Predstavitve

Ford se z linijo Vignale pomika v premijske vode

Ford Mondeo Vignale in S-MAX Vignale: slovenska predstavitev

Pri Fordu so se včeraj vneto pripravljali na ”Dan Fordovih novosti” in še preden so se v Center varne vožnje AMZS zgrnile množice ljudi, so zbrani sedmi sili predstavili svoje načrte z izbrano linijo Vignale.

Na svoj račun pa nista prišli le glavni zvezdi, Mondeo Vignale in S-MAX Vignale, saj so šov za nekaj trenutkov ukradli športna Fiesta ST200, lesena replika Fordovega modela T in prvi hibridni Ford v Sloveniji – Mondeo Hybrid. Nekaj besed o zadnjih treh bom povedal kasneje, tokrat se je kljub številnim ”motnjam” bolj ali manj vse še vedno vrtelo okoli prestižnega dvojca.

Trije ključni poudarki

Ford Mondeo in S-MAX Vignale slovenska predstavitev_ 6Celotna serija Vignale se bo v prvi vrsti osredotočala na lagodno počutje voznika in ostalih potnikov. Z izbranimi materiali, visoko ravnjo izdelave in številnimi najnovejšimi tehnologijami si želi predvsem razvajati čute uporabnikov. Vse skupaj nadgradijo številne podrobnosti, ki potniško kabino zaokrožijo v smiselno celoto. Tudi zunaj lahko vidimo številne podrobnosti, ki dodatno pripomorejo k premijskem dojemanju vozila.

Nič manj pomemben ni zadnji steber, ki prinaša brezskrbno lastništvo v prvih treh letih. Z nakupom Mondea Vignale ali S-MAXa Vignale kupec dobi tri brezplačne servise (en servis na leto) in trikrat letno brezplačno čiščenje vozila (do pet let). Kot dodatna storitev, za najbolj zahtevne in zasedene lastnike, je možnost, da vozilo prevzamejo na vaši lokaciji, ga operejo ali opravijo servis in ga vrnejo na željeno lokacijo.

Nič jim ne uide

Ford je leta 2015 v obrat v Valencii vložil 2,3 milijarde evrov in sočasno tam odprl center za nadzor kvalitete, ki po koncu proizvodnje pregleda vsak primerek iz serije Vignale. Po 120 urah v proizvodnji šest izurjenih delavcev lastoročno pregleda in popravi vse pomanjkljivosti, ki bi lahko nastale tekom proizvodnje. Ob koncu opravijo preko Ford Mondeo in S-MAX Vignale slovenska predstavitev_ 8100 različnih preglednih testov in česar človeško oko ne more zaznati, lahko preverijo s pomočjo najnovejše laserske tehnologije in številnih kamer. V tem centru se na 622 kvadratnih metrih skriva devet delovnih postaj, kjer dnevno pregledajo in odobrijo do 60 vozil. A zgodba se tukaj še ne konča. Ko posamezen model opravi “izpit”, ga v roke vzamejo še ličarji, ki ročno dve uri polirajo barvo za popoln metalni efekt.

Od običajnih modelov se tisti z oznako Vignale razlikujejo po boljši zvočni izolaciji potniške kabine. Poleg izpopolnjene zatesnjenosti so hrup uspešno zmanjšali s pomočjo dodatne ojačane plastike v motornem prostoru, dodatno izoliranega dela zadnje obese in akustičnih stekel. Ker je hrup eden glavnih elementov, ki vpliva na utrujenost voznika, so v modele Vignale vgradili poseben sistem za aktivni nadzor šumov. Sistem v notranjosti opazno zmanjša hrup in tako vpliva na boljše počutje potnikov med vožnjo. Trije mikrofoni, strateško razporejeni po kabini, zaznavajo neželene zvoke motorja v notranjosti. Sistem te zvoke izniči z nasprotnimi zvočnimi valovi iz zvočnega sistema.

Dobrodošel Sync 3

Ford Mondeo in S-MAX Vignale slovenska predstavitev_ 9Ob vseh izboljšavah je meni v oči padla predvsem ena: nova, tretja generacija večopravilne enote Sync 3. Če se spomnim na precej neodzivno delovanje prejšnjega sistema, me je bilo pošteno strah, kaj je tokrat pripravil Sony. To, da naredijo odlično igralno konzolo, smo vedeli – zdaj je čas, da se izkažejo v avtomobilski industriji. Na prvi pogled je vmesnik postal bistveno bolj pregleden in intuitiven, pritiski na stikala so bili dokaj hitri. Poleg podpore Apple CarPlay in Android Auto ga odlikuje še kapacitiven zaslon. Žal je za resen test zmanjkalo časa, vendar je prvi vtis pozitiven.

