoraj vse, kar imajo veliki"


denis099
2 leta 6 meseci nazaj

Vse lepo in prav..ampak osnovna različica mislim, da bo bolj podobna aktualni in ne toliko tej o kateri je govora. Če pogledamo novega CLS mislim, da bo tudi novi CLA leta 2019 podoben; spremenjene sprednje luči, nekaj malega notranjost, ampak da bi se pa “splačalo” zamenjati dosedanji cla za novi cla pa mislim, da nebo potrebe.

 
Najbolj prepričljiv kompaktni križanec
Brez drobnega tiska