Predstavitve

Glavna vloga

Mercedes-Benz GLC: slovenska predstavitev

Kljub temu, da GLC ni niti največji niti najdražji v modelni paleti znamke, se pri Mercedes-Benzu zanašajo nanj, ko gre za prodajne številke.

Tretja ponovitev

Mercedes-Benz GLC (6)Z letošnjim letom je model GLC prešel v svojo tretjo generacijsko ponovitev, pri tem pa ni odveč dodati, da smo ga ob nastanku (po starem konceptu poimenovanja) poznali kot GLK. Kompaktni športni terenec je po besedah predstavnikov znamke njihov najbolj dinamičen SUV, hkrati pa s svojo kompaktno velikostjo, prilagodljivostjo in praktičnostjo nagovarja najširšo publiko.

Ekipa oblikovalcev je ponovno stavila na spoj elegance in športnosti – razmerje med prvo in drugo komponento pa se do določene mere prilagaja tudi glede na izbrano opremsko nadgradnjo (Avantgarde ali AMG Line). Na sprednjem delu ima po novem nekoliko večje reže hladilnika na sprednji maski, ostrejšo obliko sprednjih žarometov (serijsko visokozmogljivi žarometi LED, nadgradnja digitalni žarometi, ki imajo lahko v okviru paketa Premium Plus še funkcijo projekcije) in spremenjene odprtine za zajem zraka.V primerjavi s predhodnikom je novi GLC nekoliko daljši (za 60 mm, ob tem za 15 mm daljša medosna razdalja) in nižji (za 4 mm), kar mu je med drugim prineslo nekaj več prostora v zadnjem delu.


GLC v številkah – dolžina: 4.716 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.644 mm, medosna razdalja: 2.888 mm, prostornina prtljažnika: 600-1.640 litrov (PHEV 460-1.500 litrov).


Mercedes-Benz GLC (17)Notranjost je ob čistih linijah dodobra digitalizirana, kar jasno odražata 12,3-palčni zaslon pred voznikom in 11,9-palčni pokončno nameščeni zaslon infozabavnega sistema MBUX. Med standardno opremo se na primer najdejo tudi ogrevani sprednji sedeži, sistema za povezljivost s pametnimi napravami Android Auto in Apple CarPlay, brezžično polnjenje in optični bralnik prstnih odtisov, ki shranjuje voznikove profile. Poleg vrste najsodobnejših asistenčnih sistemov pa je opcijsko med drugim na voljo barvni prikazovalnik na vetrobranskem steklu, ob izbiri 360-stopinjskega sistema kamer pa še možnost virtualnega pogleda na področje pod sprednjim delom vozila, ki bo prikazano na osrednjem zaslonu. Ko je govora o dinamiki vožnje, pri znamki izpostavljajo sistem do 4,5-stopinjskega krmiljenja zadnje osi, ki pri nižjih hitrostih pozitivno vpliva na okretnost, pri višjih pa na stabilnost vozila. Dodatek je del tehničnega paketa, ki poleg tega vključuje še zračno vzmetenje Airmatic.

Elektrificirani pogoni

Mercedes-Benz GLC (4)Motorno paleto ob začetku prodaje sestavljata dve bencinski in ena dizelska različica, nadgrajene s tehnologijo blagega hibrida. Vstopna motorizacija (GLC 200 4Matic) je zasnovana na dvolitrskem bencinskem motorju (150 kW/204 KM in 320 Nm), sledi GLC 300 4Matic s 190 kW (258 KM) moči in 400 Nm navora ter dizelski GLC 220 d 4Matic s 145 kW (197 KM) moči in 440 Nm navora. Vse pogonske kombinacije so standardno povezane z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic.

Tehnologija priključnega hibrida, ki bo kupcem na voljo od decembrske proizvodnje dalje, bo združena v kombinaciji z dvema bencinskima in dizelskim motorjem: GLC 300 e 4Matic bo ponujal sistemsko moč 230 kW/313 KM in 550 Nm navora, GLC 400 e 4Matic bo imel 280 kW/381 KM moči ob 650 Nm navora, dizelski GLC 300 de pa bo v priključno-hibridni različici ponujal 245 kW/335 KM moči in 750 Nm navora.