Sony pa ni pripravil le večopravilne enote, temveč so poskrbeli še za zvočniški sistem. Zvok so iz 16 bitov pretvorili v 24 bitov, dodali ojačevalec in preko 12 zvočnikov nudijo edinstveno glasbeno izkušnjo. Gre za sistem, ki je v celoti prilagojen za serijo Vignale in se, skupaj z nekaterimi dodatnimi kosi opreme, vključi v celotno premijsko zasnovo.

Izpostaviti velja še sedeže, ki imajo možnost masaže, serijsko so vgrajeni pametni žarometi LED, aktivno prilagodljivo krmiljenje, sistem za samodejno zaviranje v sili, v sklopu dodatne opreme pa so na seznamu še aktivni tempomat, posebna širokokotna kamera, kromirana platišča in zatemnjena zadnja stekla.

Štirje agregati

Z oznako Vignale pridejo le najmočnejši agregati in opcijski inteligentni štirikolesni pogon iAWD, ki lahko prenese do 100 odstotkov navora na posamezno kolo. Motorno paleto sestavljata dva dizelska agregata TDCi 180 in TDCi Ford Mondeo in S-MAX Vignale slovenska predstavitev_ 5_210 ter bencinski EcoBoost 203 in EcoBoost 240. Serijsko je nameščen 6-stopenjski ročni menjalnik, za doplačilo pa je na voljo še 6-stopenjski samodejni menjalnik Powershift.

Še najpomembnejša stvar – cene. V primerjavi z najbolje založenim paketom Titanium prinaša Vignale pribitek v višini osem tisočakov. Tako je osnovni Mondeo Vignale z dizelskim agregatom in ročnim menjalnikom ocenjen na vsaj 34.260 evrov. Najdražji je presenetljivo Mondeo Vignale z nameščenim bencinskim agregatom EcoBoost 240 in samodejnim menjalnikom, saj boste morali zanj odšteti vsaj 38.820 evrov. Drugi član družine Vignale je S-MAX. Cene zanj se pričnejo pri 39.340 evrih in končajo pri 45.850 evrih.

Prvi Fordov hibrid

Sočasno s serijo Vignale je na naše ceste zapeljal tudi hibridni Mondeo. Kmalu se mu bosta pridružila še Focus Electric in priključni hibrid C-MAX, a vsaj zaenkrat je Mondeo Hybrid edini zeleno obarvani predstavnik modelne palete. Poganja ga dvolitrski bencinski agregat z Atkinsovim ciklom s 103 kilovati moči, ki sodeluje z elektromotorjem s 35 kilovati moči. Motorja lahko delujeta izmenično ali  kombinirano, moč pa se na kolesa prenaša preko brezstopenjskega menjalnika CVT. Še posebej so pri Fordu ponosni na podatek, da lahko hibridni Mondeo v povsem električnem načinu vozi do hitrosti 130 km/h.

Ford Mondeo in S-MAX Vignale slovenska predstavitev_ 14Nikakor ne smem pozabiti na športnico, ki je pisana na dušo voznikom z željo po povečanem adrenalinu v obtoku. O prirastku moči govori že njeno ime – ST200. Pod pokrovom motorja ostaja nameščen enak 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski agregat, ki proizvede 10 odstotkov (13 kW) več moči in 50 njutnmetrov več navora. Za športne užitke bo tako skrbelo 147 kilovatov moči in 290 njutnmetrov navora, s funkcijo overboost pa se številke za 15 sekund povzpnejo na 158 kilovatov (215 KM) moči in 320 njutnmetrov navora.

Inženirji so do večje moči prišli z boljšim prezračevanjem motorja in novim motornim programom, ki poskrbi, da se ST200 po moči kosa z Renaultom Clio RS ter Peugeotom 208 GTI. Poleg večje moči in navora so pri Fordu skrajšali prestavna razmerja, Fiesta ST200 je zato v drugi in tretji predstavi bolj odzivna ter v četrti vleče iz nižjih obratov. Za pospeševanje od 0 do 100 km/h potrebuje 6,7 sekund, kar je za dve desetinki hitreje kot pri običajni različici. Športno podvozje in vzmetenje ostajata enaka, ima pa Fiesta ST200 vektoriranje navora, ki zavira sprednje notranje kolo pri divji vožnji skozi zavoje in pomaga izničiti prekrmiljenje, ter dodaten trismeren nadzor stabilnosti.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman. Video: Ford.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tisti, ki izstopa
Strupeni vladar mestnih ulic