Predstavitve

Kraljevič

Range Rover Sport: slovenska predstavitev

Če velja največji Range Rover v ponudbi za kralja med športno uporabnimi terenci, potem bi lahko njegovega manjšega sorodnika, ki se ponaša z dodatno oznako Sport, označili vsaj za kraljeviča. Ljubljenec nogometašev ter perfektno urejenih mamic iz prestižnih mestnih predmestij je v letošnjem letu doživel že svojo tretjo generacijsko metamorfozo, pri čemer bo potrebno odšteti vsaj 96 tisočakov, da se bo znašel v vaši garaži. Avtomobilski prestiž, ki ga bomo zagotovo videvali tudi v tej izvedbi pred imenitnejšimi golf igrišči ter trendovskimi nočnimi lokali.

Uspešnica

Range Rover Sport je že stari znanec britanske avtomobilske industrije, saj je je prvič znašel v prodajnih salonih že leta 2005. Ob svojem prihodu je dodobra razburkal razred prestižnih SUV, kjer so se nahajali Mercedes-Benz ML, BMW X5 in Volvo XC90.

RR SPORT 02Tretja generacija Land Roverjeve prodajne uspešnice je prišla na trg v letošnjem letu, podprta z oblikovno modernistično filozofijo pristopa »manj je več«, s katero so začeli že pri prvem modelu Evoque. Novi Range Rover Sport na prvi pogled deluje, kot da bi bil oblikovan iz enega samcatega kosa aluminija, zaradi česar zbuja vtis kompaktnosti in trdnosti.

Skoraj pet metrov dolgo vozilo se obenem ponaša z zgledno aerodinamiko, saj znaša koeficient upora le 0,29, kar je odličen rezultat za športni terenec. Avtomobil si obenem deli prilagodljivo platformo (MLA-Flex) z večjim »bratom« (Range Rover); arhitektura omogoča za 35% boljšo torzijsko trdnost, kot pri predhodni generaciji. Zgolj kot zanimivost – pri novem Range Roverju Sport so že na serijskem modelu nataknjena kar 20-palčna platišča, privoščite pa si lahko tudi za 3 palce večja (npr. pri paketu First Edition).


Range Rover Sport v številkah – dolžina: 4.946 mm, širina: 2.047 mm, višina: 1.820 mm, medosna razdalja: 2.997 mm, prostornina prtljažnika: 835 – 1.860 litrov


Vrhunsko domovanje

Pri angleškem specialistu za terenska vozila smo se v zadnjih letih že kar razvadili, da ponujajo njihova vozila znotraj sila imenitno in prefinjeno okolje. Temu sledi tudi Range Rover Sport, saj razvaja z izborom inovativnih in trajnostnih materialov (Ultrafabrics) v novih barvnih kombinacijah Duo Tone, na voljo pa je tudi možnost dodatka tekstila, ki sega na armaturno ploščo in dele vrat. Pri usnjenih oblogah so na voljo zrnato usnje (serijsko), usnje Windsor ter polanilinsko usnje.

RR SPORT 05Infozabavni sistem Pivi Pro se ponaša z lebdečim ukrivljenim 13,1-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti, ki je nameščen na sredini armaturne plošče. Le tega je mogoče prilagoditi tako, da vključuje najpogosteje uporabljene funkcije, medtem ko je večina funkcij dostopna s samo dvema dotikoma glavnega zaslona.

Zaslon sistema Pivi Pro dopolnjuje 13,7-palčni interaktivni voznikov zaslon z grafiko visoke ločljivosti, ki podvaja zaslon glavnega sistema Pivi in ima nastavljivo postavitev, zaradi česar voznik vidi informacije, ki so zanj najpomembnejše. Pri vseh različicah so na voljo zvočniki proizvajalca Meridian, pri čemer se najzmogljivejši sistem ponaša s kar 29 zvočnik ter do 1.430 W močnim ojačevalnikom. Pri slednjem sistemu so vključeni 4 zvočniki tudi na vzglavniku, kar omogoča prav posebno glasbeno doživetje.

Terenec med SUV-ji

Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da veljajo prestižni Land Roverji za ene najbolj terensko zmogljivih med sebi podobnimi. Pa četudi se njihovi lastniki včasih z njimi ne upajo niti na makadamsko cestišče. Zatorej ne čudi, da se tudi novi Range Rover Sport ponaša s sila zmogljivim 4×4 pogonom (iAWD), ki vsebuje najnovejše inovacije in tehnologije za vse terene. Sistem prilagajanja terenu (Terrain Response) tako samodejno zazna površino ter prilagodi šasijo, da se najbolje spopade s situacijo, o čemer voznika obvesti prek zaslona Pivi Pro.

RR SPORT 03Pod motornim pokrovom je moč najti šestvaljne bencinske in dizelske agregate Ingenium, ki se ponašajo s tehnologijo blagega hibrida (bencinska P360 in P400 in dizli D250, D300 in D350), na voljo pa sta tudi dva priključna hibrida. Močnejši združuje 3,0-litrski šestvaljni bencinski motor, elektromotor in baterijo z 38,2 kWh, kar ustvari skupno moč sistema 510 KM. Zgolj na električni pogon pa naj bi zmogel v idealnih razmerah celo več kot 100 km. Šibkejši PHEV z oznako P440e proizvede skupaj 440 KM in ima podoben električni doseg ter nizke izpuste CO2.

Kasneje bo v ponudbi tudi novi paradni motor V8 z dvojnim turbopolnilnikom, ki proizvede 530 KM, medtem ko naj bi povsem električna izvedba prišla v salone leta 2024.

Novi Range Rover Sport, ki ga izdelujejo v proizvodnem obratu Solihull, je že moč naročiti, pri čemer osnovna verzija stane najmanj 96.359 eur. Na voljo so trije opremski paketi (SE, Dynamic ter Autobiography) ter na začetku prodaje še First Edition s ceno dobrih 145 tisočakov.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kraljevič"


mrtwelvetrees
2 meseci 3 dni nazaj

Koliko let garancije pa ima to ?

1 mesec 28 dni nazaj

Garancije ne vem kok ma, ti pa znamka vozila garantira, da boš servise obiskoval pogosto.

 
Mazdin ponos
Glavna vloga