Mercedes-Benz GLC (1)Električnim motorjem v priključno-hibridnih pogonskih sklopih bo energijo zagotavljala baterija uporabne kapacitete 31,2 kWh, ki naj bi po normativih WLTP omogočala glede na konfiguracijo od 102-120 km čiste električne vožnje (do hitrosti 140 km/h). Najhitrejša oblika polnjenja (DC s 60 kW) naj bi poskrbela za polno baterijo v približno 30 minutah, med rešitvami za domače polnjenje pa imajo pri znamki tudi stensko hitro polnilnico (22 kW). Za konec letošnjega leta pa pri slovenskem zastopniku znamke najavljajo začetek delovanja sheme Mercedes me Charge, kjer bo uporabnikom z zakupom izbranega paketa omogočen dostop do več kot 410 tisoč javnih polnilnic v 28 evropskih državah po enotni ceni.

Kljub temu, da je GLC nove generacije vsestransko izboljšan, pa na žalost nadgradnje prihajajo s konkretno ceno. Tako stane bencinski GLC 200 4Matic 61.900 evrov, medtem ko je treba za dizelski blago-hibridni 220 d odšteti vsaj 63.900 evrov. Za najmočnejši bencinski priključni hibrid bo po informacijah z uradnega cenika treba pripraviti malenkost manj kot 80 evrskih tisočakov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Glavna vloga"


11 meseci 9 dni nazaj

Lep, zunanonjost ni nek presežek, ampak je lep, (siguren sem, da bo opravil domačo nalogo, in to je to, da bo vsak v njem ziher opažen). Notranjost, hja, notranjost pa je res božanska, za tiste, ki vidim, da samo kritizirate, povem le to, da sem se zadnjič glih vozil s C klaso, ki je skoraj enaka notranjost in ko to gledaš in čutiš v živo in voziš, kar ne bi šel iz vozila, ko parkiraš, bi še kar sedel…

wildbliw
11 meseci 9 dni nazaj

Kako se temu reče? Realistični sarkazem? Bere se namreč, kot da resno misliš.

11 meseci 16 dni nazaj

zgleda da postajam star, ali pa sem enostavno brez okusa, ampak tele nove MB stvaritve me puščajo vedno bolj ravnodušnega. frigidnost na 3!

11 meseci 16 dni nazaj

Čokolešnik je zastarela hrana, mamo modernejše varijante

McLaren
11 meseci 15 dni nazaj

O kako originalno in na nivoju 24ur.com komentarjev. Dolgocasen si ze s temi forami, spomni se kaj originalnega….aja, verjetno ne zmores

wildbliw
11 meseci 19 dni nazaj

Spet en velik dolgčas v smislu korejcev iz poznih 90tih. Če je sprednja maska še nekako zanimiva, je ostalo vse skupaj brezoblično (sploh šipe) ali pa slaba kopija boljših rešitev. Notranjost še nekako gre, ampak deluje, kot da je to en res majhen avto. Če mi je pa kaj všeč, je pa rahlo izbočena linija na straneh, na spodnjem delu vrat. Pa od strani je avtor zelo škrtaril s posnetki, verjetno je podzavestno vedel, da ne zgleda preveč dobro in se posledično bolj posvetil displayem.

wildbliw
11 meseci 17 dni nazaj

Lepo oblikovane prednje luči. Tudi lepo oblikovane zadnje luči, kot detajl, ki pa na konkreten avto kot celoto ne paše. Žal! Še več; s tem prijemom se taka oblikovna poteza razvrednoti tudi pri ostalih primerkih, kjer je skladno vkomponirana v celoto, kar je še večja škoda. Žal ne gre vse samo “copy+paste”! Tole je moj komentar. Ljudje, ki imajo malo pojma o oblikovanju bodo točno vedeli o čem govorim.

 
Kraljevič
Svoboda, s prilagoditvami